1) Przed przystąpieniem do klejenia starannie oczyszczamy fragmenty naczynia rozpuszczalnikiem lub spirytusem lekarskim, aby usunąć wszelkie ślady tluszczu. Skorupki płuczemy wodą i zostawiamy do wyschnięcia.
3) Zdejmujemy taśmę, rozdzielając elementy. Delikatnie przecieramy krawędź każdego z nich drobnoziarnistym papierem ściernym.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
KLEJENIE_PORCELANY
4) Smarujemy klejem krawędź największego oraz pierwszego kawałka i dociskamy je.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
KLEJENIE_PORCELANY
5) Mocno dociskamy sklejone kawałki.
6) Wyciskamy ze szczeliny nadmiar kleju i ścieramy go z powierzchni szmatka namoczoną w spirytusie.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
KLEJENIE_PORCELANY
6) Wyciskamy ze szczeliny nadmiar kleju i scieramy go z powierzchni szmatką namoczoną w spirytusie.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
KLEJENIE_PORCELANY
7 Posuwając się w kierunku od środka naczynia na zewnątrz, unieruchamiamy swieżo przyklejony kawałek taśmą samoprzylepną.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
KLEJENIE_PORCELANY
8) Umieszczamy talerzyk w misce z piaskiem. Gdy pierwszy kawałek przeschnie, doklejamy kolejne, mocujemy taśmą i zostawiamy do wyschnieęia. Powtarzamy czynności do przyklejenia ostatniego.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
KLEJENIE_PORCELANY
9) Po wyschnieciu kleju zdejmujemy taśmę. Pozostałości kleju usuwamy skalpelem lub żyletką.