Formy i blachy do pieczenia, które ułatwią przyrządzanie wielkanocnych smakołyków
Babki, mazurki, serniki... już niedługo wielkanocne stoły będą uginać się od słodkich pyszności. Jeśli planujemy przygotować ciasta samodzielnie, przydadzą się nam dobrej jakości blachy i formy do pieczenia.
Spis treści
Blachy i formy do pieczenia
To, czy ciasto będzie rajem dla podniebienia, czy wstydliwym zakalcem zależy nie tylko od przepisu, doświadczenia czy dobrego piekarnika. Również istotną rolę pełnią blachy i formy, w których przygotowujemy nasze wypieki.
W sklepach znajdziemy mnóstwo naczyń, które mogą ułatwić pieczenie i zapewnić najlepsze warunki dla rosnącego w piekarniku ciasta. Oto kilka z nich:
1. Forma silikonowa
Jednym z najpopularniejszych obecnie materiałów, z których wykonuje się formy do pieczenia jest silikon. Naczynia wykonane z silikonu są nie tylko wygodne w użyciu (łatwe w czyszczeniu i giętkie, więc można je zwinąć i schować), ale również bezpieczne – silikon bardzo szybko stygnie, więc nie musimy obawiać się poparzeń po wyjęciu formy z piekarnika.
Dużą zaletą form silikonowych jest bogaty wybór kształtów i kolorów – jeśli zamarzy się nam na przykład ciasto o nietypowej formie, np. w kształcie ogromnych ust – wystarczy zaopatrzyć się w formę do ciasta Bacio. Finezyjne babeczki w kształcie zakręcanych rożków przyrządzimy dzięki formie Soffice Incanto, a tradycyjne babki i mazurki zyskają estetyczny twist m.in. dzięki formie Bon Ton i Vinille. Wszystkie formy dostępne są na stronie Fabryki Form.
2. Blachy ze stali węglowej
Do wielkanocnych wypieków świetnie nadają się również blachy ze stali węglowej – są dużo bardziej wytrzymałe niż modele z aluminium. Ponadto, wybierając formy ze stali węglowej, mamy pewność, że nasze wypieki się nie przypalą i nie będą przywierać do ścianek naczynia. Bonus? Formy ze stali węglowej nie wymagają wcześniejszego natłuszczenia!
Wybierając naczynia ze stali węglowej, warto zaopatrzyć się m.in. w formę do babki Easy Baking, która pozwoli na przygotowanie dużej babki wielkanocnej z kominem. Nie może też zabraknąć tortownicy Classic ani praktycznej keksówki Crusty Bake z otworami, które zapewniają stała cykulację powietrza. W efekcie ciasto z keksówki będzie chrupiące i równomiernie upieczone.
Jeśli planujemy przyrządzić na Wielkanoc tartę, wybierzmy okrągłe lub prostokątne modele blach (np. Masterclass lub Crusty Bake).
Ciekawym wielkanocnym akcentem na stole jest też ciasto-baranek. By je przygotować, wystarczy użyć praktycznej foremki w kształcie baranka marki Birkman. Foremka dostępna jest na stronie Fabryki Form.
3. Formy do chleba
Wielkanocna celebracja to nie tylko słodkie ciasta i babeczki. To również pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką... By móc cieszyć się świeżym chlebem bez spulchniaczy i innych szkodliwych dodatków, warto upiec go samodzielnie.
Niezbędne do tego będzie odpowiednie naczynie. W Fabryce Form znajdziemy m.in. prostokątne formy do chleba Eva Trio o różnych pojemnościach (1.85l, 2l i 3.3l). Warto również zapoznać się bliżej z oryginalnym wielofunkcyjnym naczyniem do pieczenia chleba – Bread Maker hiszpańskiej marki Lekue. Specjalna konstrukcja naczynia zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza i maksymalnie ułatwia proces pieczenia. Nie musimy być certyfikowanymi piekarzami, by przyrządzić pyszny bochenek w domowym zaciszu.
Jeśli na Wielkanoc oprócz chleba chcemy poczęstować najbliższych mini bagietką lub minichlebkiem, warto wybrać specjalne formy do pieczenia Laib & Seele. Natomiast domowe bajgle przyrządzimy z pomocą specjalnej formy z silikonu, a bułeczki o średnicy 6 cm upieczemy z łatwością dzięki silikonowej macie z mikroperforowanym dnem (zapewnia dobrą cyrkulację powietrza).
Z odpowiednimi akcesoriami, naczyniami i formami do pieczenia przygotowywanie wielkanocnych ciast i smakołyków będzie nie tylko proste, ale i przyjemne! Po więcej inspiracji i przydatnych gadżetów zapraszamy na stronę Fabryki Form: www.fabrykaform.pl/formy-do-pieczenia