Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy – galeria zdjęć
Przyprawy, herbaty, kasze, makarony. Podpowiemy, jak je przechowywać, by zawsze były pod ręką – uporządkowane, w dobrym stanie. A przy tym, żeby apetycznie zdobiły kuchnię.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Kuchnia w stylu skandynawskim ze ścianami w szaroniebieskawym odcieniu (City Walk, Beckers Designer Kitchen&Bathroom) i białym sufitem (Interio PRO, Beckers). Wyposażenie składa się głównie z białej zabudowy nakrytej drewnianym blatem i stalowego AGD. Białą boazerię zamyka od góry listwa tworząca wąska półeczkę niczym gzyms. Po prawej stronie na ścianie zamontowano dodatkowe drewniane półki, na których stanęły naczynia, akcesoria i pojemniki z różnymi sypkimi produktami. Jest tu funkcjonalnie i bardzo przytulnie.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
W ładnych słojach gospodarze przechowują produkty sypkie oraz przyprawy. Miejsce dla nich znalazło się na półkach półwyspu oddzielającego część kuchenną od jadalni.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Na półce powyżej blatu stanęły słoiki z sypkimi produktami. Przyprawy zostały zamknięte w metalowych z magnesem, które czekają na swoją kolej przyczepione do ścianki lodówki.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Jeśli cenisz minimalizm, wybierz na przyprawy pojemniki proste i nieprzezroczyste, np. ceramiczne. Wtedy konieczne będą naklejki z napisami – by móc szybko znaleźć potrzebną przyprawę.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Aby być eko, warto zbierać odpowiedniej wielkości słoiczki po ulubionym produkcie – damy im drugie życie. Naklejki nie pozwolą pogubić się w mnogości przypraw. Dla lepszej organizacji możesz poustawiać je na półce, stosując jako klucz kolor przypraw. To ułatwi poszukiwania w ferworze kulinarnych zmagań.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Atutem przechowywania w mobilnym barku jest łatwy dostęp do produktów. Wózek (IKEA) można wygodnie przesuwać, korzystać z niego podczas gotowania, a potem w jadalni. Jeśli masz dryg do majsterkowania, spróbuj zrobić piętrowy kontenerek z tac, drewnianych skrzynek albo wiklinowych koszy. Dzięki półce z regulowaną wysokością zmieścisz też butelki czy wyższe słoje.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
W kuchni urządzonej w duchu retro niebieską ścianę zrobi półka na przyprawy wykonana przez panią domu. Jej pomysłem było także wykorzystanie słoiczków po ulubionej kawie w zgodzie w proekologiczną zasadą zero waste. Wystarczyło usunąć naklejki i dorobić „czapki” z płótna i sznurka, by zyskały drugie życie.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Ciekawe rozwiązanie: produkty i przyprawy stoją w szklanych pojemnikach na półce zintegrowanej z blatem roboczym oraz na półce wiszącej powyżej.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Gdy na blacie jest wystarczająco dużo miejsca, jego część niech zapełnią słoje, słoiki, szklane naczynia. Nie szkodzi, że różnią się wysokością – razem i tak tworzą ciekawą kompozycję. Najważniejsze, by miały dobrze przylegające i dobrane stylistycznie przykrywki lub korki.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Przyprawy zajmują w tej kuchni sporo miejsca na półkach zawieszonych ponad blatem roboczym. Jednolite słoiczki z naklejkami to dobry pomysł, jeśli chcemy trochę uspokoić aranżację.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Główny akcent w kuchni stanowi zbiór przypraw ustawiony na półkach (dzieło pana domu) nad blatem roboczym. Od lat zbierane słoiki po kawie i różne butelki, po usunięciu etykiet, awansowały na stylowe pojemniki. Nowe zostały zrobione na wytłaczarce przez panią domu. Pomysł na butelki-
