Blender żyrafa. Jaki blender ręczny wybrać do kuchni?
Kiedy decydujemy się na zakup blendera, chętnie sięgamy po blender ręczny. Kusi nas wizja mniejszej liczby naczyń do umycia i możliwość blendowania produktów w tym naczyniu, w którym już się znajdują. Blender żyrafa to dużo wolności i mnóstwo możliwości nie tylko dla miłośników zupy krem.
Autor: Vladimir Sukhachev / GettyImages
Blendery ręczne oferują dziś ogromną rozmaitość akcesoriów z precyzyjnym zastosowaniem.
Spis treści
- Jaki blender ręczny kupić?
- Moc blendera ręcznego. Ile watów wystarczy?
- Czas pracy
- Zakres prędkości w blenderze ręcznym
- Waga i kabel
- Ostrza w blenderze ręcznym
- Akcesoria do blendera ręcznego
Jaki blender ręczny kupić?
Jak przed każdym zakupem sprzętu, warto oczywiście rozważyć, do czego potrzebujemy blendera. Doświadczenie zmienności kuchennych preferencji uczy jednak, że warto dać sobie wiele możliwości. O tym, jakie zastosowania może znaleźć blender ręczny w zależności od swojego wyposażenia, piszemy niżej.
.. Jaki blender wybrać: stojący, ręczny, do koktajli? >>>
Najważniejsze jednak, żeby blender ręczny był dobrej jakości, pracował wydajnie i służył nam możliwie długo. Ważne także, żeby w warunkach kuchennych, jakimi dysponujemy korzystało się nam z niego wygodnie. Żeby zadbać o elementarną trwałość, efektywność pracy i wygodę, pamiętajmy o kilku podstawowych cechach produktu.
Do tego typu podstawowych cech blendera ręcznego, które będą miały wpływ na użytkowanie należą przede wszystkim:
-
moc,
-
zakres prędkości,
-
długość kabla,
-
zalecany czas ciągłej pracy
-
i waga urządzenia.
Moc blendera ręcznego. Ile watów wystarczy?
Z jednej strony można powiedzieć, że im większa moc, tym lepiej. Blender o mocy 1000 W (z taką mocą operują najwyższe modele) szybciej zblenduje produkty i poradzi sobie z trudniejszymi zadaniami, niż taki o mocy 200 W.
Z drugiej jednak moc nie jest jedyną cechą, która wpływa na efektywność pracy blendera ręcznego. Jest zatem szansa, że blender o niższej mocy, ale wyposażony w specjalne ostrza, poradzi sobie z jakimś konkretnym zadaniem lepiej niż blender o wyższej mocy, ale niedostosowany pod względem osprzętu.
Pamiętajmy, że blendery ręczne należą do najgłośniejszych artykułów gospodarstwa domowego. Generalna tendencja jest taka, że im wyższa moc, tym większy hałas, ale nie jest to sztywną regułą. Producenci zaawansowanych modeli o wysokiej mocy niejednokrotnie dbają o dobre wyciszenie.
Czas pracy
Z zagadnieniem mocy blendera ręcznego ściśle wiąże się temat zalecanego czasu ciągłej pracy urządzenia. Jest to wartość, która powinna pojawić się w instrukcji urządzenia, ale jednocześnie producenci nieczęsto się nią chwalą.
Jeśli komuś z nas kiedyś zepsuł się blender ręczny, to prawie na pewno uległ uszkodzeniu z powodu przegrzania. To najczęstsza przyczyna śmierci blenderów. Warto zapoznać się z zaleceniami producenta, choć te często sprowadzają się do enigmatycznego stwierdzenia, że należy używać blendera jedynie tak długo, jak jest to potrzebne.
Zalecany czas pracy urządzenia zależy od wielu czynników, między innymi od jakości materiałów użytych przy jego produkcji. Producenci zalecają nie tylko bezpieczny czas ciągłej pracy. Zastrzegają też, jak gorące mogą być blendowane potrawy.
