Chcesz, by twoje róże kwitły szybko i bujnie? Zakop w ziemi ten tropikalny owoc
Do nawożenia róż w ogrodzie nie musimy wykorzystywać środków chemicznych ze sklepu. By zasilić róże i mieć pewność, że krzew będzie pięknie rósł przez cały sezon, wystarczy przygotować naturalny nawóz z popularnego tropikalnego owocu. Jego skórkę można również bezpośrednio zakopać w ziemi i obserwować, jak szybko róże obsypują się kolorowymi pąkami.
Naturalny nawóz do róż
Róże uwielbiają fosfor i potas, dlatego ogrodnicy często zasilają krzewy chemicznymi nawozami bogatymi w te dwa pierwiastki. Ale fosfor i potas do roślin można pozyskać jeszcze w inny sposób – bezpieczny, tani i przede wszystkim ekologiczny.
Wystarczy zakopać w ziemi pod różami… skórkę od banana. To działa! Ten popularny tropikalny owoc jest kopalnią dobroczynnych składników odżywczych, jest też bogaty w potas oraz fosfor, dlatego idealnie sprawdza się jako składnik nawozów do roślin ogrodowych i doniczkowych.
Jak przygotować nawóz z banana?
Skórkę od banana do zasilania róż możemy przygotować na kilka sposobów. Pierwszym z nich jest zakopanie świeżej, pokrojonej drobno (lub zblendowanej) skórki banana bezpośrednio w podłożu.
Skórki bananowe zakopane w ziemi stopniowo uwalniają składniki pokarmowe, sprawiając, że krzew wzmacnia się i szybciej rośnie. Specjaliści szacują, że efekty działania bananowego nawozu da się zauważyć już po kilku tygodniach od zakopania ich pod różami.
Jeśli dopiero planujesz przesadzanie lub sadzenie róż, warto pamiętać o pierwszym nawożeniu skórkami banana. Do niewielkiego dołka z warstwą drenażową przysypaną odrobiną żyznej ziemi połóż skórki banana i przysyp kolejną warstwą ziemi. W tak przygotowanym podłożu możesz posadzić roślinę i obserwować jak zdrowo się rozrasta – i to w błyskawicznym tempie.
Inne rodzaje nawozu z banana
Skórki banana można też wysuszyć (na słońcu lub w piekarniku), zblendować i rozrobić z wodą. Tak przygotowaną odżywką podlewa się rośliny raz na 3-4 tygodnie.
Innym sposobem na bananowy nawóz jest przygotowanie kiszonki lub gnojówki na bazie tego owocu. W przypadku kiszonek świeże skórki należy zalać ciepłą, przegotowaną wodą i odstawić na 14 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie kiszonkę wystarczy rozcieńczyć z wodą i podlać róże.
Gnojówkę z bananów przygotowuje się podobnie jak kiszonkę, ale miksturę trzyma się pod przykryciem przez 2 tygodnie i miesza każdego dnia. Ponieważ gnojówka wydziela bardzo intensywny zapach, najlepiej trzymają ją w oddalonej od domu części ogrodu. By wykorzystać gnojówkę do zasilenia krzewu róż, należy roztwór rozcieńczyć z wodą w proporcjach 1:10.
Nawóz z bananów zadziała zbawiennie nie tylko na róże, ale również na inne rośliny ogrodowe i doniczkowe. Przed użyciem należy upewnić się, czy dana roślina toleruje potas i fosfor.
Źródło: muratordom.pl
Autor: Getty Images/Nadtochiy, Liubov Yashkir