Jeśli twoja kuchnia nie jest podzielona na strefy, w szafkach może pojawić się trudny do ogarnięcia bałagan. Będziesz mieć problem z zapamiętaniem, gdzie co się znajduje, a to szybka droga do frustracji. Jak uporządkować szafki kuchenne? Skorzystaj z rad architektki, która podzieliła się swoimi niezawodnymi sposobami na utrzymanie tam ładu.
Firma PEKA zaprosiła do swojego Showroomu Agnieszkę Witkowską, „Architekt Porządku”, aby podzieliła się swoimi niezawodnymi sposobami na utrzymanie ładu kuchennych szafkach typu cargo.
Warto zacząć od stworzenia klucza kategorii służących grupowaniu poszczególnych produktów, np. wg typu (produkty sypkie, płynne itd.) lub rodzaju opakowań (pudełka, słoiki, butelki, puszki).
Łączenie takich samych grup produktów w kategorie sprzyja dbaniu o dobre nawyki przez wszystkich domowników. Dodatkowym działaniem jest opisanie każdej półki, tak aby nikt nie miał wątpliwości, który produkt odłożyć w dane miejsce.
Kolejną kwestią samo opakowanie – jeśli czas pozwala, w wielu przypadkach przełożyć produkty suche do słojów, które przy otwarciu carga dadzą efekt „wow”. Sprawdzoną poradą od Agnieszki Witkowskiej, jest podpisanie produktów żywnościowych na pojemnikach oraz zawarcie tam istotnych informacji, które zwykle umieszczane są na opakowaniach.