Jak oszczędnie korzystać z kuchenki elektrycznej? Przestrzegaj 4 zasad
W obecnej sytuacji, mierząc się ze znacznymi podwyżkami cen prądu i żywności, wiele osób szuka sposobów na oszczędne gotowanie. Jeśli korzystamy na co dzień z kuchenki elektrycznej, warto przestrzegać kilku zasad, które pomogą skutecznie obniżyć rachunki za prąd.
Prezentowane poniżej rady dotyczą głównie zmiany nawyków. Mogą wydawać się błahe i mało znaczące, ale dzięki nim będziemy w stanie całkiem sporo oszczędzić na energii elektrycznej.
1. Krojenie na mniejsze kawałki
Duże kawałki warzyw, mięsa lub innych produktów spożywczych gotują się dłużej. Dlatego lepszym pomysłem jest pokrojenie ich na mniejsze części, dzięki czemu czas gotowania się skróci, a my zużyjemy mniej prądu.
Dobrym pomysłem jest także namoczenie niektórych produktów przez kilka godzin (np. ryżu, kaszy czy makaronu). To pozwoli na ich szybsze gotowanie.
2. Gotowanie pod przykryciem
Gotowanie potraw pod przykryciem przyspiesza czas obróbki termicznej produktów i tym samym skraca czas, gdy kuchenka jest włączona. Korzystając z garnków z pokrywkami zużywamy więc mniej prądu.
Dobra rada: na kilka minut przed końcem gotowania można wyłączyć płytę i zostawić na niej przykryty garnek. Można też, babcinym sposobem, schować garnek pod koc lub kołdrę i szczelnie go opatulić – w ten sposób potrawa dłużej zachowa ciepło.
PRZECZYTAJ TEŻ: Gotowanie na gazie czy przy użyciu prądu? Ekspert zdradza, co się bardziej opłaca
3. Odpowiednia płyta do wielkości garnka
Wiele osób nie zwraca uwagi na to, na jaką płytę kladzie garnek. A szkoda, bo to bardzo istotne. Jeśli płyta będzie źle dopasowana do wielkości garnka, np. będzie dla niego za duża lub za mała, wtedy albo zmarnujemy spore ilości prądu ogrzewając dużą płytę dla małego garnka, albo wygenerujemy dwa razy więcej energii, by dogrzać duży garnek ustawiony na za małej płycie.
4. Regularne czyszczenie kuchenki
Płyta kuchenki elektrycznej powinna być zawsze czysta. Wszystkie zanieczyszczenia, osady z tłuszczu, zaschnięty brud itd. hamują przepływ ciepła, co może wydłużać czas korzystania z kuchenki, a więc generować więcej prądu.
Dobrą praktyką jest regularne przecieranie płyty po jej ostygnięciu, gdy już skończymy gotowanie. Warto zaopatrzyć się w plastikową skrobaczkę, która pomoże pozbyć się zaschniętych plam na powierzchni płyty.
Oszczędzanie prądu podczas korzystania z kuchenki elektrycznej nie musi oznaczać drastycznych kroków. Czasem to właśnie drobne nawyki przyczyniają się do największych i najkorzystniejszych zmian.