Aranżacja kuchni: wyspa w kuchni
Współczesna aranżacja kuchni często zrywa ze schematycznym układem zabudowy kuchennej. Przykładem jest wyspa kuchenna. Wyspa w kuchni pełni różnorodne funkcje: uzupełnia zabudowę o dodatkowe schowki i blat, wydziela optycznie części wnętrza o różnym przeznaczeniu, a także może skracać dystans pomiędzy urządzeniami kuchennymi. Na wyspie w kuchni można przygotowywać potrawy, a nawet gotować i zmywać naczynia. Sprawdź jaka powinna być kuchnia, która ma mieć wyspę!
Autor: Marcin Czechowicz
Wyspa-kombajn. W tej kuchni na wyspie zainstalowano płytę grzewczą i zlewozmywak. Jest też blat roboczy, przy którym można zjeść szybkie śniadanie
Spis treści
- Wyspa kuchenna: atrakcyjna aranżacja kuchni
- Aranżacja kuchni: wyspa-blat, wyspa-barek
- Gotowanie na wyspie kuchennej
- Aranżacja kuchni: zmywanie na wyspie
- Aranżacja kuchni: wyspa-kombajn
Wyspa kuchenna może być główną atrakcją kuchni, powinniśmy jednak starannie przemyśleć, co ma zasłonić, a co odsłonić. Wyspę można komponować z niskim murkiem, ażurową ścianką lub półkami albo pozostawić nieobudowaną.
Wyspa kuchenna: atrakcyjna aranżacja kuchni
Kuchnie otwarte jeśli mają wyspę to jest to element należący do dwóch wnętrz naraz – kuchni i salonu lub jadalni. W związku z tym bardzo ważne jest, czy pasuje ona do ich wystroju (tu trzeba przeanalizować materiały, z których jest wykonana), czy ma dobre proporcje (zbyt wąska będzie sprawiała wrażenie słupka zawalidrogi). Musimy się też zastanowić, jak wyspa będzie się prezentować na tle kuchni. Zobacz, jakie funkcje może pełnić wyspa kuchenna oraz jakie powinny być minimalne wymiary wyspy w kuchni.
Aranżacja kuchni: wyspa-blat, wyspa-barek
Do przygotowywania śniadań czy kolacji i spożywania ich przy wyspie wystarczy, gdy ma ona 80 cm długości i 60 cm szerokości. Mniejsza wyspa będzie już niepraktyczna, a jej wygląd również będzie pozostawiał wiele do życzenia. Jeżeli wyspa w kuchni ma pełnić funkcję barku, może być płytsza (40 cm zamiast 60) i wyższa (120 cm zamiast 85); długość nie powinna być mniejsza niż 80 cm. Miejsce pod blatem roboczym można wykorzystać na dodatkowe szafki lub podręczne szuflady (mogą się otwierać na różne strony dookoła wyspy). Ogólna zasada jest taka, że to, co znajduje się w meblu pod blatem wyspy, powinno być związane z jej funkcją. Jeśli na przykład wyspa będzie wykorzystywana jako barek, możemy ulokować tam małą chłodziarkę do napojów lub kostkarkę do lodu i szkło. Możemy też nie przewidywać żadnych szafek, ale wtedy musimy się liczyć z tym, że każdą rzecz trzeba będzie przynieść, a następnie odnieść do miejsca przechowywania. Opisane wyżej funkcje są proste do zrealizowania, nie wymagają też żadnych dodatkowych instalacji w kuchni.
Gotowanie na wyspie kuchennej
Wyspa kuchenna, na której można gotować wymaga nieco więcej miejsca. Sama kuchenka ma szerokość minimum 60 cm. Po obu jej stronach powinno dać się odstawić garnki, odłożyć przybory, przygotować produkty. Powierzchnie te nie powinny być mniejsze niż 40 cm, czyli szerokość wyspy do gotowania to minimum 140 cm. W szafkach pod blatem powinno się znaleźć miejsce na sprzęty związane z gotowaniem oraz na przyprawy i ściereczki. Aby korzystanie z wyspy z funkcją gotowania było bezpieczne, musi ona mieć odpowiednią szerokość – co najmniej 80 cm. Dzięki temu jest mniejsze prawdopodobieństwo, że gorąca ciecz wyleje się wprost na przechodzącą osobę.
