Blat laminowany i z płyty MDF: wady i zalety. Jak pielęgnować blaty z płyty i MDF-u?
Blaty laminowane są popularne i tanie. W zależności od stylu laminowania i wykończenia krawędzi, pasują zarówno do kuchni nowoczesnych, jak i rustykalnych. Również blat z MDF znajduje zastosowanie w kuchni. Szczególnie spodoba się tym, którzy planują nietypowy kształt blatu. Blaty MDF można dowolnie formować, zaokrąglać i ozdobnie frezować ich brzegi. Czy ich pielęgnacja jest wymagająca?
Autor: serwis prasowy marki Swisskrono
Biała zabudowa zyskuje głębię dzięki wykończeniu wnęki i płytkich szafek płytą z tym samym co blat dekorem z surowego drewna (Dąb Giovanni, Swisskrono).
Spis treści
- Blat drewnopodobny laminowany - jaki wybrać?
- Jak łączyć blaty laminowane?
- Jak czyścić blaty MDF i laminowane?
- Dlaczego blaty laminowane są najpopularniejsze?
- Blaty laminowane i MDF: wady i zalety
Blat laminowany - z płyty wiórowej pokrytej laminatem HPL, czyli kilkunastoma warstwami tworzyw sztucznych wzmocnionych i zaimpregnowanych żywicami syntetycznymi - jest bardzo popularny. Zewnętrzna warstwa laminatu może imitować kamień, metal lub drewno. Wzorów laminatów może być bardzo dużo – większość firm oferuje ich nawet kilkadziesiąt. Styl laminowanym blatom mogą nadawać również krawędzie. Proste blaty laminowane pasują do kuchni nowoczesnych, wyprofilowane z ozdobnymi frezami – do kuchni w stylu retro i rustykalnych.
Podobne właściwości ma blat z MDF, czyli płyta pilśniowa formowana na sucho – materiał bardzo popularny w kuchni, szczególnie na fronty szafek. Blaty wykonane z MDF nie są jednak tak bogate wzorniczo. Ich zaletą w porównaniu z płytą laminowaną jest możliwość formowania dowolnych kształtów, zaokrąglania i ozdobnego frezowania brzegów.
Przeczytaj: Blaty kuchenne drewniane - jakie plusy i minusy mają blaty drewniane [PORADNIK]>>
Blat drewnopodobny laminowany - jaki wybrać?
Wybierając blat kuchenny, przede wszystkim trzeba sprawdzić jego grubość. Blaty z laminatu o grubości powyżej 4 cm wyglądają solidniej, choć wcale nie są trwalsze od standardowych (2,8 cm i 3,8 cm). Ważna jest również powierzchnia blatu. Matowa jest praktyczniejsza w kuchni – nie widać na niej zarysowań ani odcisków palców. Gładką łatwiej utrzymać w czystości.
Lekko porowata powierzchnia blatu kuchennego lepiej imituje drewno lub kamień. Wybierając blat, trzeba się zastanowić, jaki kolor ma mieć laminat, aby kuchnia była miła dla oka i aby chciało się w niej spędzać czas. Laminaty w kolorze jasnego drewna idealnie dopełnią charakter kuchni urządzonej w stylu skandynawskim lub prowansalskim.
Kolor jasny powiększa i eksponuje blat, ciemny go pomniejsza, zsuwa na dalszy plan. Kontrastowe zestawienie, np. ciemny blat i jasne szafki, sprawdzi się w przypadku nowoczesnej kuchni.
Istotna jest również głębokość blatu. Blat wystający poza linię szafek jest wygodniejszy (ułatwia np. sprzątanie). Kuchnia będzie również wydawała się bardziej obszerna. Na końcu chcielibyśmy zwrócić uwagę na prawdopodobnie najważniejszy aspekt blatów z laminatu - wykończenie. Wszystkie krawędzie muszą być dokładnie pokryte powłoką ochronną.
Jak łączyć blaty laminowane?
