Dzbanek do herbaty. Z zaparzaczem, podgrzewaczem a może porcelanowy? Rodzaje, materiały, inspiracje
Dzbanki do herbaty pełnią nie tylko funkcję praktyczną, ale również są doskonałą ozdobą stołu. Jaki rodzaj dzbanka do herbaty wybrać? Czy warto inwestować w modele z zaparzaczem? Jak działają dzbanuszki z podgrzewaczem? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o imbrykach do herbaty.
Autor: viva Scandinavia
Spis treści
- Dzbanki do herbaty – zalety. Jaką pojemność wybrać?
- Dzbanki do parzenia herbaty – rodzaje i materiały
- 2. Żeliwne dzbanki do herbaty
- 3. Ceramiczne dzbanki do herbaty
- Dzbanek do herbaty z zaparzaczem
- Dzbanek do herbaty z podgrzewaczem
Dzbanki do herbaty – zalety. Jaką pojemność wybrać?
Dzbanuszki do herbaty mają wiele zalet i świetnie sprawdzą się niezależnie, czy jesteśmy wielkimi miłośnikami herbat, czy pijemy je okazjonalnie.
Dzbanki do parzenia herbaty pozwalają przyrządzić większe ilości tego napoju. Jeśli więc spodziewamy się gości lub po prostu nie chcemy co chwilę zaparzać nowej herbaty – dzbanek o pojemności pół litra lub nawet litrowy będzie idealnym rozwiązaniem.
Co więcej, dzbanuszki do zaparzania herbaty zazwyczaj wykonywane są z materiałów, które trzymają ciepło. Możemy więc delektować się pyszną herbatą przez dłuższy czas.
Dzbanuszki do herbaty, ze względu na swoje rozmiary zapewniają liściom lepsze warunki do rozwinięcia się i uwolnienia aromatu. W porównaniu ze zwykłym kubkiem czy fliżanką, dzbanek na herbatę jest szerszy i większy, dzięki czemu liście mogą swobodnie się parzyć.
Dzbanki doskonale nadają się więc zarówno do herbat liściastych, jak i gatunków „kwitnących”, czyli specjalnych pąków, które pod wpływem kontaktu z wodą otwierają się i uwalniają aromat.
Oprócz kwestii czysto praktycznych, dzbanki do herbaty pełnią funkcję ozdobną. Dostępne w różnych kształtach, rozmiarach i kształtach mogą być atrakcyjną dekoracją stołu. Dzbanuszki do herbaty dostaniemy niemal w każdym stylu, więc z pewnością dopasujemy je do osobistych gustów oraz wystroju wnętrz.
Dzbanki do parzenia herbaty – rodzaje i materiały
Dzbanuszki do herbaty produkuje się z różnych materiałów. Do najpopularniejszych i najchętniej kupowanych należą modele ze szkła i porcelany. Popularnością cieszą się również żeliwne dzbanki do herbaty w stylu orientalnym.
1. Szklane dzbanki do herbaty
Szkło jest bardzo plastycznym materiałem, dlatego naczynia z niego wykonane mogą przybierać różne kształty. Szklane dzbanki do herbaty dostępne są więc w tradycyjnej, zaokrąglonej formie, ale również w designerskiej odsłonie, o finezyjnych, oryginalnych kształtach.
Szklane dzbanuszki do herbaty wykonane z podwójnego szkła trzymają ciepło dłużej niż tradycyjne modele – wyglądają też o wiele efektowniej, ponieważ podwójne ścianki dzbanka sprawiają wrażenie, jakby herbata nie dotykała jego krawędzi a unosiła się w naczyniu.
Urodę szklanych dzbanków do herbaty podkreślą m.in. herbaty z kwiatami lub kawałkami owoców albo napary o ciekawym kolorze, np. niebieska herbata z klitorii ternateńskiej.
