Blat kamienny do kuchni, do łazienki: właściwości, zalety, wady. Jakie są rodzaje blatów kamiennych?
Blaty kamienne mogą stać się doskonałym materiałem do każdej kuchni, ale też do łazienki. Trwałe, piękne, pasujące do nowoczesnych aranżacji. Co jeszcze warto wiedzieć o blatach z kamienia?
Autor: materiał prasowy
Blat ze spieku kwarcowego Taurus Terazzo White, Technistone.
Spis treści
- Blat kuchenny – rodzaje
- Zalety blatów z kamienia
- Wady blatów kuchennych z kamienia
- Blat kamienny – cena za m²
Blat kuchenny – rodzaje
Kupując blat z kamienia do kuchni, będziemy mieli do wyboru przynajmniej kilka rodzajów tego produktu. Przyjrzyjmy się najpopularniejszym opcjom:
- Granitowe blaty z kamienia – granit jest najpopularniejszym kamieniem stosowanym do produkcji blatów. Wynika to z jego doskonałych właściwości, dzięki którym świetnie sprawdza się w warunkach kuchennych. Wyróżnia go znakomita twardość, odporność na wysoką temperaturę i działanie kwasów (soku z cytryn lub octu często stosowanych w kuchniach) oraz niewrażliwość na zarysowania.
- Konglomeratowe blaty kamienne – konglomerat stanowi połączenie naturalnego kwarcu z żywicami, dzięki którym staje się wytrzymalszy, a dzięki możliwości dodania do niego pigmentu może być dostępny w wielu barwach do wyboru.
- Blaty kwarcytowe – te blaty kamienne cechują się równie dobrymi właściwościami co granitowe, ale są dużo droższe. Mimo to mnogość struktur i kolorów tego surowca sprawia, że wiele osób docenia obecność tych blatów z kamienia w kuchni.
- Blaty kamienne z marmuru – to kolejny kamień, którego estetyka zachwyca, można natomiast „wytknąć” niższą odporność na zabrudzenia. Takie blaty kuchenne z kamienia są bardziej nasiąkliwe, a przez to bardziej podatne na plamy. Aby poprawić ich odporność na zabrudzenia, można je jednak zaimpregnować.
- Blaty ze spieku kwarcowego - tańsza, a zarazem trwalsza i łatwiejsza w montażu, lżejsza, alternatywa dla kamienia naturalnego. W odróżnieniu od kamienia naturalnego spiek kwarcowy ma jednolitą strukturę bez porów, dzięki czemu zabrudzenia nie wnikają głęboko w materiał i są łatwe do usunięcia. Spieki powstają na bazie kwarcu oraz domieszki różnych rodzajów mocno rozdrobnionych skał naturalnych.
Wiele osób decyduje się także na wybranie blatów imitujących kamień – mogą one wyglądać bardzo naturalnie, a przy tym są o wiele tańsze. Kolejną opcją jest fornir kamienny na blat kuchenny – to cienka warstwa wykonana z łupków pokrywająca blat, dzięki której można zyskać elegancki efekt niskim kosztem.
Przeczytaj też: Jak odnowić blat kuchenny laminowany, a jak drewniany? Podpowiadamy, jak odnowić zniszczony blat
Zalety blatów z kamienia
Blaty kuchenne z kamienia cieszą się ogromną popularnością, ponieważ cechują się nie tylko pięknym, eleganckim wyglądem, ale również mają szereg innych zalet:
- Blaty kuchenne z kamienia są ognioodporne, a zatem z powodzeniem mogą znajdować się w pobliżu kuchenek gazowych. Co więcej, możemy na nich kłaść rozgrzane garnki i patelnie bez ryzyka odbarwienia lub zniszczenia ich powierzchni.
- Kamienne blaty kuchenne są twarde, a dzięki temu odporne na uszkodzenia mechaniczne – możemy na nich swobodnie kroić czy rozbijać kotlety i nie musimy się martwić, gdy upuścimy na nie coś ciężkiego.
- Kolejną zaletą blatów z kamienia jest ich odporność na wilgoć – w przeciwieństwie do drewnianych powierzchni nie musimy chronić kamienia przed wodą.
- Kamień tworzy środowisko niesprzyjające namnażaniu się bakterii – nasza kuchnia będzie zatem czysta i higieniczna.
Wady blatów kuchennych z kamienia
Musimy jednak być świadomi także wad blatów z kamienia – co możemy do nich zaliczyć?
- Kamienne blaty kuchenne są dość ciężkie, dlatego wybierając je, musimy wziąć pod uwagę konieczność zakupu wytrzymałych szafek, na których je osadzimy.
- Samodzielne przycięcie blatu z kamienia jest niemal niemożliwe.
- Wiele powierzchni kamiennych, takich jak marmur, jest podatnych na zabrudzenia – należy więc pamiętać o ich impregnacji. Dodatkowo kamienne blaty kuchenne warto pielęgnować specjalnymi środkami, by oczyszczać je z osadów oraz przywrócić intensywny kolor i piękny wygląd.
- Cena blatu kamiennego może być bardzo wysoka – oczywiście wszystko zależy od wybranego rodzaju kamienia, ale mimo to takie blaty są jednymi z najdroższych na rynku.
Blat kamienny – cena za m²
Trudno wskazać średnią cenę za blat z kamienia kuchenny – nie chodzi tylko o to, że istnieją różne rodzaje tego produktu, ale nawet koszt zakupu poszczególnych modeli blatów z granitu może się diametralnie różnić.
Metr kwadratowy blatu kamiennego może kosztować od kilkuset złotych do kilku tysięcy w zależności od wybranego rodzaju.
Z wysokimi cenami kuchennych blatów z kamienia warto zestawić ich funkcjonalność, trwałość i pozostałe zalety – podczas planowania takich zakupów musimy pamiętać, że są to elementy, które docelowo mają nam służyć przez lata.
Autor: materiał prasowy
Blat ze spieku kwarcowego Taurus Terazzo White, Technistone.