5 błędów w projektowaniu kuchni, które utrudniają codzienne życie. Uniknij tych wpadek!

2024-12-12 13:44

Jeśli tylko masz wpływ na to, jak będzie zaprojektowana twoja kuchnia, pamiętaj o pięciu ważnych aspektach, które potem mogą ułatwić albo utrudnić codzienne jej użytkowanie. Zapewne jest takich punktów o wiele więcej, ale w tym artykule skupimy się na pięciu wybranych problemach związanych z usytuowaniem płyty grzejnej, piekarnika, zlewozmywaka, lodówki, zmywarki. Warto je znać, by komfortowo korzystać z kuchni każdego dnia. Jest to tym bardziej istotne, jeśli sporo czasu spędzasz w kuchni na przygotowywaniu posiłków i deserów.

Spis treści

  1. Miejsce dla AGD i zlewozmywaka w kuchni – wybierz idealne
  2. Gdzie postawić lodówkę w kuchni?
  3. Gdzie ulokować kuchenkę albo płytę grzejną?
  4. Wybierz głową miejsce dla piekarnika
  5. Idealne miejsce dla zmywarki
  6. Gdzie najlepiej umiejscowić zlewozmywak?

Miejsce dla AGD i zlewozmywaka w kuchni – wybierz idealne

Nie zawsze mamy wpływ na to, jak będzie zaprojektowana nasza kuchnia, bo np. kupiliśmy mieszkanie czy dom z drugiej ręki czy „weszliśmy w kuchnię” po dziadkach i na razie nie planujemy remontu, albo metraż jest tak mały czy instalacja nas ogranicza i nie ma mowy o jakiś roszadach, tylko trzeba wszystko „jakoś upchnąć”, albo finanse nie pozwalają wesprzeć się pomocą sprawdzonego projektanta...

Może też tak być, że nie lubimy gotować, a czas spędzony w kuchni ograniczamy do minimum. Wtedy nawet duże niedogodności nie są zbyt uciążliwe. 

Jeśli jednak kuchnia to dla nas pole kulinarnych eksperymentów oraz często i dużo gotujemy, to warto przemyśleć układ AGD i zlewozmywaka, by nie popełnić najgorszych błędów. Najlepiej jest to zrobić na etapie projektowania kuchni albo planując remont. Oczywiście, błędów w projektowaniu i wyposażeniu kuchni można popełnić wiele, ale w tym artykule skupimy się na pięciu związanych z lokalizacją AGD i zlewozmywaka. Poniżej omawiamy te problemy.

Gdzie postawić lodówkę w kuchni?

Zarówno lodówka w zabudowie, jak i wolno stojąca, powinny stać jak najbliżej blatu roboczego, na którym przygotowujemy posiłki z produktów wyjmowanych z lodówki. To pierwsza zasada, bo im dalej ona stoi, tym więcej kilometrów dziennie będziemy robić, drepcząc w w tę i z powrotem.

Lodówka powinna być tak ustawiona, by miała zapewnioną wentylację, a więc nie za blisko ściany, a zabudowa powinna dawać możliwość ruchu powietrza.

Obecnie, z racji nowoczesnych materiałów izolacyjnych, już mniej zasadna jest idea nie stawiania lodówki obok piekarnika czy płyty grzejnej, ale lepiej, by była między nimi przerwa, np. choć wąski blat, bo wygodniej będzie się korzystało z tych wszystkich urządzeń.

Ustawiając lodówkę, weź pod uwagę, czy wolisz posługiwać się prawą, czy lewą ręką. Którą w naturalny sposób otwierasz lodówkę, a którą wyjmujesz z niej produkty? Zależnie od tego powinna stać z prawe albo lewej strony ciągu roboczego i otwierać się na prawo albo na lewo (żeby nie trzeba było obchodzić drzwiczek).

Gdzie ulokować kuchenkę albo płytę grzejną?

