Blat granitowy czy z konglomeratu? Zanim zdecydujesz poznaj ich wady i zalety
Blat granitowy nadaje wnętrzu nutę elegancji i luksusu. W polskich kuchniach coraz chętniej decydujemy się na blaty kamienne, które są trwałe, solidne, ale również bardzo drogie. Czy wybierając blat granitowy, nie popełniamy błędu? Może lepszy byłby konglomerat? W tym artykule rozwiewamy wszelkie wątpliwości.
Spis treści
- Jak blat wybrać do kuchni?
- Blat granitowy – zalety materiału
- Blat granitowy - cena
- Blat granitowy w kuchni - wady
- Jak dbać o blat granitowy?
- Co wybrać - konglomerat czy granit?
Jak blat wybrać do kuchni?
Blat kuchenny, z racji swojego przeznaczenia, powinien być solidny i wykonany z wytrzymałych materiałów. Idealnie, by był odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, ścieranie, plamy, środki czyszczące i wysokie temperatury. Kupując blat z trwałych materiałów, możemy mieć pewność, że posłuży nam wiele lat, a nie kilka miesięcy. Jaki blat ze wszystkich dostępnych na rynku jest najtrwalszy? Na pewno nie laminowany i drewniany. Szukając mocnego blatu, który wytrzyma nawet kilkadziesiąt lat, wybierzmy ten, wykonany z kamienia, najlepiej z granitu.
Gdzie kupić blat granitowy? Blaty granitowe możemy kupić w sklepach z meblami kuchennymi, ale większy wybór i ciekawsze wzory mają firmy kamieniarskie, specjalizujące się w tego typu produktach. Warto pojechać do hurtowni kamieniarskich i wybrać model, który najlepiej nam pasuje, ponieważ nie ma dwóch identycznych bloków granitu. Ze względu na strukturę, możemy wyróżnić dwa rodzaje granitów: o strukturze użylonej i ziarnistej. Struktura użylona charakteryzuje się ciekawymi, niecodziennymi wzorami, natomiast ziarnista jest bardziej jednolita, chociaż ziarna mogą różnić się między sobą wielkością.
Autor: Interstone materiały prasowe
Blat kuchenny wykonany z czarnego granitu.
Blat granitowy – zalety materiału
Blaty kamienne, a w szczególności granitowe wyróżniają się na tle pozostałych materiałów niebywałą trwałością, dlatego szukając blatu, który jest wytrzymały, odporny na zarysowania, ścieranie, plamy i środki chemiczne, blat granitowy jest najlepszym wyborem. Granit jest również naturalnie odporny na wilgoć oraz wysokie temperatury, w przeciwieństwie do marmuru czy drewna. Można go spokojnie kłaść obok kuchenek, piekarników, a także zlewozmywaków. Producenci blatów granitowych twierdzą, że produkt jest tak wytrzymały, że można bezpośrednio na nim ubijać kotlety i szatkować cebulę. Zanim jednak zaczniemy użytkować blat granitowy w kuchni, warto go zaimpregnować, by dodatkowo wzmocnić go powłoką ochronną. Granitowi nie powinna zaszkodzić ani plama tłuszczu, ani rozgrzana blacha z piekarnika, ani wielokrotne ścieranie. W przypadku ubytku w powierzchni blatu wystarczy oszlifować przestrzeń i ponownie zaimpregnować.
Oprócz względów czysto praktycznych, blat granitowy charakteryzują duże możliwości dekoracyjne. Granit nadaje się do każdej kuchni, jako materiał o ponadczasowym wyglądzie, nadaje się do wnętrz tradycyjnych i nowoczesnych. Ponadto, na rynku dostępnych jest aż 200 rodzajów granitu w różnych wersjach kolorystycznych – od beżu, szarości, przez róże, błękity, zielenie, aż po czerń. Zamawiając blat granitowy, możemy wybrać matowe lub błyszczące wykończenie, w zależności od potrzeb i osobistego gustu. Szczególnym uznaniem cieszy się czarny blat granitowy, który wprowadza do nowoczesnych kuchni nutę elegancji i luksusu.
Blat granitowy - cena
Niestety, jak każdy materiał granit również ma szereg wad, chociaż jest ich zdecydowanie mniej. Blat granitowy jest jednym z najdroższych produktów i kilkukrotnie przewyższa cenę blatów laminowanych. Ile kosztuje blat granitowy? Szacuje się, że blat granitowy do małej kuchni to wydatek minimum 1500 złotych.
Autor: archiwum
Ekologiczna kuchnia w drewnie urzeka naturalnym charakterem. Jeśli nie przepadamy za błyszczącymi płytkami w kuchni, drewniana podłoga jest świetną alternatywą. Blat wspaniale z nią harmonizuje i świetnie wygląda na tle bieli.
