Garnek miedziany: zalety, wady, zastosowanie. Czy garnki miedziane są zdrowe?
Garnki miedziane mają bardzo dobry wpływ na organizm człowieka. Niestety oprócz tego, że działają prozdrowotnie, są też bardzo drogie. Czy warto zainwestować w garnki miedziane? Jakie są wady i zalety naczyń wykonanych z miedzi?
Spis treści
- Czy miedź jest zdrowa?
- Garnek miedziany - jakie ma zalety?
- Jakie są wady garnków miedzianych?
- Jak czyścić garnki miedziane?
- Co można przygotować w garnku miedzianym?
Garnki miedziane dziś są synonimem luksusu. Osiągają bardzo wysokie ceny (jeden garnek może kosztować nawet 1000 złotych), czy warto więc zainwestować w nie dużą sumę pieniędzy? I tak, i nie. Sprawdźcie, jakie działanie prozdrowotne mają miedziane naczynia i czy rzeczywiście potrzebujemy ich w kuchni.
Czy miedź jest zdrowa?
Miedź to pierwiastek, który odgrywa w naszym organizmie bardzo ważną rolę. Transportuje tlen, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, gdyż uodparnia organizm na działanie wolnych rodników, wspomaga pracę neuroprzekaźników w mózgu. Niestety zarówno nadmiar, jak i niedobór miedzi mogą poważnie szkodzić. Zbyt mała ilość pierwiastka natychmiast przekłada się na zły wygląd skóry i paznokci, może wywoływać anemię. Zbyt duża z kolei powoduje problemy w układzie trawiennym, wywołuje bóle brzucha czy wymioty. Dlatego tak ważna jest odpowiednia synteza tego pierwiastka w organizmie.
Badacze przyjmują, że ludzkim organizmom wystarcza przyjmowanie miedzi w pożywieniu. Znajdziemy ją w pełnoziarnistym pieczywie, orzechach, warzywach strączkowych czy wątróbce. Nie ma potrzeby przyjmowania żadnych dodatkowych suplementów.
Czy w związku z tym gotowanie w garnkach miedzianych jest dla nas zdrowe?
.. Wszystko o patelni miedzianej >>>
Garnek miedziany - jakie ma zalety?
Okazuje się, że gotowanie w naczyniach wykonanych z miedzi jest zdrowe – i to bardzo:
- Miedź wykazuje działanie bakteriobójcze, usuwa pleśń i grzyby. W prosty sposób można to wykorzystać w kuchni. Jak? Wystarczy do miedzianego naczynia wlać wodę i odstawić ją na kilka godzin, by w naturalny sposób została przefiltrowana i oczyszczona z wszelkich złych substancji. To sprawia, że gotowanie w naczyniach miedzianych ma bardzo prozdrowotne działanie dla naszego organizmu.
- Garnki miedziane szybko się nagrzewają i bardzo dobrze przewodzą ciepło. Nie potrzebują dużej ilości tłuszczu, by równomiernie smażyć czy grillować potrawy. To oznacza, że nie musimy używać dużej ilości oleju czy masła klarowanego, by składniki nie przywierały do dna. Dzięki temu dania są zdrowsze, a warzywa zachowują więcej właściwości odżywczych.
- Miedź nie wytwarza żadnego zapachu, a więc przygotowane potrawy pachną i smakują dokładnie tak, jak powinny.
- Miedziane garnki są łatwe w utrzymaniu w czystości – wystarczy je umyć ciepłą wodą i przetrzeć miękką ściereczką.
- Odpowiednio pielęgnowane będą służyć przez lata. Nie da się ich zniszczyć, porysować czy w inny sposób uszkodzić.
- Garnki miedziane są również bardzo eleganckie. Nadadzą sznyt aranżacji kuchni.
- Można je stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, również na indukcji.
.. Garnki ceramiczne: właściwości, zalety, wady >>>
Jakie są wady garnków miedzianych?
Czy gotowanie w garnkach miedzianych ma więc jakieś wady?
- Naczynia wykonane z miedzi są bardzo drogie. Zakup kompletu takich garnków stanowi poważne obciążenie dla domowego budżetu (to nawet kilka tysięcy złotych).
- Nie wolno ich myć w zmywarce, ponieważ silne detergenty mogłyby zniszczyć naczynia.
- Należy je często konserwować, by dłużej zachowały swoje piękno. W tym celu wystarczy regularnie przecierać je octem lub kwaskiem cytrynowym.
- Miedziane garnki niestety są dość ciężkie. Operowanie nimi w kuchni może nastręczać pewnych trudności.
Jak czyścić garnki miedziane?
Tak jak wspomnieliśmy, garnki miedziane wymagają regularnej pielęgnacji. Nie wolno ich myć w zmywarce, trzeba to robić ręcznie. Do mycia wystarczy ciepła woda z odrobiną delikatnego płynu do mycia naczyń i miękka ściereczka. Nie szorujemy garnków miedzianych druciakami.
Ważna jest również konserwacja, która pomaga uniknąć pojawiania się plam na powierzchni naczyń.
.. Jak czyścić miedź? >>>
Co można przygotować w garnku miedzianym?
W garnkach miedzianych możemy przygotować wszystkie potrawy: zupy, mięsa, warzywa. Garnki nadają się również do smażenia konfitur i powideł, dlatego że owoce nie będą w nich przywierać.
Czy warto kupić garnki miedziane? Jak widać, naczynia te mają dużo więcej zalet niż wad. Minusem jest jedynie cena – na zakup miedzianych naczyń nie wszyscy mogą sobie pozwolić. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę, że mogą one nam służyć przez całe (!) życie, to może warto rozważyć powolną wymianę garnków w kuchniach na te miedziane. Z pewnością nie będziemy żałować tej decyzji.
Autor: Beliani.pl
Trzy lampy miedziane w jednej jadalni: wiszące Giona (z lewej) i Mazaro (z prawej) oraz podłogowa Stiletto
Autor: materiały prasowe
Miedziane akcenty w skandynawskim wnętrzu.
Autor: materiał prasowy
Garnek emaliowany marki Silesia Rybnik w pięknym pastelowym odcieniu.