Drewniany blat w kuchni - wady i zalety. Czy warto zdecydować się na drewniany blat?

2022-10-05 14:08 Materiał sponsorowany

Drewniany blat w kuchni kojarzy się z klasyką, elegancją i ponadczasowym elementem wystroju. Jednak wybierając blat do kuchni, warto zwrócić uwagę nie tylko na estetykę, ale i jego funkcjonalność oraz trwałość, a także poznać wszystkie wady i zalety materiału, z którego jest zrobiony.

DLH-blat-amazauke
Autor: materiały prasowe/DLH

Kuchnia to bez wątpienia jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu. Istotne jest więc, jak jest urządzona oraz jakie materiały zostały użyte przy jej aranżacji. Szczególną uwagę należy zwrócić na blat kuchenny. W końcu jest to przestrzeń robocza, która ma być wykorzystywana codziennie przez wiele lat. W tym wypadku najważniejsza jest trwałość i funkcjonalność blatu. Czy w takim razie drewno jest dobrym pomysłem? Warto poznać wszystkie wady i zalety takiego rozwiązania.

Spis treści

  1. Do jakiej kuchni pasuje drewniany blat?
  2. Jakie drewno na blat wybrać?
  3. Zalety drewnianego blatu w kuchni
  4. Wady drewnianego blatu w kuchni

Do jakiej kuchni pasuje drewniany blat?

Drewniany blat może być kuszącym rozwiązaniem podczas aranżacji kuchni ze względu na swoją uniwersalność. Drewno pasuje do niemal każdego stylu, jest ponadczasowe i nigdy nie wyjdzie z mody. Doskonale będzie komponować się z nowoczesnym wykończeniem, klasycznym, glamour czy skandynawskim. W przypadku rustykalnej kuchni trudno w ogóle sobie wyobrazić inny blat. Drewno zawsze będzie doskonale komponować się z różnymi barwami, łatwo więc będzie dopasować zarówno kolory ścian, jak i płytek podłogowych czy dodatków. Pod względem estetycznym drewniany blat nie ma sobie równych, dlatego często jest pierwszym wyborem.

DLH-blat-akacja
Autor: materiały prasowe/DLH

Jakie drewno na blat wybrać?

Wybór odpowiedniego drewna na blat nie jest jednak taki prosty i oczywisty, jak może się wydawać. Przede wszystkim wybierając drewniany blat do kuchni, trzeba ustalić kilka kwestii - gatunek drewna, rodzaj impregnacji, a także zdecydować, czy drewno ma być lite czy klejone.

Gatunek drewna - tu wybór jest ogromny! Możemy przebierać wśród drewna krajowego, a także drewna egzotycznego. Firma DLH w swojej ofercie ma blaty z drewna krajowego dębowego, bukowego, jesionowego, a także dąb antyczny oraz blaty warstwowe. Z kolei blaty z drewna egzotycznego, które znajdziemy w ofercie DLH, to blaty merbau, z drewna tekowego, z drewna akacji azjatyckiej, hevea, bambusowe, oflis, frake czy amazakoue. Już na tym etapie wybór staje się skomplikowany. Warto jednak kierować się przede wszystkim trwałością blatu i wytrzymałością. Popularne i często polecane przez sprzedawców są blaty z drewna egzotycznego. Ze względu na strefę klimatyczną, z której pochodzą, bywają trwalsze, a także lepiej znoszą wysokie temperatury oraz wilgoć, których w kuchni nie brakuje.

Rodzaj impregnacji – można zdecydować się na blat olejowany lub lakierowany. W kuchniach najczęściej stosuje się oleje lub olejo-woski, które w dość prosty sposób można we własnym zakresie naprawiać bądź uzupełniać. Rozwiązania lakierowe pomimo, że są trwałe i dobrze chronią drewno przed wpływem otoczenia, w pomieszczeniach kuchennych, szczególnie tych intensywnie użytkowanych, ulegają szybkiej degradacji a ich naprawa jest pracochłonna i wymagająca.

Drewno lite czy klejone - może się wydawać, że tu wybór jest oczywisty i padnie przede wszystkim na drewno lite. Warto jednak wiedzieć, że o ile blaty z drewna litego to gwarancja naturalnego wyglądu, to jednak są mniej odporne na uszkodzenia i działanie czynników zewnętrznych, bardziej się wypaczają, są mniej trwałe. Blaty z drewna klejonego posłużą więc dłużej.

Blat teak z oflisem_DLH
Autor: materiały prasowe/DLH

Zalety drewnianego blatu w kuchni

Drewniane blaty w kuchni bez wątpienia mają wiele zalet. Stanowią stylowe i eleganckie wykończenie każdej kuchni, pasują do wielu stylów i do każdej kolorystyki. Jednak poza oczywistymi walorami estetycznymi drewniane blaty są także funkcjonalne. W zależności od wybranego gatunku drewna czy sposobu impregnacji przez wiele lat możemy cieszyć się pięknym blatem, który wygląda jak nowy, mimo intensywnego użytkowania w niekoniecznie korzystnych warunkach. Odpowiednio zaimpregnowane drewno jest bowiem trwałe, odporne na uszkodzenia, wysokie temperatury czy wilgoć.

To jednak nie wszystko. Drewno jest także wyjątkowo łatwym materiałem w obróbce, co oznacza, że wszystkie elementy można bez problemu przyciąć, dociąć i dopasować do kuchennego wnętrza, szafek, zlewu i sprzętów AGD.

Ponadto, drewniane blaty można odnawiać i to bez względu na to, czy wcześniej były olejowane, czy może lakierowane. Uszkodzony blat wystarczy zeszlifować, usuwając w ten sposób warstwę impregnatu, dokładnie oczyścić, a następnie nanieść nową warstwę. Dzięki temu zabiegowi zyskujemy odświeżony i wyglądający jak nowy blat.

DLH_blat_akacja_parzona_aranzacja
Autor: materiały prasowe/DLH

Wady drewnianego blatu w kuchni

Mimo tak wielu zalet, drewniane blaty posiadają także wady. Potrzebują na przykład regularnej pielęgnacji specjalnymi, przeznaczonymi do drewna środkami, dzięki którym zachowają swój naturalny wygląd. W przypadku olejowanego drewnianego blatu konieczne jest również szybkie czyszczenie wszelkich plam, by nie pozostały po nich ślady. Bezpośrednio na drewnianym blacie nie powinno się również kroić ani stawiać na nim rozgrzanych naczyń. W jednym i drugim wypadku może to bowiem spowodować uszkodzenie drewna i pozostawić nieestetyczne ślady. Nie da się jednak ukryć, że te minusy nie są wielkie, a dzięki temu, że każdy drewniany blat można w prosty sposób odświeżyć, stają się wręcz nieistotne.

Nasi Partnerzy polecają