
Letnia sałatka z kwiatami – efektowna i smaczna
„Kwitnące” potrawy nie potrzebują bogatej oprawy. Najlepiej będą się prezentowały na jednokolorowych lub cieniowanych naczyniach. Z ich zawartością nie powinny konkurować też tekstylia – wybierz gładkie albo w delikatne paski czy kratkę, ale już nie w kwiaty!

Przepis na letnią sałaktę z kwiatami – składniki
Składniki: 2 garście mieszanki sałat, średni upieczony burak, 1/2 awokado, 1/2 czerwonej papryki, kilka pomidorków cherry, 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki soli, wybrane jadalne kwiaty.

Przepis na letnią sałaktę z kwiatami – wykonanie (1)
1. Umyte i osuszone pomidorki pokrój wzdłuż na pół.

Przepis na letnią sałaktę z kwiatami – wykonanie (2)
2. Awokado pokrój w kosteczkę.

Przepis na letnią sałaktę z kwiatami – wykonanie (3)
3. Do salaterki włóż sałatę, wsyp pomidorki i awokado. Dodaj pokrojony w plasterki burak.

Przepis na letnią sałaktę z kwiatami – wykonanie (4)
4. Pokrój paprykę w kawałki i dodaj do pozostałych składników.

Przepis na letnią sałaktę z kwiatami – wykonanie (5)
5. W miseczce wymieszaj oliwę albo olej, ocet balsamiczny, miód i szczyptę soli. Sosem skrop sałatkę, wymieszaj delikatnie.

Przepis na letnią sałaktę z kwiatami – wykonanie (6)
6. Ozdób sowicie całość płatkami wybranych jadalnych kwiatów.