
Pomidorki koktajlowe na balkonie
Przyjmuje się, że owoce pomidorów koktajlowych zaczynają dojrzewać po ok. 60 dniach od zakwitnięcia.
Źródło: Getty Images

Pomidorki koktajlowe na balkonie
Pomidory koktajlowe na balkonie to nie tylko pyszne owoce, ale również piękna ozdoba! Różne odmiany pomidorów występują w ciekawych, dość nietypowych kolorach -np. żółte, pomarańczowe, fioletowe, a nawet czarne! Ich kształt oraz pokrój całej rośliny także przyciąga wzrok.
Źródło: Getty Images

Pomidorki koktajlowe na balkonie
Pomidory uwielbiają słońce, dlatego rosną najlepiej, gdy mają stały dostęp do promieni słonecznych i wyższych temperatur.
Źródło: Getty Images

Pomidorki koktajlowe na balkonie
Ponieważ pomidory są ciepłolubne, należy je wystawić na balkon w drugiej połowie maja (umowna data to 15 maja).
Źródło: Getty Images

Pomidorki koktajlowe na balkonie
Pomidory koktajlowe na balkon muszą mieć zapewnione stale wilgotne (ale nie mokre!), przepuszczalne podłoże i warstwę drenażu (żwir keramzyt), która odprowadzi nadmiar wody.
Źródło: Getty Images

Pomidorki koktajlowe na balkonie
Pomidory koktajlowe na balkonie warto posadzić w dużych, stabilnych doniczkach, tak, by każda sadzonka miała wystarczająco dużo miejsca na wzrost.
Źródło: Getty Images

Pomidorki koktajlowe na balkonie
Pomidory, niezależnie od odmiany, muszą być obficie i regularnie podlewane .
Źródło: Getty Images

Pomidorki koktajlowe na balkonie
Pomidory koktajlowe na balkon warto zasilać specjalnymi nawozami mineralnymi dla pomidorów w formie płynnej lub granulowanej albo nawozami do uprawy warzyw i owoców. Sprawdzą sie też biohumus.
Źródło: Getty Images

Pomidorki koktajlowe na balkonie
Korzystne dla pomidorów są również comiesięczne opryski nawozem dolistnym.
Źródło: Getty Images

Pomidorki koktajlowe na balkonie
Bardzo ważne jest, by nie zrywać i nie spożywać zielonych, niedojrzałych owoców, ponieważ mogą zawierać szkodliwe (a nawet trujące) dla człowieka substancje.
Źródło: Getty Images

Pomidorki koktajlowe na balkonie
Należy poczekać, aż owoce dojrzeją. Gdy tak się stanie zbierzmy jak najwięcej możemy – im częściej będziemy zrywać owoce, tym roślina będzie szybciej produkować nowe.
Źródło: Getty Images
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...