Garnki i patelnie z diamentową powłoką: czy warto je mieć? Zalety i wady
Garnki i patelnie z powłoką diamentową to doskonała alternatywa, a nawet konkurencja do pozostałych akcesoriów kuchennych. Jakie właściwości wykazuje powłoka diamentowa? Czy opłaca się kupować garnki z drobinkami diamentu? Sprawdziliśmy!
Spis treści
Powłoka diamentowa – właściwości diamentu
Zanim odpowiemy na pytanie, czy garnki i patelnie z powłoką diamentową to dobra inwestycja, czy po prostu marketingowy chwyt, warto przyjrzeć się bliżej samemu materiałowi, jakim jest diament.
Diament wciąż pozostaje najtwardszym minerałem według 10-stopniowej skali Mohsa. Diament można zarysować tylko innym diamentem, a sam minerał jest tak twardy, że bez problemu tnie korund, topaz czy kwarc! Nic dziwnego, że diament chętnie wykorzystywany jest do produkcji narzędzi (szczególnie pił i wierteł diamentowych).
Odporność na zarysowania i twardość to nie jedyne właściwości diamentu. Jest on również doskonałym przewodnikiem ciepła. Ponadto, diament można stopić całkowicie jedynie w bardzo wysokiej temperaturze (ok. 3500 st. C.).
Te imponujące właściwości diamentu wynikają z jego pochodzenia – z lekcji geografii lub chemii możemy pamiętać, że proces powstawania diamentu (będącego najczystszą formą węgla) inicjuje wybuch wulkanu. Gorąca lawa stygnie, tworząc pod ciśnieniem diamenty.
Inną imponującą cechą diamentu jest całkowita odporność na działanie czynników chemicznych, kwasów, zasad i mieszanin utleniających.
ZOBACZ TEŻ: Garnek żeliwny: do czego się przydaje? Jakie ma zalety i wady?
Garnki i patelnie z diamentową powłoką – zalety i wady
Biorąc pod uwagę wszystkie wyżej wymienione właściwości diamentu nietrudno zrozumieć dlaczego drobinki tego minerału coraz więcej firm wykorzystuje do tworzenia powłok garnków i naczyń kuchennych.
Powłoka diamentowa jest niezwykle odporna na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Używając więc przykładowo rondelka czy garnka z powłoką diamentową nie tylko nie musimy obawiać się, że zarysujemy go metalową szpatułką, ale również, już na etapie czyszczenia, możemy spokojnie sięgnąć po twardszy zmywak czy mocniejszy detergent!
Garnki z powłoką diamentową pozwalają również na zdrowsze gotowanie bez dużych ilości tłuszczu, dzięki temu, że nic do nich nie przywiera! W ten sposób do usmażenia naleśników na patelni z powłoką diamentową nie musimy z reguły używać nadmiaru oleju czy masła!
ZOBACZ TEŻ: Jak wyczyścić przypalony garnek? Zrób to sam krok po kroku
Ponadto, naczynia z powłoką diamentową cechują się dobrym przewodnictwem ciepła, co pozwala na szybsze (a więc i tańsze!) i bardziej efektowne gotowanie.
Warto też wspomnieć o czysto estetycznych właściwościach garnków i patelni z powłoką diamentową. Drobinki diamentu pięknie błyszczą się i odbijają światło, a naczynia wydają się być bardziej eleganckie i luksusowe.
Jedyną wadą, jaka może powstrzymać nas przed zakupem garnków z powłoką diamentową jest ich cena, która nie należy do najniższych. Mimo to, biorąc pod uwagę wszystkie zalety naczyń z powłoką diamentową warto zainwestować, chociaż w jeden dobrej jakości produkt, który posłuży nam przez kolejnych kilka lat, zamiast kupować kiepskie garnki i patelnie, które trzeba wymieniać przynajmniej raz w roku!
MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:
- Garnki ceramiczne: właściwości, zalety, wady
- Garnki emaliowane: właściwości, zalety, wady. Zdrowe czy szkodliwe?
- Garnek ze stali nierdzewnej: jakie ma zalety i wady? Czy jest zdrowy?
- Garnek miedziany: zalety, wady, zastosowanie. Czy garnki miedziane są zdrowe?
- Garnek rzymski: co to jest, jak używać? Garnki rzymskie w kuchni
- Parownik bambusowy – jak z niego korzystać? Wady i zalety bambusowego parownika
Nie masz pomysłu na aranżację kuchni? Oto kilka propozycji:
Autor: Cosentino
Autor: Kolekcja Muratora, murator projekty.pl
Projekt domu Murator M225 Światła miasta. Autor projektu: arch. Ewa Dziewiątkowska. Zobacz ten projekt domu z kuchnią w kształcie litery U
Autor: pexels.com
1. DREWNO – meble wykonane z drewna są synonimem trwałości i elegancji. Decydując się na drewnianą zabudowę, wybierajmy twarde gatunki drewna, a więc dąb, buk i jesion. Jeśli zależy nam na całkowitej odporności na wilgoć i wodę, wybierzmy drewno do zadań specjalnych, czyli egzotyczne gatunki takie jak heban czy teak. Ponieważ kuchnia jest intensywnie eksploatowaną przestrzenią, warto zadbać o ochronę drewnianych mebli i elementów, regularnie je impregnując.