Jak podawać kawę? Krótki przewodnik po rodzajach kawy. Czy wiesz, że...?
Kawa jest jednym z naszych ulubionych napojów. Podajemy ją na wiele różnych sposobów. Oprócz najbardziej popularnych: espresso, cappuccino, cafe latte czy macchiato pojawiają się nowe, szybko zdobywające popularność: flat white czy ciesząca się powodzeniem tego lata cold brew. czy wiesz, że 29 września jest Światowym Dniem Kawy?
Autor: archiwum
Filiżanki do małej czarnej z ptasim motywem.
Spis treści
Wśród nas są zwolennicy kawy czarnej i z mlekiem, z cukrem i dodatkami smakowymi lub bez. Puryści twierdzą, że jedynym dodatkiem nie wpływającym na smak kawy jest gorzka czekolada, ewentualnie ciasteczko imbirowe, zdecydowanie nie polecają ciastek z kremem. Włosi przestrzegają zwyczaju picia kawy z mlekiem tylko do południa, później jedynie czarna, a Francuzi nie widzą nic złego w maczaniu ciasteczek w śniadaniowej białej kawie z mlekiem. Jedno jest pewne – kawa podana we właściwym naczyniu smakuje świetnie w towarzystwie i w samotności…
Sposoby serwowania kawy
Każdy z nas lubi kawę podawaną w innej postaci. Jedni lubią małą czarną lub espresso – bez mleka, cukru i dodatków. Inni nie wyobrażają sobie życia bez kawy z mlekiem. Dyskusja na temat, która kawa jest lepsza trwa już bardzo długo, zwolennicy każdej z opcji są nieprzejednani i bronią swoich ulubionych napojów. Dzięki temu możemy się cieszyć kawą podawaną na wiele różnych sposobów. Podobnie zdania podzielone są na temat: czy lepsza jest arabica czy robusta? Ziarno pochodzące z Afryki, Ameryki Środkowej czy Południowej? To zależy od tego czy lubimy kawę bardziej kwaśną czy z goryczą. Dobrze jest zrobić pod okiem doświadczanego baristy test kilku rodzaju kaw pochodzących z różnych stron świata. Wtedy łatwiej będzie nam wybierać kawę w kawiarni lub w sklepie. W jednej kwestii wszyscy są zgodni - kawa powinna być mielona bezpośrednio przed spożyciem.Czytaj też: Stylowe filiżanki do małej czarnej
Kawa po włosku
Caffe – tym prostym słowem w kawiarniach we Włoszech określa się espresso. Dobre espresso poznaje się po piance na powierzchni. Espresso jest bazą innych napojów na bazie kawy. Serwuje się je w najmniejszych filiżankach. Często spotykamy espresso lungo (przedłużone) z większą ilością wody, lub ristretto – bardziej skoncentrowane. Do espresso zazwyczaj podaje się szklankę wody.
Espresso coretto – dosłownie poprawione, czyli z dodaną odrobinką alkoholu, najczęściej grappy, brandy lub likieru. Serwowana w filiżance do espresso.
Espresso doppio – z podwójną ilością wody i kawy, co oznacza również podwójnie intensywny smak.
Espresso sorbetto lub shakerato – to świeżo przyrządzone espresso, wymieszane w szejkerze z kostkami lodu. Podane w szklance, której brzegi zostały posmarowane sokiem pomarańczowym bądź cytrynowym i zaurzone w brązowym cukrze. Można dodać zimnego mleka.
Caffe lungo – to kawa przedłużana. Oznacza to, że przez ilość kawy właściwej dla espresso zostaje przelana większa ilość wody. To inaczej caffe grande – czyli duża kawa.
Cappuccino – na espresso nalewana jest spieniona piana z mleka, która finalnie przybiera formę kapturka. Często podawana jest z gałką lodów w śmietance oraz ozdabiana sypką czekoladą bądź kakao. W wersji oryginalnej nie stosuje się bitej śmietany.
Caffe macchiato, od słowa macchia – plamka. Cafe macchiato oznacza więc espresso z plamką mleka – zimnego (freddo) lub gorącego (caldo), a czasem wręcz pianki, jak w przypadku cappuccino.
Latte macchiato – z włoskiego: splamione mleko. To dosłownie mleko pobrudzone kawą. Do szklanki podgrzanego wzburzonego mleka (ten efekt można szybko uzyskać miniaturową trzepaczką na baterie do spieniania mleka lub funkcją cappuccino w ekspresie) wlewamy delikatnie i powoli espresso – w ten sposób otrzymamy kawę trójwarstwową: na dole mleko, pośrodku kawa, a na górze piana. Macchiato można dekorować wiórkami czekoladowymi, kakao bądź cynamonem. Dolanie syropów smakowych spowoduje powstanie nowej palety smaków.
Caffe americano – to duża kawa, która składa się z espresso oraz gorącej wody, dolanej do małej kawy już po przyrządzeniu. Dzięki temu zawiera mniej kofeiny. Za dodatkowy atut caffe americano można uznać to, że po otrzymaniu w kawiarni espresso w dużej filiżance i osobno dzbanka z gorącą wodą, możemy sami kontrolować moc napoju.
Caffe affogato – włoskie affogare oznacza: utopić. To kulka lodów waniliowych zatopiona w gorącym espresso. Dodatkiem do affogato bardzo często jest bita śmietana i posypka czekoladowa.
