Co zrobić, żeby rzeżucha rosła szybciej? To sprawi, że urośnie jak na drożdżach!

2025-03-14 14:59

Rzeżucha to jeden z symboli wiosny i Wielkanocy. Jest pełna witamin, a jej największą zaletą jest błyskawiczny wzrost. Zwykle kiełkuje w 7–10 dni, ale istnieje prosty trik, dzięki któremu będziesz cieszyć się świeżymi listkami już po 5 dniach! Jak przyspieszyć wzrost rzeżuchy? Sprawdź nasz sprawdzony sposób!

Spis treści

  1. Jak siać rzeżuchę w domu?
  2. Jak przyspieszyć wzrost rzeżuchy?
  3. 12 dekoracji z rzeżuchy na Wielkanoc. Inspiracje

Jak siać rzeżuchę w domu?

Rzeżuchę możemy wysiewać do gruntu (lub podłoża w doniczce) lub na watę czy ligninę. Jeśli zależy nam na zielonej ozdobie wielkanocnego stołu, warto zdecydować się na uprawę rzeżuchy w doniczce.

Jeśli natomiast chcemy wykorzystać roślinę do celów spożywczych, by uniknąć zanieczyszczenia ziemią, najlepiej wysiać nasiona rzeżuchy bezpośrednio na ligninę bądź watę.

Do domowej uprawy rzeżuchy będziemy potrzebować czterech rzeczy:

  • płaskiego pojemnika (talerzyk, podstawka pod doniczkę, pojemnik plastikowy)
  • kawałka waty, ligniny lub gazy (można wykorzystać również świeżą gąbkę do naczyń)
  • spryskiwacza z przegotowaną wodą
  • nasion rzeżuchy.

Na talerzyk kładziemy kawałek waty i zwilżamy go wodą. Podłoże powinno być wilgotne, ale nie mokre. Następnie wysiewamy nasiona po całej powierzchni waty. Warto zwrócić uwagę, by poszczególne nasionka nie nachodziły na siebie – to ułatwi im późniejszy wzrost.

Gdy ułożymy nasiona na podłożu, spryskujemy je delikatnie i czynność powtarzamy 2 razy dziennie. Rzeżucha nie lubi przesuszenia – nie należy jednak przesadzać, bo stojąc w wodzie, może zacząć gnić.

Warto więc obserwować nasiona i jeśli zauważymy, że mają zbyt sucho, należy je spryskać wodą. Zraszać przestajemy, gdy rzeżucha osiągnie wysokość ok. 3 cm – wtedy roślinę podlewamy bezpośrednio do podłoża.

Tak przygotowana rzeżucha powinna wyrosnąć w ciągu 7-10 dni. Możemy jednak ten proces przyspieszyć.

Jak przyspieszyć wzrost rzeżuchy?

By nasiona rzeżuchy szybciej zakiełkowały, wystarczy przed wysianiem ich na ligninę lub watę moczyć je w przegotowanej, ostudzonej wodzie przez ok. 2 godziny.

Po tym czasie wokół nasion pojawi się lepka, żelowa otoczka. Takie nasiona będą lepiej przygotowane do kiełkowania.

Po wysianiu rzeżuchy należy talerzyk z nasionkami przenieść na słoneczny parapet. Roślina jest najzdrowsza i najsmaczniejsza, gdy osiąga wysokość 5-7 cm. Starsze pędy smakują gorzej i mają mniej wartości odżywczych. Rzeżuchę spożywamy bezpośrednio po ścięciu – można dodać ją do kanapek, jajka, jajecznicy czy wiosennych sałatek.

12 dekoracji z rzeżuchy na Wielkanoc. Inspiracje

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Proste i szybkie do wykonania ozdoby świąteczne. Wielkanocna kropka nad "i"

Rzeżucha i owies na wielkanocny stół
Więcej z działu - WIELKANOC

Materiał sponsorowany

Materiał sponsorowany