
Trzmielina pospolita
Trzmielina pospolita (Euonymus europaeus) — cała roślina jest trująca. Spożycie jej dowolnej części może prowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrznych: wątroby, nerek, żołądka czy jelit. Najbardziej niebezpieczne są owoce. Zjedzenie ok. 35 kulek może prowadzić do śmierci.

Cis
Cis pospolity (Taxus baccata) — cis to roślina dość powszechnie występująca w Polsce. Praktycznie każda z jej części, poza czerwoną osnówką, jest trująca. Nie należy spożywać ani jej, ani znajdujących się w niej nasion, podobnie jak igieł, kory czy drewna! Zgon może nastąpić nawet już po 30 minutach od zjedzenia jakiejkolwiek części cisu.

Datura
Datura — ta roślina nie posiada części, która nie byłaby trująca. Zjedzenie zatem liścia, kwiatów czy nasion może prowadzić do śmierci na skutek uszkodzenia narządów wewnętrznych. Substancją trującą w daturze jest m.in. hioscyjamina.

Hortensja
Hortensja (Hydrangea) — w hortensji znajdują się glikozydy cyjanogenne. Najwięcej jest ich w pąkach kwiatowych. Zjedzenie ich powoduje ogólne osłabienie całego organizmu, bóle głowy, biegunkę i wymioty.

Konwalia majowa
Konwalia majowa (Convallaria majalis) — wygląda niewinnie, ale to tylko pozory. Konwalia jest bardzo trująca. Za pomocą konwalatoksyny chroni się przed drapieżnikami, np. ślimakami! Kwiaty po przekwitnięciu przeobrażają się w charakterystyczne jagody. Dziecko po spożyciu kilku z nich mogłoby się śmiertelnie zatruć. U dorosłego wystąpiłyby objawy zatrucia: wymioty, biegunka, ale też niebezpiecznie arytmie. Nawet zbieranie konwalii może być niebezpieczne i wywoływać podrażnienie skóry.

Laurowiśnia wschodnia
Laurowiśnia (Prunus laurocerasus) — w przypadku laurowiśni szczególnie niebezpieczne są nasiona, w których kryje się prunazyna. W żołądku zamienia się w kwas cyjanowodorowy. Osobie, która spożyłaby nawet kilka nasion, grozi zatrzymanie akcji serca! W łagodniejszych przypadkach pojawiłyby się wymioty czy przyspieszenie akcji serca.

Ostrokrzew
Ostrokrzew kolczasty (Ilex aquifolium) — szczególnie zachęcające są owoce ostrokrzewu. Niewielkie czerwone kuleczki powodują biegunki i wymioty.

Naparstnica purpurowa
Naparstnica purpurowa (Digitalis purpurea) — wzniosła, przepiękna naparstnica to kwiat lata. Żadna z jej części nie nadaje się do spożycia. Objawy zatrucia obejmują problemy z układem oddechowym, wymioty, zaburzenia pracy serca i problemy ze wzrokiem. Wystarczy zjedzenie trzech liści, by na pomoc było już za późno.

Piwonia
Piwonia (Paeonia) — większość gatunków piwonii jest trująca. Żadna z jej części nie nadaje się do spożycia.

Złotokap
Złotokap (Laburnum) — trująca cytozyna, która znajduję się w złotokapie, może spowodować paraliż ośrodkowego układu nerwowego. Najbardziej trujące są nasiona. By zabić dorosłą osobę, wystarczą tylko trzy!

Tojad mocny
Tojad mocny (Aconitum firmum) — od tej rośliny najlepiej trzymać się z daleka i nie sadzić jej w swoim ogrodzie. Mordownik, jak jest również nazywany, może zabić! Po spożyciu oprócz standardowych objawów zatrucia takich jak biegunka, wymioty i dreszcze, może spowodować nawet problemy z oddychaniem, paraliż mięśni oddechowych, a nawet serca! Wszystko przez zawarte w nim alkaloidy diterpenowe.

Bluszcz
Bluszcz pospolity (Hedera helix) — spożycie bluszczu może wywołać halucynacje. Najlepiej w ogóle go nie dotykać, ponieważ może wywołać reakcję alergiczną: pieczenie, wysypkę czy świąd. Najbardziej trujące są owoce. Mogą wywołać pieczenie w gardle i jamie ustnej, bóle brzucha i biegunkę.