Pozostałe rodzaje kaw
• Espresso macchiato – to klasyczne espresso z odrobiną ciepłego lub zimnego, spienionego mleka.• Caffe latte (Cafe au lait) – czyli kawa z mlekiem, skałada się z 1 części espresso i 2 ciepłego, lekko spienionego mleka. Cappuccino można podawać w wersji „freddo”, czyli schłodzonej, z cukrem. • Flat white – ten typ podawania kawy pochodzi z Australii lub Nowej Zelandii. Napój oparty jest na proporcjach stosowanych do przygotowania do Caffe latte, ale ma mniej spienionego mleka na wierzchu.• Cold brew – kawa parzona na zimno, delikatniejsza w smaku niż parzona w sposób tradycyjny. Grubo mieloną kawę (powinna przypominać piasek) zalewamy wodą o temperaturze pokojowej lub schłodzoną w proporcjach 50-100 gr na 1 litr wody. Naczynie trzeba przykryć i zostawić na 12 godzin, od czasu do czasu mieszać. Przed podaniem kawę należy przelać przez papierowy filtr. Do kawy Cold brew możemy dodać mleko, spite, skórkę pomarańczową itp.
Michał Pluta – doświadczony barista, zdradził 10 mitów i ciekawostek na temat kawy, które każdy miodnik tego czarnego naparu powinien znać.1. Espresso ma największą zawartość kofeiny – fałsz – intensywny smak nie przekłada się na zawartość kofeiny - jest jedną z najsłabszych pod katem mocy. Najmocniejsze są kawy parzone tradycyjnie i rozpuszczalne.2. Po espresso trudno zasnąć – fałsz – kofeina trafia do krwi dopiero po 20-30 minutach. Jest to świetny moment na „turbo drzemkę” – po 20-30 minutach budzimy się wypoczęci, jak po długim śnie – pomysł na regenerację dla kierowców w długich trasach. 3. Kawa pomaga schudnąć – prawda - kofeina przyspiesza proces spalania tłuszczu i obniża łaknienie. Regularne spożywanie kofeiny podnosi spoczynkowe tempo przemian metabolicznych o 3-5 %.4. Nie wolno pić kawy przed treningiem – fałsz – zwiększa zdolności wysiłkowe i spalanie tłuszczu. Warto wypić espresso (z odrobiną chilli) na 30 minut przed treningiem - osoby z nadciśnieniem powinny zachować ostrożność.5. Kwaśna kawa, oznacza niesmaczną kawę – fałsz -kwaśność mylimy z cierpkością pojawiająca się w bardzo ciemno palonych ziarnach. Kwasowość kawy jest naturalna – kawowiec to rodzina wiśniowatych!6. Dodatek robusty powoduje jej kwasowość – fałsz –bardziej kwasowe są ziarna arabici – wynika to z mniejszej zawartości cukru i kofeiny.7. Kawa jest niezdrowa – fałsz – kawa zwiększa koncentracje i pamięć, zwiększa wydolność organizmu i pobudza, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia funkcjonowanie wątroby i układu trawiennego. Pomaga zwalczać bóle głowy i migrenę. 8. Picie kawy przedłuża życie – prawda – zdaniem hiszpańskich naukowców 4 filiżanki kawy dziennie, to ilość, która wydłuży życie zdrowych osób (ryzyko przedwczesnej śmierci spada o 64 %, w stos do osób nie pijących kawy).9. Kawa przechowywana w lodówce dłużej zachowuje świeżość – fałsz – kawa jest produktem higroskopijnym i wchłania wszystkie zapachy znajdujące się w lodówce.10. Kawa służy do picia – fałsz – jest świetnym odświeżaczem – pochłania zapachy z lodówki, samochodu, szafek. Grubo zmielone ziarna są świetnym składnikiem naturalnego peelingu do ciała.
Którą kawę podajemy w filiżance, a którą w szklance?
Ulubiony czarny napar podajemy w różny sposób. Tak jak do wina, do każdego rodzaju kawy przeznaczone są osobne naczynia – mniejsze i większe, z grubszymi i z cieńszymi ściankami, porcelanowe i szklane. Mimo, że w domu najczęściej ulubioną kawę pijemy z kubka lub z filiżanki rodzaj naczynia , w którym ją serwujemy naprawdę ma znaczenie. Warto znać zasady by nie tylko uniknąć krepujących nieporozumień ale przede wszystkim by cieszyć się jak najlepszym smakiem kawy. • Espresso - podajemy w porcelanowych (lub z porcelitu) filiżankach, pojemności 50-70 ml.• Espresso macchiato – w filiżankach przeznaczonych do espresso• Cappuccino – pijemy z porcelanowych (lub porcelitowych) filiżanek o pojemności 150-200 ml.• Caffe latte – pijemy w większych i wyższych naczyniach o specyficznym, stożkowatym kształcie. • Flat white – serwujemy w kubku lub w dużej filiżance• Cold brew – podajemy w szklankach z grubego szkła o pojemności 100-150 ml
Czytaj też: Jak dbać o porcelanę?
Autor: materiały prasowe Villeroy & Boch
Biel i błękit lubi towarzystwo innych barw! Czas więc na designerską ucztę
Autor: ALTOM sp. z o.o. sp.k.
Autor: Mariusz Bykowski
Podkładki pod talerz, RED ONION; sztućce, 159 zł/kpl. dla jednej osoby, talerze: duży, 29,90 zł, mały, 19,90 zł, srebrna miseczka, 119 zł, SCANDINAVIAN LIVING; miska, 27 zł, serwetka, 29 zł, ALMI DECOR; chlebak, 65 zł, BED BREAKFAST