Aranżacje małych kuchni w bloku. Pomysły na przechowywanie
Mała kuchnia nie musi być trudna w urządzaniu! Zabudowa małej kuchni powinna uwzględniać wielkość wnętrza, ale także nasze potrzeby. Dlatego warto już na etapie projektu rozważyć pojemną zabudowę. Dzięki temu sprytnie uda się przechować wszystkie akcesoria kuchenne i zapasy, a także perfekcyjnie wykorzystać dostępne miejsce. Radzimy, jak to osiągnąć.
Autor: Getty Images/in4mal
Niewielka kuchnia może być funkcjonalna. Zobacz zdjęcia
Spis treści
- W małej kuchni szczególnie ważny jest wyciąg. Poznaj naszą propozycję
- Aranżacja małej kuchni: pojemne meble
- Zabudowa małej kuchni: pamiętaj o strefach
- Spiżarnia w kuchni, czyli sprytna zabudowa
Mała kuchnia dobrze zorganizowana i wyposażona pozwala szybko oraz wygodnie przygotowywać codzienne posiłki. Zabudowa małej kuchni powinna być zarówno estetyczna, jak i funkcjonalna. Czasami jest to nie lada wyzwanie na niedużej powierzchni, bo okazuje się, że mamy mnóstwo rzeczy do przechowywania, a mało przestrzeni. Na szczęście dobry plan pozwala sobie z tym radzić. Kluczowy jest przemyślany projekt mebli kuchennych, tak by w pełni wykorzystać potencjał wnętrza.
W małej kuchni szczególnie ważny jest wyciąg. Poznaj naszą propozycję
Aranżacja małej kuchni: pojemne meble
W małej kuchni jedną z bardziej istotnych kwestii jest dobre zagospodarowanie strefy przechowywania, co zapewnią nam pojemne i dobrze rozplanowane meble kuchenne. Dobrą propozycją do małej kuchni będzie wysoko zabudowa kuchenna – na przykład zabudowanie jednej ze ścian szafkami od dołu do góry. Istotną kwestią, zwłaszcza jeśli decydujemy się na małe szafki górne lub w ogóle z nich rezygnujemy, są pojemne szafki dolne.
Warto też pomyśleć o małej kuchni z wyspą, która nie dość, że oddzieli strefę kuchenną od salonu, to może być dodatkowym miejscem na przechowywanie sprzętów i akcesoriów. Pamiętajmy także o kolorach w małej kuchni: jasne barwy mebli kuchennych mogą dodatkowo powiększyć małe wnętrze. Podobnie działają lśniące fronty szafek.
Zabudowa małej kuchni: pamiętaj o strefach
W małej kuchni powinniśmy zadbać o trzy podstawowe strefy, które zapewnią nam przyjemne w niej funkcjonowanie: gotowania, przechowywania oraz zmywania. Zwykle czynności kuchenne zaczynają się od lodówki, kontynuowane są przy blacie kuchennym i zlewie, a kończą za płytą grzewczą.
Jeśli posłużymy się profesjonalną terminologią, chodzi o ciąg technologiczny, którego elementy spełniają różne funkcje:
- obróbka wstępna (część między lodówką a zlewem),
- mycie i zmywanie (zlew),
- obróbka czysta (zlew-kuchenka),
- obróbka cieplna (kuchenka)
- i wykańczanie potraw (blat w pobliżu kuchenki).
Wszystkie te strefy muszą być zachowane podczas projektowania zabudowy każdej kuchni. Ponadto nie jest to żadne „widzimisię” – zasada została bowiem sprecyzowana w Polskiej Normie, którą posługują się projektanci.
Spiżarnia w kuchni, czyli sprytna zabudowa
Mała kuchnia musi także pełnić funkcję spiżarni. Tradycyjne szafki kuchenne nie najlepiej jednak sprawdzają się w tej roli. O wiele praktyczniejsze są różnorodne systemy cargo, a także pionowe, wysokie szafki, które pozwalają zgromadzić wszystkie potrzebne produkty żywnościowe w jednym miejscu.
Przykładem takiego rozwiązania jest szafka, w której po otwarciu drzwiczek mamy podgląd całej kuchennej spiżarni. Szybko się zorientujemy, czego nam brakuje, a także nie zapomnimy użyć żadnego z produktów. Co ważne, sprytnie też posegregujemy i uporządkujemy zakupy przyniesione ze sklepu.
Innym świetnym rozwiązaniem w zabudowie kuchennej są systemy cargo z półkami. Mogą to być nawet bardzo wąskie szafki – półki są bowiem rozmieszczone prostopadle do frontu. Po wysunięciu możemy szybko dokonać przeglądu kuchennych zbiorów.
Takie systemy są bardzo solidne i płynnie się wysuwają, dlatego bez problemu udźwigną np. przetwory w słoikach i butelki. Warto także wybierać szafki kuchenne z wewnętrznymi półkami – najlepiej, jeśli każdą z nich wysuniemy oddzielnie. W ten sposób perfekcyjnie zagospodarujemy każdy centymetr.
Kolorowa kuchnia otwarta na salon
Autor: Marcin Grabowiecki
Stół pełni trzy funkcje – komfortowego blatu roboczego, miejsca do jedzenia i spotkań, świetnie także oddziela od siebie strefy wnętrza, przy tym ich nie zacieśnia. W zabudowie kuchennej ukryto wszystkie potrzebne sprzęty i suszarkę na naczynia.
Kuchnia biało-pastelowa
Autor: Maria Miklaszewska
Białą zabudowę i witrynę uzupełniają błękitne akcenty: lazurowa lodówka retro i wzorki na cementowych kaflach.
Kuchnia w kamienicy – mariaż klasyki i stylu skandynawskiego
Autor: Monika Filipiuk-Obałek
Przejście między salonem a kuchnią zostało poszerzone specjalnie z myślą o przeszklonych, dwuskrzydłowych drzwiach.