Kieliszki do whisky, koniaku, nalewek: w czym serwować alkohole?
Do whisky najlepsze są szklanki o grubym dnie, do koniaku - pękate kieliszki na krótkiej nóżce, wypełnione do 1/4 wysokości. A w czym serwować nalewki, likiery czy polski miód pitny?
Jak serwować aromatyczne alkohole
Do whisky najlepsza jest szklanka o grubym dnie.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Szklanki do whisky
Solidne szklanki do whisky mają grube dno. Dzięki temu długo podtrzymują temperaturę napoju schłodzonego lodem. W końcu to właśnie z kostkami lodu whisky smakuje najlepiej!
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Kieliszki do grappy i winiaków
Charakterystyczne smukłe kieliszki o tulipanowej czaszy służą do serwowania winiaków, w tym zwłaszcza włoskiej grappy. Można więc w nich podawać też brandy czy koniak.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Kieliszki do nalewek
Nalewki warto podawać w malutkich kieliszkach na nóżce. Podobnie serwujemy likiery.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Uniwersalne kieliszki
W rolę kieliszków do nalewek mogą śmiało wcielić się te do wódki, tym bardziej że nie każdy może sobie pozwolić na zakup kolejnego szklanego kompletu.
więcej...
foto: Thinkstockphotos.com
Kieliszki do koniaku
Pękata czasza i krótka nóżka - tym wyróżniają się kieliszki do koniaku. Alkoholu wlewa się niewiele, mniej więcej do 1/4 wysokości. A jeśli regularnie pocieramy kieliszek, delikatnie rozgrzany koniak uwalnia najwspanialszy aromat.