
Lodowe serce i lampiony lodowe – efektowne świąteczne ozdoby na zewnątrz
Mroźne ozdoby to minimum pracy, a maksimum efektu! Wykorzystujcie wszelkie naczynia, np. tace, słoiki, a nawet wieczka od bombonierek – w takim właśnie powstało żurawinowe serce – oraz owoce, szyszki, gałązki choinki, perełki. Całość można udekorować sztucznym sypkim śniegiem, jeśli brakuje naturalnego. Sztuczny sypki śnieg można kupić np. na Szkloidekoracje.pl, Szklanatorebka.pl, Allegro.pl czy w marketach budowlanych, Action, Pepco itp.).

Lodowe serce i lampiony lodowe – to będzie potrzebne
Będą potrzebne: płaskie naczynie w formie serca, np. wieczko od bombonierki, czerwone owoce (żurawina, owoce głogu czy dzikiej róży), przezroczyste kielichy (możesz także wykorzystać małe salaterki czy szklane wazony), tealighty, sypki sztuczny śnieg.

Lodowe serce i lampiony lodowe – instrukcja wykonania serca
1. Ułóż żurawinę albo owoce dzikiej róży w płaskim metalowym pudełeczku w formie serca, wyrównaj je. 2. Owoce powoli zalej zimną wodą. 3. Wstaw ostrożnie do zamrażarki. 4. Gdy ozdoba zamarznie, wynieś na mróz i stwórz aranżację. RADA: Jeśli nie masz wieczka od bombonierki w formie gwiazdki, wykorzystaj inne, np. w formie gwiazdki.

Lodowe serce i lampiony lodowe – instrukcja wykonania lampionu (1)
1. Szklany kielich umyj, by było idealnie czyste. Wypełnij do połowy umytymi owocami (lub maleńkimi szyszkami czy plasterkami cytryny). Zalej je zimną wodą – zadbaj, by była absolutnie czysta, bo np. drobinki kamienia czy jakieś okruszki zepsują dekorację. Wstaw do zamrażarki. RADA: Im mniej wody nalejesz, tym lampion będzie głębszy.

Lodowe serce i lampiony lodowe – instrukcja wykonania lampionu (2)
2. Gdy ozdoba w zamrażarce zamarznie, wynieś na mróz. Na owocach umieść tealight
bez metalowej osłonki – tak lepiej się prezentuje, a gdyby lód się roztopił, będzie pływał! RADA: Możesz go zastąpić małą pływającą świeczką.

Lodowe serce i lampiony lodowe – gotowe!
Serce Królowej Śniegu z żurawin, lodowe lampiony czy wazoniki ze świecami ustaw na zewnętrznym parapecie okna, na stoliku na balkonie czy tarasie albo nieogrzewanym ganku. Stwórz ładną aranżację, dodaj jeszcze gałązki jedliny i te z czerwonymi owocami, oprósz sztucznym śniegiem – jeśli dopuszczasz taki dodatek.