Blat kuchenny - jaki jest najlepszy? Blaty kuchenne: drewniane, laminowane, z kompozytu i betonu
Bez nich trudno wyobrazić sobie sprawne przygotowywanie posiłków. Służą też do przechowywania przypraw, akcesoriów, eksponowania dekoracji. Przyglądamy się różnym rodzajom blatów kuchennych i ich właściwościom. Jaki blat kuchenny jest najlepszy? Odpowiadamy.
Autor: serwis prasowy marki Morgan & Möller
Styl fabryczny wciąż króluje w trendach, i to pod różnymi postaciami. A jeśli loft, to koniecznie wytrzymały beton, np. architektoniczny. Blat z tego materiału zyskuje więcej lekkości dzięki specjalnym metodom produkcji.
Spis treści
- Jak blat jest najlepszy?
- Blaty laminowane
- Blaty drewniane i warstwowe
- Blat ze spieku kwarcowego
- Blat kuchenny z konglomeratu
- Blat kuchenny z betonu
- Blat stalowy
Aktywni użytkownicy kuchni dobrze wiedzą, że blatów nigdy nie jest za dużo. A że na rynku panuje ogromna różnorodność zarówno pod względem materiałów, jak i wzornictwa, bez problemu można wykończyć kuchnię zgodnie z ulubionym stylem czy indywidualnymi potrzebami.
Jak blat jest najlepszy?
Pamiętajmy, że grubsze blaty, choć wyglądają solidniej, niekoniecznie są bardziej wytrzymałe. Sekret tkwi w surowcu, z jakiego powstały. Na przykład spieki kwarcowe czy konglomeraty bywają niezwykle cienkie, nie tracąc na właściwościach praktycznych.
Inne wskazówki? W nowoczesnej kuchni lepiej sprawdzają się proste profile, w klasycznej – zaokrąglone. Blat wystający poza linię szafek jest znacznie wygodniejszy w użytkowaniu (także podczas sprzątania). Na powierzchni matowej mniej widać zabrudzenia i zarysowania, z kolei gładką łatwiej jest utrzymać w czystości.
Blaty laminowane
Wyróżniają się atrakcyjną ceną, są łatwo dostępne. Występują w wielu kolorach i wzorach – z powodzeniem imitują drewno, kamień oraz inne materiały. Pozbawiony jest wad naturalnego surowca, takich jak niska odporność na kwaśne substancje (np. rozlany ocet lub sok z cytryny).
A czym są wspomniane blaty? Składają się one z płyty wiórowej, która może być oklejona laminatem melaminowym. Blaty laminowane są odporne na zabrudzenia (łatwo usuniemy z nich plamy z kawy czy wina), trwałe, trudno je zarysować i uszkodzić, nie blakną pod wpływem światła. Blat laminowany jest najtańszy.
Lepiej jednak zwrócić uwagę na te wykończone termoutwardzalnym HPL oraz zabezpieczone folią przeciwprężną. Hitem, który znajduje coraz więcej amatorów, są tak zwane blaty kompaktowe. Blat wykonany jest z papierów nasączonych żywicami, sprasowanych pod wysokim ciśnieniem w temperaturze powyżej 200°C.
Jest odporny na wilgoć i zarysowania, a swoją nazwę zawdzięcza swojej grubości. Blaty kompaktowe mogą mieć zaledwie 12 mm grubości, które nadadzą kuchni lekkości i optycznie ją powiększą.
Przeczytaj też: Jaki blat kuchenny wybrać, co na ścianę nad blatem? 20 inspiracji i pomysłów
Blaty drewniane i warstwowe
Oba rodzaje to gwarancja wysokiej wytrzymałości i niskiej podatności na zarysowania, a także odporności na wilgoć i zmiany temperatury. Tego typu blaty także z łatwością przytniemy do odpowiednich wymiarów naszej kuchni.
Blat drewniany można wielokrotnie odnawiać, tak by służył nawet kilku pokoleniom. Do kuchni wprowadza bogaty wzór oraz solidne wykończenie. Doskonale wypada zarówno w klasycznym, jak i nowoczesnym anturażu. Nadaje się do szlifowania.
A co sprawia, że blat warstwowy jest wyjątkowy? Składa się on z warstwy litego drewna oraz rdzenia z płyty wiórowej. Finalnie, powierzchnia wykańczana jest trwałym olejem UV, dlatego nie ma potrzeby olejowania blatów przed i po instalacji, a jedynie odświeżenie blatu olejowoskiem raz na 1-2 lata użytkowania.
Blat ze spieku kwarcowego
Kompozycja naturalnych materiałów, w szczególności kwarcu, iłów łupkowych, skał granitowych i pigmentów ceramicznych – tym wyróżnia się spiek kwarcowy. Wszystko podlega sprasowaniu pod odpowiednim ciśnieniem i wypiekaniu w temperaturze ponad 1000°C.
Cienki, solidny, estetyczny spiek kwarcowy stanowi wdzięczny materiał do wykonania blatów, frontów mebli i okładzin ściennych w strefie roboczej. Jest odporny na plamy i zarysowania. Twardy jak kamień, antypoślizgowy.
Blat kuchenny z konglomeratu
Często nazywane są sztucznymi kamieniami, ponieważ powstają najczęściej z kruszywa granitowego bądź marmurowego, połączonego żywicą poliestrową. Nie istnieje gotowy przepis na ten materiał, wiele firm ma własne receptury.
Duet naturalnego surowca z żywicą daje spore możliwości, jeśli chodzi o design blatów z konglomeratu. Mogą one przyjmować różne kształty, grubości, kolory i wzory. Są przy tym niezwykle wytrzymałe.
Blat kuchenny z betonu
Styl fabryczny wciąż króluje w trendach, i to pod różnymi postaciami. A jeśli loft, to koniecznie wytrzymały beton, np. architektoniczny. Blat z tego materiału zyskuje więcej lekkości dzięki specjalnym metodom produkcji.
Blat stalowy
Blatom stalowym niestraszne zabrudzenia, uderzenia, zarysowania, wilgoć czy wysoka temperatura. Trzeba je jednak często przecierać, by uniknąć mało estetycznych śladów po wodzie. Duży plus: mają właściwości antybakteryjne.
Autor: serwis prasowy marki Morgan & Möller
Styl fabryczny wciąż króluje w trendach, i to pod różnymi postaciami. A jeśli loft, to koniecznie wytrzymały beton, np. architektoniczny. Blat z tego materiału zyskuje więcej lekkości dzięki specjalnym metodom produkcji.
Zobacz też: Biało-szara kuchnia z drewnianym blatem. Wszyscy mówią, że "dobrze to wymyśliła"
Autor: Projekt: Magda Lewandowska/Yumi Design, zdjęcia: Monika Filipiuk-Obałek, stylizacja: Ewa Milczarek, tekst: Matylda Gruman
Magda - projektantka wnętrz i właścicielka biura projektowego Yumi Design. Praca jest jej największą pasją. Mateusz prowadzi biuro nieruchomości. Interesuje się motoryzacją. Wolny czas spędzają aktywnie, na spacerach, wycieczkach rowerowych. Lubią odkrywać nowe miejsca na kulinarnej mapie Poznania, czerpiąc inspiracje do tworzenia dań we własnej kuchni.