Najważniejsze założenie to lokalizacja zapewniająca bezpieczeństwo – dotyczy ona zarówno kuchenek wolno stojących, jak i płyt do zabudowy. W miarę możliwości więc nie lokuj jej blisko ciągów komunikacyjnych, np. na krańcu czy przy krańcu blatu roboczego, obok którego się często przechodzi, na małej wyspie, wokół której chodzą domownicy. Miejsce do gotowania powinno być w głębi, z dala od wzmożonego ruchu, najlepiej z blatami obok, na które można odstawić garnki itp. oraz blisko zlewu (przenoszenie garnków wypełnionych wodą oraz odcedzanie ugotowanych produktów nie będzie wtedy wyzwaniem).

Miejsce do gotowania nie powinno też znajdować się w rogu, tuż przy ścianie, bo to utrudni manewrowanie garnkami i patelniami. Już kilkucentymetrowy odstęp zapewni większą swobodę. Lokalizacja tuż przy oknie także jest niewskazana, bo gdy będzie uchylone przeciąg może zgasić płomień, a chłodne powietrze trochę opóźni gotowanie, również na płycie indukcyjnej.

Wybierz głową miejsce dla piekarnika

Piekarnik można zamontować pod płytą grzejną. Jest to dobre rozwiązanie, bo zamyka strefę gotowania i pieczenia w jednym obszarze. Jego wadą jest konieczność schylania się do urządzenia przy wkładaniu i wyjmowaniu potraw. Jeżeli to nie problem – decyzja jest podjęta. 

Montaż piekarnika w zabudowie na wysokości dogodnej do wkładania i wyjmowania potraw jest też doskonałym pomysłem. Warto jednak zwrócić uwagę na to, gdzie można odstawić parującą pieczeń czy gorące ciasto, bo lepiej z nie chodzić z nimi przez całą kuchnię!

Czytaj także: Piekarnik elektryczny wolnostojący - jak wybrać najlepszy? Praktyczny poradnik

Idealne miejsce dla zmywarki

Korzystanie ze zmywarki jest najbardziej komfortowe, gdy jest ona w pobliżu zlewu oraz szafek, w których przechowujemy naczynia. Wtedy najwygodniej i bez brudzenia wszystkiego wokół wstawia się do niej naczynia, a potem bez ich noszenia kilometrami chowa się je w szafkach i szufladach.

Zmywarkę, jeśli jest taka konieczność albo potrzeba, można ulokować obok piekarnika czy miejsca do gotowania. Natomiast nie jest wskazane umieszczanie nad zmywarką ani piekarnika, ani kuchenki mikrofalowej, bo te urządzenia mogą zostać uszkodzone przez parę wodną wydobywającą się ze zmywarki nawet w minimalnej ilości.

Gdzie najlepiej umiejscowić zlewozmywak?

W przypadku zlewozmywaka jest większa dowolność, choć oczywiście w obrębie dostępnej instalacji wodno-kanalizacyjnej. Najważniejsza zasada to nie montowanie zlewu, zwłaszcza małego, bezpośrednio przy ścianie, ponieważ wykonywanie przy nim czynności będzie utrudnione. Jeżeli miejsca jest mało, lepiej wybrać model narożny, albo choć parę centymetrów go odsunąć.

Marzy ci się zlewozmywak pod oknem? Czemu nie! Problemem może jednać okazać się mycie okna oraz otwieranie. Aby tego uniknąć, zlew powinien być na tyle odsunięty, by woda nie chlapała na szyby, a okno się choć trochę otwierało. Innym rozwiązaniem jest zamontowanie baterii z elastyczną wylewką albo składaną.

Zlewozmywak można zamontować na wyspie, jeśli jest odpowiednio duża, by było gdzie postawić naczynia, a woda rozchlapana podczas mycia produktów czy naczyń pozostawała na blacie, a nie trafiała na ścianki  i posadzkę.

Nasi Partnerzy polecają