Czerwona gwiazda betlejemska to najbardziej klasyczna propozycja dekoracji kojarząca się z grudniowymi świętami. Stół udekorowany w stylu naturalnym to połączenie elegancji z pięknem i bogactwem przyrody. Czerwone poinsecje nadają mu świątecznego charakteru, a mech, owoce jagód i gałązki dodatkowo tworzą naturalną i ciepłą atmosferę.
Szlachetną prostotę i więź z naturą tej stylizacji podkreśla pominięcie tkanin i świec. Świątecznymi detalami są tutaj bombki, wazony oraz eleganckie świeczniki. Czerwone poinsecje można też posadzić w misie ozdobionej roślinami, która będzie ozdobą na środku stołu.
Udekorowanie zastawy stołowej poinsecjami i ozdobnymi owocami jagód jest niezwykle szykowne i efektowne. Może się jednak zdarzyć, że z łodyg gwiazdy betlejemskiej będzie wypływać sok mleczny. Aby się przed tym uchronić, bezpośrednio po przycięciu łodyg należy zanurzyć je na kilka sekund w wodzie o temperaturze 60°C, po czym przełożyć do zimnej wody. Tak przygotowane łodygi owijamy zieloną taśmą florystyczną i wkładamy do probówek z wodą.