Funkcjonalna kuchnia dla leworęcznych. Jak przystosować kuchnię dla osoby leworęcznej
Osoby leworęczne już od dawna mają pod górkę. Od małego muszą uczyć się żyć w świecie praworęcznych i używać przyrządów przeznaczonych właśnie dla tej grupy osób. Na szczęście, na rynku pojawia się coraz więcej akcesoriów zaprojektowanych z myślą o leworęcznych. Dobrą wiadomością jest również to, że przez odpowiednie rozplanowanie powierzchni możemy dostosować takie pomieszczenie jak kuchnia do potrzeb osób posługujących się głównie lewą ręką.
Spis treści
Kuchnia dla leworęcznych – układ funkcjonalny, oświetlenie
Kuchnia dla leworęcznych będzie wyglądać trochę inaczej niż kuchnia dla osób z dominującą prawą ręką. Główne zmiany zauważymy w rozkładzie stref funkcjonalnych i oświetleniu. Jak urządzić kuchnię dla leworęcznych? Zacznijmy od konceptu 5 stref w kuchni. W kuchni dla leworęcznych kolejność stref prezentować się będzie następująco (zgodnie z ruchem wskazówek zegara):
1. Strefa gotowania – kuchenka, piekarnik i mikrofalówka. Dobrze, by w tej strefie zagospodarować również miejsce na garnki i patelnie, po które można łatwo sięgnąć podczas gotowania;
2. Strefa przygotowywania – z blatem roboczym o wymiarach minimum 90 x 60 cm. Im więcej przestrzeni, tym większy komfort użytkowania przestrzeni roboczej;
3. Strefa zmywania – zlewozmywak i suszarka na naczynia. Tu trafiają brudne naczynia, a suszarka zamontowana nad zlewem lub bezpośrednio obok niego ułatwia prace porządkowe;
4. Strefa przechowywania – szafki z naczyniami oraz zastawą. Jej bliskie sąsiedztwo ze strefą zmywania pozwala łatwo i szybko schować czyste i suche naczynia do szafek;
5. Strefa zapasów – lodówka, zamrażarka i spiżarnia. Warto umiejscowić tę strefę blisko wejścia do kuchni w celu łatwiejszego rozpakowywania zakupów.
Autor: archiwum
Mała kuchnia ma swoje zalety. W dobrze zaprojektowanej wszystko jest pod ręką. Wystarczy się tylko odwrócić - doceni to każda osoba, która dużo gotuje. Biały kolor sprawia, że mała kuchnia wydaje się większa niż jest w rzeczywistości.
Wśród wyżej wymienionych stref trzy tworzą tak zwany trójkąt roboczy, który ułatwia poruszanie się po kuchni, usprawnia funkcjonalność, organizację pracy oraz pozwala zaoszczędzić czas na bieganiu po kuchni. Trójkąt roboczy w przypadku osób leworęcznych przedstawia się następująco (ruch odbywa się na planie trójkąta): płyta kuchenna + zlew + lodówka. Co to oznacza w praktyce? Oznacza to mniej więcej tyle, by stojąc naprzeciwko ciągu roboczego (zlewozmywak + kuchenka) płytę kuchenną mieć po lewej stronie, a zlewozmywak po prawej.
W kuchni dla leworęcznych nie tylko układ funkcjonalny jest istotny. Równie ważne jest odpowiednie oświetlenie. Zasada dotycząca oświetlenia jest dość prosta: światło powinno padać ze strony przeciwnej niż dominująca ręka, czyli w przypadku osób leworęcznych – z prawej strony. Jednym z najważniejszych miejsc w kuchni, które musi być bardzo dobrze oświetlone jest blat i cała strefa robocza. By zapewnić sobie odpowiednie oświetlenie podczas pracy w kuchni, warto zamontować nadblatowe taśmy LED (montowane pod szafkami). Raczej odradza się stosowania tylko i wyłącznie górnego, centralnego oświetlenia np. w postaci żyrandolu. Lepszym pomysłem jest rozmieszczenie mniejszych punktów światła po całej kuchni.
Autor: archiwum
W aranżacji kuchni zestawiono ze sobą różne faktury białych elementów. Ceglana, bielona ściana, przepiękna, porcelanowa głowa Buddy, zlew o podobnej gładkości i zgrabnie wygięty, matowy kran. Efekt jest oszałamiający, a wystrój kuchni niezwykle wysmakowany.
Wyposażenie kuchni dla leworęcznych
Sprzęty, które możemy znaleźć w tradycyjnych kuchniach nie są przystosowane do potrzeb osób leworęcznych. Na szczęście coraz więcej producentów baterii czy sprzętu AGD bierze pod uwagę leworęczną część swojej klienteli. Dobrym przykładem są baterie, które dźwignie mają umieszczone z lewej strony wylewki, a nie z prawej, jak ma to miejsce w tradycyjnych modelach. Jeśli chcemy zapewnić sobie maksimum komfortu w domu, gdzie mieszkają osoby lewo- i praworęczne, możemy zdecydować się na baterie bezdotykowe, które uruchamiają się same bez potrzeby unoszenia dźwigni czy odkręcania kurka. Co więcej, baterie bezdotykowe pomagają oszczędzać wodę, ponieważ zatrzymują strumień, gdy tylko cofniemy rękę.
Zlewozmywaki również możemy dostosować do potrzeb osób leworęcznych. Odwracalne zlewozmywaki pozwalają zamontować ociekacz po prawej lub lewej stronie. W przypadku leworęcznych, najwygodniejsza będzie opcja ustawienia ociekacza z prawej strony. W ten sposób bateria i komora do mycia naczyń będzie zlokalizowana po lewej stronie. Ponadto, producenci zlewozmywaków oferują również specjalne narożne modele o trapezowym kształcie, które również zapewnią komfortowe mycie osobom leworęcznym.
Autor: mat. pras. ernestrust
Przemyślane rozmieszczenie sprzętów i mebli do przechowywania, a także przestronne blaty do prac kuchennych
Każda osoba leworęczna zna trud korzystania z nożyczek, jednostronnych noży (np. japońskich) czy obieraczek do warzyw przeznaczonych dla osób praworęcznych. Na szczęście w sklepach coraz częściej możemy spotkać przybory kuchenne, które dostosowane są do potrzeb osób leworęcznych. Ciekawą opcją są również leworęczne lub wyprofilowane z obu stron chochle i rondelki. W tradycyjnych modelach „dzióbek” jest umieszczony z lewej strony, co oznacza, że osoba leworęczna napotka trudności podczas korzystania. Chochelki i rondelki dla leworęcznych powinny mieć „dzióbek” z prawej strony lub z obu stron – przez co skorzystać z nich będą mogły swobodnie osoby i lewo- i praworęczne.
Drzwiczki szafek i lodówki również możemy dostosować do swoich osobistych potrzeb – wystarczy podczas zamówienia określić stronę, z której powinny się one otwierać. Większość producentów dopuszcza montaż z dowolnej strony. W przypadku mebli na wymiar jest jeszcze łatwiej.
Autor: Häfele
Najczęściej niewykorzystaną przestrzenią w kuchni jest ta pod dolnymi szafkami. Znaleźliśmy jednak na nią sposób – to szuflada w cokole. Może mieć wysokość od 12 do 18 cm, z powodzeniem zmieści więc zgrzewkę napojów lub cięższe, ale rzadziej używane produkty.