Jadalne kwiaty na różne sposoby – inspirujące (sprawdzone!) propozycje
Wzbogacenie kwiatami potrawy, koktajlu czy deseru to najprostszy sposób na uzyskanie zjawiskowego efektu kulinarnego, ale kwiaty możesz wykorzystać na wiele sposobów. Dla inspiracji kilka przetestowanych propozycji.
Jadalne kwiaty na różne sposoby – elegancka galaretka
Tak przyrządzona galaretka na pewno zachwyci gości: jest pyszna, piękna i oryginalna. To deser z wytrawnego białego wina (część przezroczysta) i galaretki truskawkowej połączonej z niesłodzonym mlekiem skondensowanym. W środku są zatopione kwiaty bratków. Aby nie wypłynęły na górę, galaretkę rób warstwowo.
Jadalne kwiaty na różne sposoby – przekąska z mniszkiem
Na gotowy spód z ciasta kruchego czy francuskiego nałóż farsz z jaj, jogurtu greckiego, podduszonego pora, startego ostrego sera z dodatkiem płatków mniszka lekarskiego. Przed końcem pieczenia dodaj liście. Przekąskę posyp słonecznikiem.
Jadalne kwiaty na różne sposoby – urocze kanapki
Chleb, serek, plasterki ogórka i rzodkiewek, a do tego – kwiatki! Patent na niespodziewanych gości i małego niejadka.
Jadalne kwiaty na różne sposoby – lodowy ogród
Do pojemniczków na lód włóż główki niewielkich kwiatów, np. małe różyczki, i zalej wodą – zamroź i gotowe.
Jadalne kwiaty na różne sposoby – tarta na prezent
Powstała z kruchego ciasta i cytrynowego nadzienia. Do dekoracji użyto ususzonych bratków, ale można wykorzystać główki innych jadalnych kwiatów. To świetny prezent zamiast tradycyjnego bukietu.
Jadalne kwiaty na różne sposoby – lemoniada ze stokrotkami
Truskawki (1/2 kg) zmiksuj z wodą (3/4 l) i sokiem z cytryny oraz (opcjonalnie do smaku) cukrem, miodem, ksylitolem itp. Płynem zalej lód w szklankach, dodaj plasterki truskawek i stokrotki.
Jadalne kwiaty na różne sposoby – drink z bratkiem
Na bazie białego wina zwykłego lub musującego można przyrządzić orzeźwiające drinki i ozdobić je sezonowymi kwiatami. Serwowane na letnim przyjęciu na pewno zrobią furorę wśród gości!
Jadalne kwiaty na różne sposoby – torcik z grządki
To okrągła wersja popularnego ciasta marchewkowego. Środek został przełożony dżemem z czarnej porzeczki, a wierzch został posmarowany pyszną masą z serków kremowego
i mascarpone. Do niej zaś przyklejono główki różnych kwiatków mniej więcej tej samej wielkości – i to chyba wystarczy, prawda?
Jadalne kwiaty na różne sposoby – stosuj je z fantazją!
– My od lat już wykorzystujemy kwiaty jako składnik dań i deserów w kuchni – mówią Kamila Markiewicz-Lubańska (z lewej) i Maria Szymańska. – Przekonałyśmy się, że to niezawodny sposób na podkręcenie imprezy. I to zarówno tej eleganckiej, jak i spontanicznej, gdy trzeba wyczarować „sto potraw z kartofla”. Dania, desery i koktajle z kwiatami zawsze budzą zachwyt i wiele pytań – pomagają więc także taką imprezę rozkręcić – dodają ekopasjonatki ze śmiechem. – Za każdym razem staramy się też wymyślać kolejne zastosowanie dla nich, np. posypujemy płatkami lody, robimy wielogatunkowe kostki lodu do drinków itd.