Domowy wypiek chleba: co jest potrzebne?
Pieczenie chleba jest prostsze, niż myślisz. Przeczytaj, jak się do tego zabrać oraz jakie składniki i przybory będą potrzebne, aby po domu rozszedł się w końcu zniewalający zapach świeżego pieczywa.
Spis treści
Na początek wystarczy mąka, letnia woda, szczypta soli i drożdże, a ze sprzętu – duża miska, drewniana łyżka i piekarnik. Bierzmy przepis i do dzieła! Jednak ci, którzy zasmakują w domowym chlebie, prędko zechcą udoskonalić warsztat.
Chleb z maszyny
Najprostszym rozwiązaniem będzie kupno urządzenia do wypieku chleba. Wystarczy wsypać do niego wszystkie składniki lub gotową mieszankę, wybrać program, a maszyna sama wyrobi ciasto, upiecze i zawiadomi nas, że chleb już gotowy. W dodatku wszystko odbędzie się w jednym pojemniku, więc nawet sprzątać wiele nie trzeba.
Choć jednak wypiekacze do chleba mają zwykle po kilka programów do różnego rodzaju pieczywa, a niektóre nawet zrobią konfitury, to nie są przeznaczone do pieczenia chleba na zakwasie. Oczywiście można je trochę oszukać – przerwać program, by dać ciastu więcej czasu na wyrośnięcie, a potem w odpowiednim momencie samemu włączyć pieczenie, ale w takiej sytuacji wygodniej chyba będzie upiec chleb tradycyjnie – w piekarniku. Podobnie jeśli mamy ochotę na pieczywo różnorodne nie tylko pod względem składu, lecz i kształtu (bochenki z automatu mają zawsze kształt tej samej formy).
Ręczne wyrabianie ciasta, czekanie, aż wyrośnie, i doglądanie podczas pieczenia ma oczywiście swój urok, ale jest czasochłonne – może trwać nawet kilka godzin. Warto więc wiedzieć, że są urządzenia, które mogą ten proces nieco uprościć i przyspieszyć.
Ręczna robota
W wyrabianiu ciasta pomoże mikser ręczny lub robot planetarny. Czas garowania, czyli wyrastania ciasta, można znacznie skrócić, umieszczając je w ciepłym miejscu. Nadaje się do tego lekko rozgrzany piekarnik, ważne tylko, żeby temperatura nie przekroczyła 40 st. C (optymalnie 35 st. C). Nowoczesne piekarniki, a także szuflady grzewcze i niektóre kuchenki mikrofalowe mają nawet do tego celu specjalne programy.
Gdy ciasto już wyrosło i uformowaliśmy bochenki, czas wstawiać je do pieca. Aby skórka chleba była chrupiąca, ale nie nazbyt twarda, zaleca się wstawić do piekarnika ceramiczną miseczkę z wodą. Oczywiście nie ma takiej potrzeby, jeśli mamy piekarnik parowy, który sam zadba o odpowiednią wilgotność podczas pieczenia. Wygodny będzie też program do pieczenia chleba lub możliwość takiego zaprogramowania piekarnika, aby po 10 minutach pieczenia obniżył nieco temperaturę. Jeśli nie, będziemy musieli sami tego dopilnować.
Domowy chleb – bez polepszaczy i konserwantów – to samo zdrowie. Warto jednak pamiętać, że świeży, pachnący i chrupiący potrafi zniewolić, a to może fatalnie odbić się na naszej figurze.
Autor: materiały prasowe Duravit
Gdy jesteśmy „osłonięci” zielenią, wielkoformatowe przeszklenia sprawdzają się najlepiej. Wkomponowane w nie transparentne obrotowe drzwi to wizualny trik wzmacniający efekt przenikania się przestrzeni. Wanna „Paiova” (proj EOOS) o nietypowej geometrii dodaje aranżacji poezji.
Autor: materiały prasowe Muuto
Minimalistyczne podejście do stylu skandynawskiego - biel, drewno, ale też pastelowy odcień pistacji
Autor: materiały prasowe IKEA