Wadą szklanych dzbanuszków do herbaty jest przede wszystkim ich kruchość. Ponadto, w porównaniu z innymi materiałami (ceramika, żeliwo), nie utrzymują tak dobrze ciepła. Osad z herbaty widoczny jest na transparentnych ściankach i może wyglądać nieestetycznie. Większość ze szklanych dzbanków do herbaty nie nadaje się również do mycia w zmywarce.
2. Żeliwne dzbanki do herbaty
Żeliwne dzbanuszki do herbaty są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o utrzymywanie ciepła. Ponadto trudno je zniszczyć czy stłuc. Nie są im też straszne osady z czarnej lub zielonej herbaty, które barwią dzbanki nieestetycznym osadem. W przypadku żeliwnych modeli, osad nie jest widoczny.
Dzbanki do herbaty wykonane z żeliwa swoją popularność zawdzięczają wpływom wschodnim – to właśnie w Azji są stosowane od wieków razem z niewielkimi czarkami.
Wadą dzbanuszków z żeliwa jest nie tylko ich cena (są najdroższe), ale również waga. Żeliwo jest dość ciężkie, dlatego nie dla każdego korzystanie z takich naczyń będzie łatwe i bezproblemowe.
Co więcej, żeliwne naczynia słabej jakości szybko przesiąkają aromatem i mogą wpływać na smak naparów. Szczególnie wyczuwalny może być charakterystyczny posmak podczas parzenia delikatnych herbat (np. białych). Kupując żeliwny dzbanuszek do herbaty warto zainwestować w naczynie wysokiej jakości.
3. Ceramiczne dzbanki do herbaty
Ceramiczne dzbanuszki do herbaty znajdziemy niemal w każdym sklepie z artykułami domowymi. Najszlachetniejsze i najdroższe są oczywiście dzbanki wykonane z porcelany.
Ceramiczne dzbanuszki do zaparzania herbaty produkowane są w różnych kształtach, rozmiarach i kolorach, dzięki czemu każdy może znaleźć model, który będzie mu odpowiadał. Ceramiczny dzbanek do herbaty świetnie utrzymuje ciepło i z reguły można je myć w zmywarkach – warto jednak zawsze upewnić się, czy faktycznie dane naczynie nadaje się do mycia mechanicznego.
Wadą ceramicznych i porcelanowych dzbanków do herbaty jest ich kruchość. Wystarczy chwila nieuwagi, by rozbić naczynie. Ceramiczne naczynia łatwo absorbują też osad z herbaty, a nieestetyczne brązowe ślady trudno później wyczyścić. Niektóre dzbanki z ceramiki są dość ciężkie, dobrze jest więc przed zakupem potrzymać dany model i sprawdzić, czy jest wygodny w użytkowaniu.
Dzbanek do herbaty z zaparzaczem
W sklepach możemy spotkać dzbanuszki do herbaty z zaparzaczami. To świetne rozwiązanie, jeśli lubimy przygotowywać herbaty liściaste.
Dzbanek z zaparzaczem, czyli metalowym sitkiem lub ceramiczną wkładką z niewielkimi otworami pozwoli łatwo i wygodnie przyrządzić nie tylko herbatę, ale również zioła czy owocowe mieszanki.
Zanim kupimy dzbanek do herbaty z zaparzaczem, warto zastanowić się, jaki rodzaj herbat będziemy w nim przyrządzać. Duże oczka zaparzacza nie sprawdzą się bowiem do przygotowywania herbat i ziół o drobnym rozmiarze. Do tego typu naparów lepiej wybrać zaparzacze siatkowe.
Dzbanek do herbaty z podgrzewaczem
W sklepach możemy też spotkać dzbanki do herbaty z podgrzewaczami. Zazwyczaj są to dodatkowe elementy lub małe konstrukcje ze świeczkami, na których stawia się imbryk z herbatą.
Podgrzewacze pozwalają utrzymać wysoką temperaturę herbaty w dzbanku. Najczęściej są sprzedawane w zestawie z dzbanuszkami szklanymi i ceramicznymi.