Garnek, forma czy kamień do pieczenia? W czym upiec domowy chleb?
Domowy chleb jest zdrowszy i smaczniejszy od tego kupowanego w supermarkecie. Przygotowując pieczywo własnoręcznie, nie tylko wiemy dokładnie, co się w nim znajduje, ale sama czynność jest ciekawą przygodą. W czym najlepiej piec chleb na zakwasie? Czy garnek rzymski jest lepszy od metalowej keksówki? Jaką formę do chleba wybrać?
Spis treści
- W czym piec domowy chleb? Wybieramy formy do chleba
- Garnek do pieczenia chleba, a może kamień do pizzy?
- Urządzamy kuchnie marzeń. Co powinno się w niej znaleźć?
W czym piec domowy chleb? Wybieramy formy do chleba
Polacy coraz chętniej decydują się na domowy wypiek chleba. Nic dziwnego, domowy chleb pachnie i smakuje inaczej (lepiej!) niż ten kupiony w supermarkecie. Zanim zabierzemy się za organizowanie małej piekarni we własnych czterech ścianach, warto wybrać naczynie, w którym upieczemy nasz domowy chleb. A jest w czym wybierać! W sklepach czekają na nas nie tylko tradycyjne keksówki, ale również formy ceramiczne, szklane czy silikonowe. Oprócz foremek możemy upiec domowy chleb w garnku żeliwnym lub rzymskim, a także na kamieniu do pizzy. Które naczynie wybrać? Zacznijmy od form do pieczenia. Są wygodne, popularne i ogólnodostępne. Niektóre z nich mają regulowaną wielkość, dzięki czemu możemy piec chleby o różnych rozmiarach. Niektóre nowoczesne formy do pieczenia wyposażone są w wyjmowane dna, co ułatwia studzenie chleba.
- FORMA METALOWA – zamiennie nazywana keksówką. Domowy chleb możemy przygotować albo z drożdży, albo z zakwasu. Chleb na zakwasie, mimo że jego przygotowanie wymaga więcej czasu i wysiłku, jest uważany za zdrowszy niż chleb drożdżowy. Zakwas nie powinien wchodzić w reakcję z materiałem, z którego wykonana jest foremka do pieczenia, dlatego metal może nie być najlepszą opcją do tego typu chleba. Chleb za zakwasie najlepiej piec w foremce ze stali nierdzewnej lub węglowej (jest ona pokryta dodatkową warstwą teflonu). Unikajmy form aluminiowych, jeśli nie mamy wyjścia, wyłóżmy je papierem do pieczenia
- FORMA CERAMICZNA – jest bardzo estetyczna, może przyjmować różne kształty, np. serca, koła itd. Ceramika nie absorbuje zapachów, jest łatwa w czyszczeniu, elegancka i bardzo higieniczna. Przed użyciem należy upewnić się, w jakiej temperaturze można używać konkretnej formy, ponieważ nie każde ceramiczne naczynie do pieczenia jest stworzone do bardzo wysokich temperatur. Podczas użytkowania formy ceramicznej trzeba być bardzo ostrożnym, ponieważ gdy upadnie, może się stłuc
- FORMA SILIKONOWA – zyskuje popularność wśród miłośników domowych wypieków. Nic dziwnego, silikon jest bezpieczny dla zdrowia, nie wchodzi w reakcję z jedzeniem, jest łatwy w czyszczeniu, a przy tym można go wszędzie schować, ponieważ jest giętki i elastyczny. Silikonowa forma do chleba wytrzyma bardzo wysokie temperatury i z łatwością będzie można wyjąć z niej chleb, ponieważ do silikonu nic nie przywiera
- FORMA SZKLANA – produkowana ze szkła hartowanego, odpornego na bardzo wysokie temperatury, przez co doskonale nadaje się do wypieków. Szklana forma do chleba jest bardzo estetyczna i higieniczna, nie chłonie zapachów i łatwo się ją czyści. Trzeba jednak zachować ostrożność, ponieważ może się zbić
Autor: A.M.home
Ciekawą alternatywą dla gładkich, białych ścian są płyty imitujące marmur. Biegnące po ścianie użylenia wprowadzają do kuchni element luksusu.
Autor: materiały prasowe Electrolux
Autor: materiały prasowe BLUM
Szuflady narożne nie tylko są wygodne dla użytkownika, lecz także wyglądają zjawiskowo!
Garnek do pieczenia chleba, a może kamień do pizzy?
Domowy chleb można z powodzeniem upiec również w garnku. Dużą zaletą wypieku pieczywa w garnkach jest ich ciekawy kształt (zazwyczaj okrągły). Ponadto, garnki są naczyniami wielofunkcyjnymi, więc oprócz chleba można gotować w nich inne potrawy. Wyjątkiem jest garnek rzymski, w którym najlepiej przygotowywać jeden rodzaj potraw.
- GARNEK ŻELIWNY – jest dość ciężki, ale bardzo solidny i wytrzymały. Dobrej jakości garnek żeliwny będzie służył nam przez wiele lat. Niestety, jest drogi i kosztuje nawet 500-600 złotych. Warto jednak zainwestować w żeliwne naczynie, a oprócz chleba przygotujemy w nim inne potrawy. Garnek żeliwny doskonale przewodzi ciepło i trzyma je długo po wyjęciu z piekarnika. Można w nim piec chleb i na zakwasie, i na drożdżach, nie trzeba go uprzednio namaczać ani natłuszczać
- GARNEK RZYMSKI – wykonany jest w całości z wypalonej gliny, stąd jego charakterystyczny ceglany kolor i chropowata faktura. Zazwyczaj nie jest pokryty dodatkowymi powłokami, ponieważ mogą one zakłócać cyrkulację powietrza wewnątrz garnka, co negatywnie wpływa na przygotowywane potrawy. Garnek rzymski łatwo chłonie zapachy, dlatego poleca się używać jednego naczynia do konkretnego rodzaju potraw, np. mięs, chyba że chcemy, by nasz chleb pachniał zeszłotygodniową karkówką. Przed użyciem garnek rzymski należy namoczyć. Glina wchłonie wodę i podczas pieczenia uwolni się para wodna, co spowoduje, że chleb będzie miękki, a skórka chrupiąca
- KAMIEŃ DO CHLEBA – najczęściej jest to kamień do pizzy, który wkłada się na ruszt do piekarnika i dopiero po nagrzaniu umieszcza się na nim wyrośnięty chleb. W dawnych czasach domowy chleb wypiekało się na dużej, cienkiej blasze w specjalnym piecu chlebowym; kamień do pizzy może i nie zapewni takiego wypieczenia jak tradycyjne duże blachy, ale chleb wypiekany na nim jest smaczny, miękki i chrupiący. Ponieważ nie ograniczają nas żadne naczynia i formy, domowy chleb wypiekany na kamieniu może przybrać dowolny kształt