Co zrobić jak nie mam papieru do pieczenia? Czym zastąpić papier do pieczenia?
Papier do pieczenia jest nieoceniony w kuchni, szczególnie podczas pieczenia. Czasem jednak zdarza się, że w najmniej odpowiednim momencie go zabraknie. Co zrobić w takiej sytuacji ? Następnym razem, gdy zabraknie ci papieru do pieczenia, spróbuj jednej z podanych alternatyw – być może znajdziesz swój ulubiony sposób!
Autor: Shutterstock.com
Papier do pieczenia wywija się? Prosty trik pozwala go ujarzmić
Spis treści
- Czy można użyć folii aluminiowej zamiast papieru do pieczenia?
- Czy papier śniadaniowy nadaje się do pieczenia?
- Ekologiczne rozwiązanie zamiast papieru do pieczenia
- Czym posypać blachę do ciasta?
- Na czym piec ciasto do pizzy zamiast papieru do pieczenia?
- Czy można wielokrotnie używać papieru do pieczenia?
- Co zrobić, gdy nie ma się papieru do pieczenia? Pomyśl wcześniej o matach i foremkach silikonowych!
- Co zamiast papieru do pieczenia? Zdjęcia
Czy można użyć folii aluminiowej zamiast papieru do pieczenia?
Folię aluminiową bez problemu możemy używać w piekarniku, nadaje się zarówno do pieczenia mięsa i ryb, jak i do pieczenia ciasta. Folia aluminiowa jest pokryta żaroodporną powłoką, dzięki czemu jest odporna na działanie wysokich temperatur.
To o wiele lepszy wybór niż zwykły papier do pieczenia, który może ulec spaleniu w wysokich temperaturach.
Żeby odpowiednio przygotować blachę lub tortownicę do pieczenia, wystarczy przygotować kawałek folii aluminiowej o odpowiednim wymiarze i delikatnie wklepać ją w dno formy.
Pamiętajmy jednak o posmarowaniu jej tłuszczem, by zapobiec przywieraniu potraw.
Jeśli chcemy upiec potrawę w folii, powinniśmy zawinąć ją błyszczącą stroną do wewnątrz, a matową na zewnątrz.
Zobacz też: Nietypowe zastosowania papieru do pieczenia. Jeden arkusz wyczyści twoją łazienkę

Czy papier śniadaniowy nadaje się do pieczenia?
W niektórych przypadkach papier do pieczenia możemy zastąpić także białym papierem śniadaniowym. Jednak aby się nie przypalił, a wypieki nie przywarły do formy lub blachy, musi zostać odpowiednio natłuszczony. W tej roli sprawdzi się margaryna, masło, ewentualnie olej.
Zobacz też: Oznaczenia na piekarniku: funkcje i wyposażenie piekarnika
Ekologiczne rozwiązanie zamiast papieru do pieczenia
Prostym sposobem na zastąpienie papieru do pieczenia jest posmarowanie blachy masłem i posypanie jej bułką tartą lub mąką. W ten sposób unikniemy przypalenia dania czy ciasta.
Aby równomiernie rozprowadzić tłuszcz, warto skorzystać z pędzelka, ręcznika kuchennego lub papieru.
Bułka tarta i tłuszcz to rozwiązanie ekologiczne, gdyż nie generujemy żadnych śmieci: blachę po pieczeniu wystarczy umyć.
Zobacz też: Formy i blachy do pieczenia, które ułatwią przyrządzanie wielkanocnych smakołyków


Czym posypać blachę do ciasta?
Jeśli nie mamy pod ręką papieru do pieczenia, blachy do ciasta smaruje się tłuszczem i posypuje bułką tartą lub mąką. Jest to niezbędne z uwagi na fakt, że ciasta przywierają do blaszek.
Zobacz też: 20 pomysłów na dekoracje ze starych foremek, DIY. Inspiracje
Na czym piec ciasto do pizzy zamiast papieru do pieczenia?
Aby zapobiec przywieraniu pizzy do podłoża, warto posmarować ciasto cienką warstwą tłuszczu i posypać blachę mąką. Nie zaleca się nadmiernego smarowania blachy tłuszczem, gdyż może on spowodować problemy z równomiernym rozprowadzeniem ciasta i upieczeniem.
Zobacz też: Akcesoria do pizzy, które warto mieć. Przygotuj domową pizzę jak profesjonalista

Czy można wielokrotnie używać papieru do pieczenia?
Papier do pieczenia teoretycznie nadaje się do ponownego wykorzystania, najlepiej jednak użyć go tylko raz. Powłoka silikonowa, którą jest pokryty, może ulec spaleniu i pokruszeniu, co nie tylko wpływa na jakość potrawy, ale także zwiększa ryzyko uwalniania szkodliwych substancji.
Co zrobić, gdy nie ma się papieru do pieczenia? Pomyśl wcześniej o matach i foremkach silikonowych!
Maty silikonowe doskonale nadają się do wyrabiania i wałkowania ciasta, ale można też na nich piec jak na tradycyjnych blachach do pieczenia.
Wykazują doskonałą odporność na wysokie temperatury. Łatwo je można wyczyścić, na przykład w zmywarce. Nie zajmą też dużo miejsca, są łatwe w przechowywaniu, bo można je zwinąć w rulon.
Dobrej jakości maty silikonowe są w 100% bezpieczne dla zdrowia. To naczynia odporne na niskie i wysokie temperatury, które nie wydzielają w czasie pieczenia lub mrożenia żadnych szkodliwych substancji.
Silikon nie jest toksyczny i nie wywołuje reakcji alergicznych. Dzięki macie silikonowej nie generujemy też śmieci, bo korzystamy z niej wielokrotnie.
Pieczenie ułatwią też foremki silikonowe, z których bez problemu wyjmiemy upieczoną potrawę. Dostępne są w wielu kształtach i wielkościach, więc dopasujemy je do tart, babeczek i innych mniejszych wypieków.

Brak papieru do pieczenia wcale nie oznacza, że musisz rezygnować z wypieków. W zależności od rodzaju ciasta czy potrawy możesz sięgnąć po sprawdzone alternatywy, takie jak natłuszczenie i posypanie blachy, silikonowe maty do pieczenia czy folię aluminiową. Każda z tych opcji ma swoje zalety i pozwala uzyskać doskonały efekt bez przywierania.
Co zamiast papieru do pieczenia? Zdjęcia
Autor: Shutterstock.com
Papier do pieczenia wywija się? Prosty trik pozwala go ujarzmić
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Folia aluminiowa - zastosowania w domu. Do czego użyć folii aluminiowej?
Autor: Getty Images/IngaNielsen
Czy folia aluminiowa może być do pieczenia? Oczywiście! Kiedy chcemy utrzymać ciepło przygotowanej potrawy, wystarczy obłożyć ją folią, błyszczącą stroną do wewnątrz, a matową na zewnątrz. Ciepło w tym przypadku będzie odbijało się od folii i wracało do potrawy, ogrzewając ją.