Blaty z laminatu mają również taką zaletę, że łatwo je łączyć ze sobą. Jak to zrobić? Dwa blaty starannie przycinamy, łączymy od spodu metalowymi płaskownikami. Szczelinę wypełniamy silikonem lub kitem do parapetu. Metodę „na listwę” (metalową, nakładaną od góry) odradzamy ze względów estetycznych. W końcu chcemy, aby nasza kuchnia była ładna i estetyczna. A taki efekt pozwoli nam osiągnąć dobrze zadbany blat kuchenny z laminatu.
Jak czyścić blaty MDF i laminowane?
O pielęgnacji blatu MDF i laminowanego pomyśl już na etapie zakupu i montażu. Wybierz blat o dobrych parametrach ułatwiających pracę i utrzymanie porządku w kuchni (np. blat z powłoką antybakteryjną). Zadbaj też o staranny montaż blatu w kuchni - zabezpieczenie wszystkich łączeń i przerw między blatami (za pomocą specjalnych przyklejanych listew). Podczas codziennego użytkowania przecieraj blat miękką szmatką zwilżoną ciepłą wodą z płynem do naczyń. Unikaj szorujących i żrących preparatów czyszczących. Staraj się nie kroić żywności bezpośrednio na blacie. Nie stawiaj na nim gorących naczyń.
Sprawdź: Jak odnowić drewniany blat kuchenny: zrób to sam
Dlaczego blaty laminowane są najpopularniejsze?
Blat laminowany to najczęściej kupowany blat. Zbudowany jest z płyty wiórowej pokrytej laminatem, tzn. kilkoma warstwami papieru utwardzonego żywicą syntetyczną. Gwarantują trwałość i dobrą jakość za niewygórowane jak na blaty kuchenne ceny. Obróbka blatu jest łatwa. Zalety to też odporność na wysoką temperaturę oraz zabrudzenia oraz bogactwo kolorów i wzorów (blaty mogą imitować drewno, kamień, fakturę piasku itp.), różne stopnie połysku. Grubość do 7,4 cm. Maksymalna długość 4,2 m.
Sprawdź też: Blaty kuchenne z metalu. Czy warto wybrać blaty metalowe? [OPINIE]>>
Blaty laminowane i MDF: wady i zalety
Zalety:
- blaty laminowane i z płyty MDF są odporne na tłuste opary, zaplamienia substancjami używanymi w gospodarstwie domowym, wysoką temperaturę do 200°C, ścieranie;
- blaty laminowane łatwo się czyści, są odporne na działanie chemikaliów występujących w środkach czyszczących;
- kolor blatu nie blaknie pod wpływem promieni słonecznych;
- blaty laminowane i z płyty mdf są łatwe do przycięcia – można to zrobić nawet bez pomocy fachowca;
- blaty MDF i laminowane są najtańsze spośród wszystkich materiałów wykończeniowych do kuchni na blat.
Wady:
- pod wpływem pary wodnej mogą zmatowieć;
- łatwo je zarysować – lepiej więc bezpośrednio na blacie nie kroić nożem ani nie rozbijać kotletów;
- płyta laminowana ma wykończoną jedną lub dwie krawędzie. Krawędzie blatów przycinanych są nieodporne na wodę, dlatego należy je zabezpieczyć listwą metalową lub akrylową, a w miejscu wycięcia na zlew – silikonem. Blat wymaga starannego wykończenia na krawędziach. W przeciwnym razie może pęcznieć pod wpływem wilgoci.
Sprawdź: 10 inspiracji na blaty kuchenne. Jaki blat do kuchni wybrać?>>
Autor: Marcin Czechowicz
Zdecydowanym faworytem są blaty kamienne. Najlepszym (ale i najkosztowniejszym) wyborem są blaty wykonane z wytrzymałych rodzajów kamienia – granitu lub łupka. Nie sposób ich zaplamić czy zarysować, można bez obaw stawiać na nich gorące garnki i rozbijać mięso na kotlety.