Liście grubosza magazynują wodę, są mięsiste, błyszczące, jajowatego kształtu, całe zielone bądź z czerwonym brzegiem.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Grubosz jajowaty
Grubosz jajowaty dobrze znosi suche powietrze. Najlepiej czuje się na dobrze oświetlonych parapetach, nie należy uprawiać go w cieniu.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Grubosz jajowaty
Chociaż lubi światło, to nie powinno się go ustawiać w ostrym, letnim słońcu, ponieważ liście wtedy mogą żółknąć i marszczyć się.
Źródło: GettyImages
Rozwiń
Grubosz jajowaty
Najlepiej rośnie w temperaturze 20–22 st. C, ale znosi też dobrze temperatury kilka stopni wyższe lub niższe.
Źródło: Maria Muszalska
Rozwiń
Grubosz jajowaty
Roślinę podlewamy obficie, a z kolejnym podlewaniem czekamy, aż podłoże w doniczce całkowicie wyschnie.
Źródło: Getty Images
Rozwiń
Grubosz jajowaty
Grubosz jajowaty wymaga przepuszczalnego podłoża z dużym dodatkiem gruboziarnistego piasku wzbogaconego dodatkiem żyznej ziemi liściowej, bez domieszki torfu. Na dnie doniczki koniecznie musi być gruba warstwa drenażu.
Źródło: GettyImages
Rozwiń
Grubosz jajowaty
Grubosza rozmnaża się przez sadzonki zielne, które pobieramy wiosną bądź latem. Ścięte sadzonki można umieścić w pojemniku z wodą, a gdy tylko pojawią się korzenie posadzić do doniczki.