Nad płytą kuchenną należy zawiesić okap wyspowy (na rynku jest ich spora oferta) lub pochłaniacz zapachów. Rura odprowadzająca powietrze powinna biec od okapu do najbliższego komina z wolnym przewodem wentylacji grawitacyjnej (jej poziome odcinki można ukryć w suficie podwieszanym z płyt gipsowo-kartonowych). Ważne, by odległość rury od komina nie była zbyt duża; dla ułatwienia przepływu powietrza powinna być poprowadzona pod kątem około 10o w górę w kierunku kanału wentylacyjnego. W suficie podwieszanym można też zainstalować spoty oświetleniowe. W przypadku kuchni otwartej obniżenie sufitu dodatkowo oddziela ją optycznie od salonu (nie musi być ono duże – wystarczy około 12 cm).
Instalację elektryczną (220 lub 380 V) do kuchenki z płytą grzewczą należy doprowadzić w bruździe gładzi betonowej pod posadzką, a do okapu – w suficie. W przypadku kuchenki gazowej instalację prowadzi się po suficie do miejsca nad wyspą. Zgodnie z przepisami rury gazowej nie wolno wkuwać w podłogę ani w ściany, można poprowadzić ją w bruździe i przysłonić na przykład łatwym do demontażu ekranem z płyt gipsowo-kartonowych. Projekt instalacji gazowej musi być uzgodniony z gazownią. Doprowadzenie rury gazowej jest kłopotliwe, dlatego na wyspie najczęściej montuje się jednak kuchenki elektryczne.
Aranżacja kuchni: zmywanie na wyspie
Zlewozmywak dwukomorowy z ociekaczem ma 120 cm szerokości. Biorąc pod uwagę, że po drugiej jego stronie też potrzebny jest kawałek blatu (minimum 30 cm), wyspa z funkcją zmywania musi mieć co najmniej 150 cm szerokości. Zlew możemy ograniczyć do półtorej komory (niecałe 100 cm szerokości) lub nawet do jednej (40-60 cm). Minimalna szerokość wyspy będzie wtedy odpowiednio mniejsza. Jeśli na wyspie dominuje funkcja zmywania, warto wyposażyć ją w zmywarkę. Powinna się ona znaleźć blisko zlewozmywaka, aby wkładane do niej naczynia można było wcześniej spłukiwać pod wodą – przenoszenie ich od zlewu do zmywarki grozi zabrudzeniem podłogi, co z kolei zmusi nas do dodatkowej pracy przy utrzymaniu jej w czystości. Zmywarkę możemy umieścić na przykład pod ociekaczem. Minimalna szerokość zmywarek to 45 cm, standardowa – 60 cm. Umieszczenie na wyspie zlewozmywaka wymaga doprowadzenia do niej instalacji wodnej i kanalizacji. Kanalizację prowadzi się do najbliższego pionu instalacyjnego w specjalnym kanale pod posadzką (wykonuje się go na etapie stanu surowego). Trzeba pamiętać, że kanalizacja zależna jest od grawitacji, rura kanalizacyjna (o średnicy 50 mm) powinna więc być prowadzona z 2-procentowym spadkiem w stronę pionu kanalizacyjnego, a długość podejścia kanalizacyjnego (odcinek przewodu łączący przybór z pionem) nie powinna przekraczać 3,5 m.
Aranżacja kuchni: wyspa-kombajn
Zlokalizowanie tylko funkcji gotowania lub zmywania na wyspie wiąże się z pewnymi niedogodnościami. Wygodniej jest, gdy łączy je obydwie. Trzeba pamiętać, że do garnka trzeba czasem dolać wody lub ją z niego odlać. Konieczne jest wtedy przeniesienie go z wyspy na blat pod ścianą, podczas gdy umieszczenie we wspólnym blacie kuchenki i zlewu ułatwia dostęp do wody i pozwala na przykład na napełnianie naczyń przez wyciągnięcie wylewki z kranu. Wszystkie kuchenne funkcje pomieści wyspa o głębokości minimum 100 cm i długości 200 cm, a dodatkowo pozwoli na wspólne przygotowanie posiłków przez członków rodziny stojących dookoła niej. Pod ścianami można pozostawić wtedy tylko szafy magazynowe, lodówkę, piekarnik i ewentualnie wygospodarować trochę miejsca na ekspres do kawy. W przestronnych kuchniach, gdy jest miejsce na naprawdę dużą wyspę, warto zainstalować na niej dwa zlewozmywaki: podstawowy (wraz z położoną w pobliżu zmywarką) służący do zmywania oraz dodatkowy, choćby malutki, wspomagający gotowanie i przygotowywanie produktów.