Dynie niejadalne, czyli dynie ozdobne - wykorzystaj je do energetyzujących dekoracji!
Dynie ozdobne są chętnie wykorzystywane w jesiennych dekoracjach. Ich energetyzujące barwy i niezwykłe kształty znakomicie nadają się do jesiennych aranżacji. Czy dynie ozdobne są niejadalne? Jak odróżnić dynie niejadalne od jadalnych?
Autor: GettyImages
Dynie ozdobne
Tworząc samodzielnie jesienne dekoracje w domu, na balkonie czy tarasie chętnie sięgamy po ozdobne dynie, które zachwycają różnorodnymi kształtami, interesującą strukturą oraz pięknymi, ciepłymi kolorami. Coraz częściej ozdobne dynie w jesiennym asortymencie sklepów sąsiadują z dyniami jadalnymi. Łatwo też kupić je jesienią na targowiskach.
Spis treści
- Czym jest dynia ozdobna? Czy jest to dynia niejadalna?
- Jak odróżnić dynie niejadalne od dyni jadalnych?
- Dynie niejadalne - podział na grupy
- Dynie niejadalne odmiany
Czym jest dynia ozdobna? Czy jest to dynia niejadalna?
Dynie ozdobne to najczęściej dekoracyjne formy dyni zwyczajnej lub dyni olbrzymiej, ale w przeciwieństwie do nich nie są powszechnie wykorzystywane w kuchni. Dynie ozdobne są uważane za niejadalne, ponieważ najczęściej są po prostu niesmaczne (np. gorzkie albo pozbawione jakiegokolwiek smaku) oraz trudne w obróbce - mają na przykład bardzo twardą skórę. Ich owoce zawierają mało miąższu, który również jest twardy i suchy.
Dynie dekoracyjne przeznaczamy zazwyczaj jako oryginalny element dekoracyjnych kompozycji, a nie do przygotowywania potraw. Odznaczają się za to wyższą od swoich jadalnych kuzynek odpornością na uszkodzenia oraz wpływ niesprzyjających warunków atmosferycznych, mogą też być długo przechowywane w temperaturze pokojowej. Dzięki temu ich trwałość jako elementu dekoracyjnego w jesiennych aranżacjach jest wysoka.
Przeczytaj też:
Autor: GettyImages
Dynie ozdobne
Jak odróżnić dynie niejadalne od dyni jadalnych?
Dynie niejadalne od jadalnych najlepiej rozpoznać po przekrojeniu surowych owoców. Dynie jadalne mają zazwyczaj bardzo dużo miąższu, niejadalne mają go niewiele. Smak surowego owocu dyni niejadalnych, po krótkim przeżuciu, jest wyraźnie gorzki (smak ten pochodzi od substancji gorzkiej zwanej kukurbitacyną).
Dynie niejadalne - podział na grupy
Ze względu na kształt owoców wyróżniono kilka form i grup odmianowych dyń ozdobnych:
- turbaniformis - o owocach podobnych do turbanu,
- parvifructina - o owocach małych i okrągłych,
- hubbardina - o owocach z licznymi brodawkami,
- citrullina - o butelkowatych owocach,
- piriformis - o gruszkowatych owocach,
- patissonina - o owocach spłaszczonych, dyskowatego kształtu.
Dynie niejadalne odmiany
Do najciekawszych odmian ozdobnych dyni należą:
- ‘Turecki Turban’ – owoce dwukolorowe, przypominające kształtem turban,
- Korona Cierniowa’ owoce otoczone żebrowanymi wypustkami,
- ‘Autumn Wings’ – owoce wydłużone, ozdobione wzdłuż brzegów podłużnymi, nieregularnymi wypustkami,
- ‘Yellow Crookneck’ – owoce o butelkowym kształcie z przewężoną szyjką oraz żółtą skórką, pokrytą licznymi brodawkami,
- ‘Little Indian’ – owoce małe, o różnych kształtach i kolorach,
- ‘Cobra’ – owoce przypominające kształtem kobrę, posiadające zieloną skórkę w jasne, duże cętki,
- ‘Chameleon’ – owoce wielobarwne, o bruzdowanej skórce,
- ‘Pear Bicolor’ – owoce gruszkowate, w połowie zielone w połowie żółte, pokryte smugami,
- ‘Flat Striped’ – owoce ciemnozielone, okrągłe, pokryte podłużnymi, jasnymi pasami),
- ‘Galaxy of Stars’ – wielobarwne owoce w kształcie gwiazdy.
Źródło: Murator.pl
Przeczytaj też:
Autor: Thinkstockphotos.com