Jakie są ogólne zasady przechowywania warzyw?
Już na etapie zakupów warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, by móc w pełni cieszyć się smakiem jarzyn: Jeszcze na straganie czy w warzywniaku zwróćmy uwagę na to, czy warzywa wyglądają na świeże. Nie kupujmy zwiędłej, szarawej marchwi czy przyklapniętych ziół, bo nie będą one ani smaczne, ani zdrowe. Nie kupujmy uszkodzonych warzyw – mogą rozwijać się w nich drobnoustroje, które szybko zaatakują zdrowe warzywa w naszym domu. Nie kupujmy... idealnych okazów – oczyszczone, wypolerowane marchwie, cukinie czy pietruszki wyglądają pysznie, ale nie są najzdrowsze. Dłużej będziemy przechowywać warzywa, które zawierają resztki ziemi lub piachu. Warzywa przechowujmy bez naci – dzięki temu dłużej są świeże. Nie przechowujemy warzyw w torbach foliowych – nie dociera do nich powietrze, a folie działają rakotwórczo! Nie przechowujmy warzyw w jednym pojemniku.