Blat granitowy w kuchni - wady
Granit jest kamieniem, więc z natury nie należy do najlżejszych, a jeden metr kwadratowy tego surowca waży nawet 80 kilogramów. Dlatego do montażu blatu granitowego potrzeba dwóch osób i specjalnego sprzętu. Przeciętne blaty granitowe mają grubość 3 cm, choć zdarzają się grubsze, co może być wyzwaniem dla mebli, na których będą się opierać. Warto więc zadbać, by struktura mebla była solidna, wykonana najlepiej z drewna lub grubszej płyty.
Osoby, które lubią ciepłe, przytulne wnętrza mogą nie być przekonane do zakupu blatu granitowego przez jego zimną, sterylną powierzchnię. Pod tym względem lepsze są miłe w dotyku blaty drewniane lub laminowane. Jeżeli blat granitowy ulegnie poważnym uszkodzeniom, będzie wymagał ingerencji fachowca, a w niektórych przypadkach trzeba go będzie zdemontować i zawieźć do warsztatu kamieniarskiego, co nie będzie ani tanie, ani wygodne. Na szczęście blat granitowy jest na tyle wytrzymały, że przy odpowiedniej pielęgnacji nie powinien sprawiać żadnych kłopotów. Zanim kupimy konkretny odcień granitu, warto pamiętać, że jasna odmiana jest bardziej nasiąkliwa i krucha, trzeba ją częściej impregnować, natomiast ciemniejsze granity są bardziej odporne na wilgoć i można impregnować je rzadziej.
Jak dbać o blat granitowy?
Mimo swojej wytrzymałości blat granitowy wymaga odpowiedniej pielęgnacji i rozwagi w użytkowaniu. Na początek warto go zaimpregnować. Zapewni to większą odporność na uszkodzenia mechaniczne, plamy, wilgoć i środki chemiczne. Impregnować blat marmurowy wystarczy raz w roku, chyba że ryzyko uszkodzeń jest większe, wtedy możemy robić to częściej. Jak impregnować granit? Najpierw dokładnie wyczyść i osusz blat. Później na całej jego powierzchni rozprowadź impregnat pędzlem i pozwól, by wysechł. Na koniec wypoleruj blat suchą szmatką. Korzystając z blatu granitowego, bardzo ważne jest, by zawsze wycierać jego powierzchnię do sucha i unikać jak tylko się da wylewania na niego kwasów, np. cytrynowego lub solnego, octu, wybielacza i sody oczyszczonej. Blat granitowy najlepiej czyścić wodą lub wodą z łagodnym płynem do naczyń, a w razie większych zabrudzeń można użyć środka do czyszczenia kamienia.
Autor: archiwum
Czern ma w sobie surowość, która nie każdemu przypadnie do gustu. Możemy ją nieco złagodzić dodając do wystroju naszej kuchni elementy swojskie, rustykalne, takie jak ta emaliowana zawieszka na chochle czy naczynia o ozdobnych kształtach.
Co wybrać - konglomerat czy granit?
Nie ma się co oszukiwać, granit to najlepszy materiał na blat. Gdyby tylko był tańszy i lżejszy, na pewno częściej wykorzystywalibyśmy go w swoich domach. Na szczęście na rynku dostępny jest materiał, który łączy w sobie wytrzymałość i funkcjonalność granitu z jego dekoracyjnością, a przy tym jest tańszy i lżejszy – to konglomerat granitowy. Co to jest konglomerat granitowy? Pod tą trudną nazwą kryje się prosty skład: konglomerat granitowy to nic innego jak rozdrobniony granit zmieszany z żywicą epoksydową. Blat z konglomeratu wykazuje podobne właściwości co blat z czystego kamienia. Do największych zalet konglomeratu granitowego można zaliczyć jego cenę i wagę – materiał jest prawie o połowę tańszy niż lity granit, a jego niewielka waga sprawia, że montaż nie jest żadnym problemem i nie wymaga obecności fachowca. Blat z konglomeratu granitowego jest odporny na wilgoć i środki chemiczne, nie chłonie zapachów i nie jest taki zimny jak model wykonany z czystego granitu.
Szukając odpowiedzi na pytanie, który materiał na blat kuchenny jest lepszy: konglomerat czy granit, powinniśmy przyjrzeć się również wadom tego pierwszego. Po pierwsze nie jest aż tak trwały i wytrzymały co lity granit. Blat z konglomeratu szybciej się rysuje i źle reaguje na kwasy i wysokie temperatury. Wciąż jest solidniejszy niż konglomerat marmurowy, ale pod tym względem nigdy nie pokona czystego granitu. Mimo to warto wziąć pod uwagę wykonanie blatu z konglomeratu granitowego i co jakiś czas go impregnować.