Do wykonania włóczkowych pierogów potrzebne będą: włóczka w delikatnym kremowym kolorze, szydełko (moje ulubione to nr 3), wkład silikonowy albo wata, nożyczki, igła groszówka.
1. Zacznij łańcuszek i zrób 6 oczek.
2. Zamknij łańcuszek w kółko (powinno być ciasne, czyli otworek mały) i obrób je 6 półsłupkami.
3. W drugim okręgu zrób 2 nowe półsłupki w każdym z 6 oczek (razem będzie 12). W każdym kolejnym okręgu zwiększaj w równych odstępach liczbę oczek o 6 półsłupków – czyli w trzecim okręgu będą 2 półsłupki co drugie oczko (18), następne okrążenie – 2 półsłupki co 2 oczka (24). I tak do pożądanej średnicy koła (to zależy od grubości włóczki).
4.-6. Gotowe koło złóż na pół i połącz brzegi, wykonując po 3 słupki nawijane w każdym oczku tak, aby powstała falbanka. Gdy zostanie mały otwór, włóż wypełnienie i zamknij go włóczką, pozostawiając dłuższy koniec.
7.-9. Koniec włóczki nawlecz do igły i starannie wykończ, by pieróg podczas zabawy albo prania się nie popruł.
Pojedynczy włóczkowy pieróg nie zajmuje wiele czasu, ale jeśli mamy „ugotować” kilka czy kilkanaście sztuk, to już zadanie na wieczór. Każde z warzyw, owoców i potraw oraz akcesoria domowe i zabawki wymagają innego nakładu sił (zależy też od wielkości), dlatego wprowadziłam cennik na poszczególne rzeczy, a klienci sami wybierają zestawy zabawek.