-wieżyczki podpatrzyła zaś na blogu Jagodowy zagajnik.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
W tej kuchni przyprawy trzyma się w koszyczkach zawieszonych na relingach – wygodnie i ładnie.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Połączenie funkcji przechowywania z porcjowaniem… Doskonały pomysł dla osób ceniących wygodę, żyjących w pośpiechu albo posiadających dzieci często sięgające po płatki zbożowe. Naścienne pojemniki (Swiatkuchni.com) wyposażone są w pokrętła oraz miarki. Wystarczy podstawić pod nie naczynie, przekręcić korbkę. Gotowe. Bez rozsypywania, zamykania torebek klamerkami. Decydując się na tego typu pojemnik, należy się tylko upewnić, czy jest hermetycznie zamykany. W przeciwnym razie kawa wywietrzeje, a płatki rozmiękną.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Drewniana półka z przezroczystymi, łatwo wyjmowanymi pojemnikami (np. IKEA) nawiązuje do stylu retro. Dzięki niej często używane produkty – jak mąka, cukier, sól – są zawsze w zasięgu ręki,
gotowe do użycia. Nowocześniejszy efekt prezentuje półka wmontowana w ścianę (osadzona we wcześniej przygotowanej wnęce) lub pokryta farbą w żywszym kolorze. Montując ją, weź pod uwagę finalne obciążenie – z pojemnikami wypełnionymi produktami sypkimi. Dobierz odpowiednią grubość kołków rozporowych.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Szafki typu cargo (Blum, Peka, Nomet, Rejs) przewyższają te tradycyjne lekko wysuwanymi szufladami lub koszami, z pełnym dostępem do ich zawartości. Rozmieszczając pojemniki z żywnością, warto kierować się zasadą wysokości. Na odcinku oczy-łokieć trzymaj rzeczy często używane. Powyżej oraz poniżej przechowuj te, z których korzystasz rzadziej. Na dole najcięższe.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Prawie stuletnia kompletna i prawie nieuszkodzona półka z fajansowymi szufladkami na sypkie produkty. Emaliowane chochelki i cedzaki wyglądają na stare, ale pochodzą z kolekcji sygnowanej przez słynną kucharkę, Nigellę Lawson.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Szuflady ze sztućcami, akcesoriami i przyprawami to ten punkt kuchni, w którym najtrudniej jest utrzymać porządek. Nawet jeśli bardzo się staramy odkładać wszystkie drobiazgi od razu na miejsce, bałagan i tak nieuchronnie się pojawi. Jak go uniknąć? Sposobem może być odpowiednia organizacja wnętrza szuflady – tu widzimy specjalnie zaprojektowane drewniane wkłady REJS.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
System Tandem marki Peka pozwoli przechowywać wszystkie produkty niewymagające chłodzenia w sposób przypominający przechowywanie w lodówce. Pakowne cargo otwiera się jak lodówka i zawiera półki zarówno wewnątrz szafki, jak i na jej drzwiach. Półki wewnętrzne schowane w szafce przesuwają się dodatkowo do przodu podczas otwierania, żeby ułatwić dostęp do wszystkiego, co zostało schowane głębiej.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Przyprawy nietypowo umieszczono w pojemniczkach niczym probówki oraz w słoiczkach. Apetycznie wyglądają na tle ściany pomalowanej farbą do kuchni i łazienek w odcieniu Szafranowy żółty marki Dekoral.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Klimat kuchni nawiązuje do wnętrz z XX-lecia międzywojennego. Łączy zaś współczesną funkcjonalność z dekoracjami żywcem przeniesionymi z polskiego dworku. Ludową rzeźbę przedstawiającą Chrystusa Frasobliwego umieszczono w kapliczce zaadaptowanej z szafki zegarowej. Pod nią dębowa półka z poniemieckimi pojemnikami na sypkie produkty.
Przechowywanie w kuchni: produkty sypkie i przyprawy
Tacka obrotowa (także inne produkty Tchibo) ułatwi wyjęcie słoiczka z przyprawą bez konieczności zmieniania położenia innych przedmiotów.