
Jadalne kwiaty na różne sposoby – elegancka galaretka
Tak przyrządzona galaretka na pewno zachwyci gości: jest pyszna, piękna i oryginalna. To deser z wytrawnego białego wina (część przezroczysta) i galaretki truskawkowej połączonej z niesłodzonym mlekiem skondensowanym. W środku są zatopione kwiaty bratków. Aby nie wypłynęły na górę, galaretkę rób warstwowo.

Jadalne kwiaty na różne sposoby – przekąska z mniszkiem
Na gotowy spód z ciasta kruchego czy francuskiego nałóż farsz z jaj, jogurtu greckiego, podduszonego pora, startego ostrego sera z dodatkiem płatków mniszka lekarskiego. Przed końcem pieczenia dodaj liście. Przekąskę posyp słonecznikiem.

Jadalne kwiaty na różne sposoby – urocze kanapki
Chleb, serek, plasterki ogórka i rzodkiewek, a do tego – kwiatki! Patent na niespodziewanych gości i małego niejadka.

Jadalne kwiaty na różne sposoby – lodowy ogród
Do pojemniczków na lód włóż główki niewielkich kwiatów, np. małe różyczki, i zalej wodą – zamroź i gotowe.

Jadalne kwiaty na różne sposoby – tarta na prezent
Powstała z kruchego ciasta i cytrynowego nadzienia. Do dekoracji użyto ususzonych bratków, ale można wykorzystać główki innych jadalnych kwiatów. To świetny prezent zamiast tradycyjnego bukietu.

Jadalne kwiaty na różne sposoby – lemoniada ze stokrotkami
Truskawki (1/2 kg) zmiksuj z wodą (3/4 l) i sokiem z cytryny oraz (opcjonalnie do smaku) cukrem, miodem, ksylitolem itp. Płynem zalej lód w szklankach, dodaj plasterki truskawek i stokrotki.

Jadalne kwiaty na różne sposoby – drink z bratkiem
Na bazie białego wina zwykłego lub musującego można przyrządzić orzeźwiające drinki i ozdobić je sezonowymi kwiatami. Serwowane na letnim przyjęciu na pewno zrobią furorę wśród gości!

Jadalne kwiaty na różne sposoby – torcik z grządki
To okrągła wersja popularnego ciasta marchewkowego. Środek został przełożony dżemem z czarnej porzeczki, a wierzch został posmarowany pyszną masą z serków kremowego
i mascarpone. Do niej zaś przyklejono główki różnych kwiatków mniej więcej tej samej wielkości – i to chyba wystarczy, prawda?

Jadalne kwiaty na różne sposoby – stosuj je z fantazją!
– My od lat już wykorzystujemy kwiaty jako składnik dań i deserów w kuchni – mówią Kamila Markiewicz-Lubańska (z lewej) i Maria Szymańska. – Przekonałyśmy się, że to niezawodny sposób na podkręcenie imprezy. I to zarówno tej eleganckiej, jak i spontanicznej, gdy trzeba wyczarować „sto potraw z kartofla”. Dania, desery i koktajle z kwiatami zawsze budzą zachwyt i wiele pytań – pomagają więc także taką imprezę rozkręcić – dodają ekopasjonatki ze śmiechem. – Za każdym razem staramy się też wymyślać kolejne zastosowanie dla nich, np. posypujemy płatkami lody, robimy wielogatunkowe kostki lodu do drinków itd.