Zakres prędkości w blenderze ręcznym
Od dobrego doboru prędkości zależy skuteczność mielenia (nie zawsze im szybciej, tym lepiej), higiena i bezpieczeństwo pracy. Warto zadbać o blender, który posiada wielostopniową skalę prędkości. Najczęściej podziałka prędkości będzie dzielić się na 10 lub 12, a dodatkową opcją będzie pulsacyjne blendowanie na najwyższych obrotach. Ciekawą opcją są blendery z płynnym sterowaniem prędkością w zależności od tego, z jaką siłą przyciśniemy przycisk sterujący.
Waga i kabel
Dwa zagadnienia, które łatwo mogą nam umknąć podczas wyboru blendera ręcznego, to waga urządzenia i długość kabla. Pozornie są to sprawy drugorzędne. W praktyce kuchennej – nie do przecenienia.
Wyobraźmy sobie, gdzie w naszej kuchni będziemy blendować, a następnie sprawdźmy, gdzie jest najbliższe wolne gniazdko. Zostawmy solidny zapas, żeby uniknąć kuchennych katastrof i zawodów.
Warto wspomnieć o tym, że na rynku są dostępne także blendery ręczne bezprzewodowe – ich cena jednak jest znacznie wyższa, a moc – siłą rzeczy – znacznie słabsza.
Jeśli jesteśmy miłośnikami past, hummusów, zup kremów itd. i planujemy użytkować blender z wysoką częstotliwością – wybierzmy urządzenie, którym łatwo operować, tj. lekkie. Od obsługi blendera ręcznego o dużej wadze od razu rozboli nas nadgarstek i zniechęcimy się.
Ostrza w blenderze ręcznym
Podstawowa końcówka blendera, z której będziemy korzystać najczęściej, powinna być wyposażona w wysokiej jakości ostrza ze stali nierdzewnej. Znajdziemy także ostrza z pokrywą tytanową.
Każdy, kto kiedyś używał blendera, zna najbardziej irytujące zjawisko związane z tą czynnością. Chodzi o zatykanie blendowanymi składnikami przestrzeni nad ostrzem, które powoduje znaczne obniżenie skuteczności pracy urządzenia.
Producenci blenderów dwoją się i troją, żeby opatentować system ostrzy, których ten problem nie będzie dotyczył. Znajdziemy zatem ostrza wielokrotne, ze specjalnymi wypustkami, a także ostrza, które podczas dociskania blendera opuszczają się i podnoszą, nie dopuszczając do gromadzenia się produktów w zakamarkach.
Akcesoria do blendera ręcznego
Kupując nowoczesny blender ręczny, często zyskujemy dostęp do kilku lub nawet kilkunastu wymiennych końcówek. Pamiętajmy, że nie tylko moc i jakość ostrza sprawia, że jesteśmy w stanie skutecznie wykonać kuchenne zadania z użyciem blendera ręcznego.
Standardowe, podłużne końcówki z ostrzami występują w wielu różnych rozmiarach, żeby móc idealnie dopasować je do naczynia i konsystencji, a w konsekwencji uniknąć rozchlapywania zawartości po całej kuchni.
Często w zestawie otrzymamy też mały malakser zasilany silnikiem blendera, a także szeroki wybór ostrzy. Z ważniejszych dodatków tego typu warto wymienić ostrze do kruszenia lodu, a także różne rodzaje tarek.
Autor: mat. pras. Philips
Wielofunkcyjny robot kuchenny Avance HR7974/00 Philips, ok. 1450 zł
Autor: materiały prasowe
Blender Philips, HR1676, ręczny, moc 800 W, technologa ProMix i przycisk funkcji SpeedTouch, umożliwiający intuicyjną obsługę (mocniejsze naciśnięcie wyzwala większą moc), pojemnik 1,2 l, niewielki rozdrabniacz umożliwiający siekanie mięsa, ziół, orzechów, sera, czekolady i cebuli, trzepaczka do ubijania śmietany czy majonezu, akcesoria odłączane jednym przyciskiem, cena 319 zł.