
Patelnia aluminiowa – zalety
Na pewno na ich korzyść przemawiają atrakcyjne ceny. Patelnie aluminiowe są też lekkie, dlatego łatwo nimi manewrować w kuchni (w przeciwieństwie do niektórych modeli żeliwnych czy stalowych). Szybko się nagrzewają, dlatego możemy zaoszczędzić sporo czasu w kuchni, zwłaszcza jeśli lubimy przygotowywać dania na szybko bądź je odgrzewać. Sporo zależy też od powłoki patelni aluminiowej. Lepsza powłoka w duecie z grubym aluminium to świetny wybór na długie lata.
Źródło: Archiwum serwisu

Wady patelni aluminiowej
Tanie patelnie aluminiowe są mało odporne na zarysowania i odkształcenia. Po pewnym czasie ciemnieją oraz tracą połysk. Powinny być myte łagodnymi płynami za pomocą miękkich zmywaków i szczoteczek. Warto też pamiętać, że szybko się nagrzewają, ale też równie szybko tracą ciepło.
Źródło: gettyimages

Wybieramy patelnię aluminiową. Na co zwrócić uwagę?
Tanie patelnie aluminiowe są mało odporne na zarysowania i odkształcenia. Po pewnym czasie ciemnieją oraz tracą połysk. Powinny być myte łagodnymi płynami za pomocą miękkich zmywaków i szczoteczek. Warto też pamiętać, że szybko się nagrzewają, ale też równie szybko tracą ciepło.
Źródło: gettyimages

Wybieramy patelnię aluminiową. Na co zwrócić uwagę?
Bardzo lekka patelnia to… nie najlepsza patelnia – jedno z powszechnych przekonań zawiera w sobie sporo prawdy. Lekkie aluminium może oznaczać stop gorszej jakości, co grozi szybkim uszkodzeniem patelni. Wybieramy więc patelnie o grubszym dnie i grubszych ściankach. Kolejny ważny aspekt to powłoka nieprzywierająca. Na jaką się zdecydować?
Źródło: gettyimages

Patelnia aluminiowa z powłoką ceramiczną
Twarda i solidna powłoka, jest dość łatwa w czyszczeniu, ale wiele zależy od konkretnego surowca (na tańszych może więcej przywierać podczas smażenia, gorzej też z ich trwałością). Dobrą powłokę ceramiczną trudno zarysować, poza tym równomiernie i szybko się nagrzewa.
Źródło: gettyimages

Patelnia aluminiowa z powłoką ceramiczną
twarda i solidna powłoka, jest dość łatwa w czyszczeniu, ale wiele zależy od konkretnego surowca (na tańszych może więcej przywierać podczas smażenia, gorzej też z ich trwałością). Dobrą powłokę ceramiczną trudno zarysować, poza tym równomiernie i szybko się nagrzewa.
Źródło: gettyimages

Patelnia aluminiowa z powłoką kamienną
Najczęściej spotkamy powłokę granitową oraz marmurową. Obie dość szybko i równomiernie się nagrzewają, dobrze utrzymują ciepło, są twarde, a także odporne na zarysowania. Lepsze właściwości ma jednak granit niż marmur. Łatwo je także wyczyścić, ponieważ to powłoki nieprzywierające. Można więc smażyć na nich z niedużą ilością tłuszczu. Patelnie aluminiowe z powłoką kamienną wyróżniają się też ciekawym dekorem oraz oryginalną kolorystyką. Dzięki temu pełnią funkcję praktycznych dekoracji kuchni. Pamiętajmy jednak, że najczęściej nie nadają się do mycia w zmywarce.
Źródło: gettyimages

Patelnia aluminiowa z powłoką tytanową
często najdroższa, ale też o najlepszych właściwościach na co dzień. Patelnia tytanowa to z pewnością zakup na długie lata. Niezwykle trudno ją zarysować, dlatego bez problemu możemy korzystać z metalowych sztućców. Ponadto jest gładka (nie przywiera, łatwo ją wyczyścić) i przydaje się podczas smażenia z niewielką ilością tłuszczu. Szybko, równomiernie się nagrzewa, a potem bardzo dobrze podtrzymuje ciepło.
Źródło: gettyimages

Różne rozmiary i typy patelni
Dla jednej osoby wystarczy patelnia o średnicy około 20 cm (do duszenia – około 24 cm), dwóch – 24 cm, a większej liczby – 28 cm. Warto mieć jedną uniwersalną patelnię, choć jeśli częściej gotujemy, przyda się też głębsza do duszenia potraw (np. patelnia typu wok) oraz specjalna patelnia do naleśników. Miłośnicy zdrowej diety docenią też liczne zalety patelni grillowej aluminiowej.
Źródło: gettyimages
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...