Akcesoria do pizzy, które warto mieć. Przygotuj domową pizzę jak profesjonalista

2022-02-08 14:31

Akcesoria do pizzy ułatwiają przygotowanie oraz serwowanie ulubionego włoskiego przysmaku. Pieczenie domowej pizzy na specjalnym kamieniu, serwowanie jej na stylowej desce lub ozdobnym talerzu i krojenie wygodnym radełkiem pozwala poczuć się jak szef kuchni z neapolitańskiej pizzerii. Jak wybrać akcesoria do pizzy? Czego nie może zabraknąć w kuchni każdego miłośnika włoskiego przysmaku?

Akcesoria do pizzy
Autor: Randy Fath Akcesoria do pizzy mogą ułatwić przygotowanie i serwowanie włoskiego przysmaku

Spis treści

  1. Akcesoria do pizzy, które warto mieć w kuchni
  2. Jak serwować pizzę? Przydatne akcesoria do pizzy

Akcesoria do pizzy, które warto mieć w kuchni

Akcesoria do pizzy ułatwiają przygotowanie chrupiącego placka z sosem pomidorowym i dodatkami. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i kilku gadżetom możemy delektować się pyszną pizzą w domowym zaciszu. Najważniejszym składnikiem każdej pizzy jest ciasto, dlatego do jego przygotowania niezbędna będzie silikonowa mata i silikonowy wałek. Drewniane stolnice zajmują bardzo dużo miejsca, są nieporęczne, pod wpływem wilgoci odkształcają się i mogą tworzyć się na ich powierzchni bakterie.

Silikonowa mata jest łatwa w utrzymaniu czystości, nic do niej nie przywiera, można ją zwinąć i schować do szuflady. Ponieważ silikon jest odporny na wysokie temperatury, na większości tego typu mat można piec. Silikonowy wałek w porównaniu z tradycyjnym, drewnianym szybciej wałkuje, a ciasto nie przywiera do jego powierzchni.

Kiedy przygotowaliśmy już pizzę, możemy włożyć ją do piekarnika (lub pieca, jeśli mamy możliwość). W czym najlepiej jest piec pizzę? Mamy kilka możliwości. Jedną z najchętniej wybieranych opcji jest okrągła lub prostokątna blacha do pieczenia pizzy. Najlepiej sprawdzają się blachy wykonane ze stali węglowej, które pokryte są dodatkowo powierzchnią nieprzywierającą. Należy jednak uważać, by nie zarysować powierzchni metalową łopatką.

Dobrą opcją są blachy z otworami, dzięki którym ciasto jest kruche, a ciepło równomiernie jest rozprowadzone po piekarniku. Inne akcesoria do pizzy o podobnym działaniu to na przykład siatki do pizzy, które są dość cienkie i pozwalają na odparowanie wody podczas pieczenia włoskiego przysmaku. Dzięki temu spód jest odpowiednio wypieczony i chrupiący.

Jednym z największych hitów wśród akcesoriów do pizzy jest kamień do pizzy, który obok blachy do pieczenia cieszy się największą popularnością. Kamienie do pizzy wykonane są między innymi z granitu, kamieni pochodzenia wulkanicznego, kamieni szamotowych lub z żaroodpornej ceramiki. Kamień do pizzy dzięki naturalnym właściwościom zapewnia ciastu odpowiedni stopień wypieczenia i wchłania wilgoć, dzięki czemu spód jest bardziej chrupiący, a góra nie jest wyschnięta.

Kamień do pizzy wkłada się do zimnego piekarnika i stopniowo nagrzewa aż do osiągnięcia maksymalnej temperatury. Pizza pieczona na kamieniu jest gotowa w kilka minut, a ciasto nie przywiera do jego powierzchni. Po zakończeniu należy wyjąć pizzę za pomocą łopatki a kamień zostawić w piekarniku do przestygnięcia.

Ciekawą alternatywą dla piekarników jest domowy piec do pizzy. Domowy piec do pizzy jest mobilny, dlatego można zabierać go ze sobą wszędzie. Osiąga bardzo wysokie temperatury w krótkim czasie, jest przy tym prosty w obsłudze i bezpieczny. Koszt zakupu przenośnego pieca do pizzy wynosi kilkaset złotych.

MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:

Jak serwować pizzę? Przydatne akcesoria do pizzy

Kiedy już nasza pizza jest gotowa, należy ją odpowiednio podać. Do serwowania pizzy sprawdzi się najlepiej obrotowa drewniana deska lub deska w formie łopatki. Zanim użyjemy deski drewnianej po raz pierwszy, warto ją zaimpregnować (natłuścić) olejem jadalnym, np. oliwą z oliwek.

Osoby, które mają dużą kuchnię i chcą poczuć się jak prawdziwi profesjonaliści, mogą zaopatrzyć się w łopatę do pizzy z długą rączką. Pozwala ona wkładać i wyjmować pizzę z piekarnika. Zanim włożymy pizzę do piekarnika, dobrze jest posypać łopatkę odrobiną mąki, dzięki czemu pizza łatwiej się z niej zsunie.

Porcelanowy talerz do pizzy to wygodny i stylowy sposób na serwowanie pizzy. Duży talerz do pizzy ma zazwyczaj średnicę 32 cm, a więc tyle, co talerze do serwowania pizzy w profesjonalnych pizzeriach. Największym faux pas serwowania włoskiej pizzy jest krojenie jej zwykłym nożem, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalne akcesorium do pizzy – radełko lub mezzalunę.

Radełko to nóż do pizzy z ruchomym, okrągłym ostrzem. Warto wybrać model o odpowiednio wyważonej rączce, najlepiej pokrytej silikonem, który zapewni stabilność ruchów. Innym nożem do pizzy, w który warto się zaopatrzyć, jest mezzaluna (wł. półksiężyc).

Mezzaluna, zwana również nożem kolebkowym, pozwala na cięcie pizzy jednym ruchem. Wyglądem przypomina półksiężyc, na dwóch końcach jest wyposażony w uchwyty, które pozwalają na wykonywanie „kołyszącego” ruchu ostrzem.

Wiele akcesoriów do pizzy idzie z duchem czasów i dostosowuje się do potrzeb miłośników tego włoskiego przysmaku. Przykładem są między innymi nożyczki do pizzy, które stanowią ciekawą alternatywę dla radełka i mezzaluny. Na stole podczas delektowania się domową pizzą nie może zabraknąć oliwy z oliwek, dlatego żółty płyn warto eksponować w wygodnej do nalewania szklanej buteleczce.

Zajrzyj do najpiękniejszych polskich mieszkań:

Nasi Partnerzy polecają