Jak urządzić kuchnię? Funkcjonalna kuchnia. Wybieramy meble kuchenne
Jak urządzić kuchnię, żeby była jak najbardziej funkcjonalna? Meble kuchenne i blaty kuchenne muszą stwarzać dobre miejsce na gotowanie, smażenie, pieczenie i krojenie. Aranżacja kuchni powinna być przemyślana. Poznaj zasady i zobacz jak urządzić kuchnię.
Autor: Michał Przeździk
Kuchnia jest pomieszczeniem bardzo intensywnie użytkowanym, więc z dużą rozwagą należy dobierać materiały do jej wykończenia. Warto brać pod uwagę nie tylko walory estetyczne, lecz także przyjrzeć się im od strony praktycznej. Podłoga i blat z materiałówmających nieregularny rysunek zamaskują okruszki i plamy. Drewniane blaty w trakcie użytkowania nieuchronnie pokryją się siatką zarysowań i wgłębień. Fronty szafek na wysoki połysk trudno utrzymać w czystości. Nie oszczędzajmy na okuciach. Nie widać ich, ale są szczególnie istotne dla niezawodnego funkcjonowania mebli - nie ma nic bardziej irytującego niż niedomykające się szuflady i opadające drzwiczki.
Spis treści
- Kuchnia tradycyjna: trzy wierzchołki trójkąta
- Jak urządzić kuchnię: swobodna aranżacja kuchni
- Jak urządzić kuchnię? Spiżarnia
- Jak urządzić kuchnię? Zlewozmywak
- Jak urządzić kuchnię? Piekarnik
- Jak urządzić kuchnię? Blaty kuchenne
Jak urządzić kuchnię: dobrze, wygodnie i ładnie? Aby ułatwić wam to zadanie, przygotowaliśmy ściągę urządzania i rozplanowania mebli kuchennych we wnętrzu. Sztywny układ funkcjonalny mebli i wyposażenia sprawia, że kuchnia jest miejscem, w którym przeróbki i przemeblowania prawie zawsze okazują się pracochłonne i kosztowne. Warto się więc wystrzegać błędów w jej urządzaniu. Sposób urządzenia kuchni najlepiej planować już na etapie projektu. Mamy wtedy możliwość wypracowania wspólnie z architektem takiego układu, który będzie najbliższy naszym wyobrażeniom o kuchni idealnej. Mamy też wpływ na proporcje pomieszczenia, układ okien i drzwi oraz odpowiednie rozprowadzenie instalacji. Gdy wprowadzamy się do istniejącego domu bądź mieszkania, zanim zamówimy nowe meble kuchenne i urządzenia, powinniśmy sprawdzić, czy proponowana aranżacja zapewni nam wygodę – i ewentualnie zaplanować inną. Może się to wiązać z koniecznością większych zmian, takich jak modyfikacja układu ścian lub umiejscowienia niektórych otworów. Czasami kuchnia przed umeblowaniem wydaje się obszernym pomieszczeniem, w którym bez trudu znajdzie się miejsce dla wszystkich planowanych urządzeń, a na etapie urządzania nagle okazuje się zupełnie nieustawna. Pomimo, wydawałoby się, nadmiaru wolnej przestrzeni nie ma gdzie ustawić lodówki, a większość urządzeń po zamontowaniu sprawia wrażenie niedopasowanych.
Kuchnia tradycyjna: trzy wierzchołki trójkąta
Aranżacja kuchni musi być funkcjonalna. Przygotowywanie potraw wymaga pewnych działań wykonanych w określonej kolejności. Najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, potem myjemy je, a następnie wrzucamy do garnka, na patelnię lub do piekarnika. Zastanawiając się jak urządzić kuchnię wygodną powinniśmy mieć na uwadze taką kolejność czynności - wszystkie prace powinny ułożyć się w kuchni w tak zwany trójkąt roboczy. Wierzchołkami trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka. Między nimi blaty kuchenne. Meble kuchenne wykorzystywane do tych podstawowych czynności nie powinny być zbyt daleko od siebie.
Jak urządzić kuchnię: swobodna aranżacja kuchni
Współczesna kuchnia ma inne niż dotychczas rozwiązania przestrzenne i co się z tym wiąże pojawiły się zmiany dotyczące wyboru i rozplanowania mebli kuchennych. W kuchni jest więcej sprzętów. Układ trzech urządzeń został rozszeżony. Lodówka jest uzupełniona o szafę - spiżarnię. Podział mebli kuchennych na strefę czystą i brudną powoduje, że obok zlewozmywaka do mycia naczyń, pojawiaja się blaty kuchenne do odstawiania umytych produktów. A potrawy na ciepło robi się w kilku miejscach: na płycie kuchennej, w piekarniku, w kuchence mikrofalowej. Coraz częściej korzysta się z gotowych potraw, podgrzewając je tylko lub opiekając. To zaburza utartą kolejność w aranżacji kuchni: droga do garnka nie wymaga korzystanie ze zlewozmywaka. Kiedy zastanawiamy się jak urządzić kuchnię z wyspą, pamiętajmy że taka aranżacja stwarza możliwość podejścia z kilku stron, pojawiła się zatem sposobność umieszczenia płyty kuchennej, zlewozmywaka i blatów kuchennych bezpośrednio obok siebie. W nowoczesnych kuchniach blaty kuchenne nie muszą już łączyć urządzeń. Coraz częściej meble kuchenne i sprzęty zostają oderwane od siebie. Tworzą w kuchni wolno stojące stanowiska pracy - z płytą kuchenną, piekarnikiem, mikrofalówką, lodówką, szafą - spiżarnią, blatami kuchennymi usytuowanymi często na mobilnych stolikach i szafkach. Taka kuchnia daje możliwość mobilnych stref pracy: zmieniać się w zależności od sytuacji i potrzeb.
Jak urządzić kuchnię? Spiżarnia
Każda kuchnia powinna mieć blaty kuchenne do wypakowywania produktów z siatek, a także blaty kuchenne do przygotowywania zimnych posiłków. Jeśli raz w tygodniu robi się zakupy, w aranżacji kuchni trzeba przeznaczyć znacznie więcej miejsca na zapasy - spiżarnię. Mogą być to meble kuchenne takie jak szafki, szafa lub spiżarnia w pobliżu kuchni, schowek w garażu, ale tylko jeśli znajduje się on blisko kuchni. Jeśli często korzystamy z mrożonek, potrzebujemy w kuchni dużej zamrażarki, jeśli z konserwowanych i gotowych dań w puszkach - dużej spiżarni bezpośrednio przy kuchni albo obszernych szafek, jeśli ze świeżych warzyw - chłodnej spiżarni. Gotując obiad na kilka dni, trzeba pomyśleć o chłodnym miejscu na odstawienie dużego garnka z zupą czy z bigosem. Kuchnia musi mieć też dużą lodówkę z odpowiednim rozstawem półek albo chłodną spiżarnię.
Jak urządzić kuchnię? Zlewozmywak
Jak urządzić kuchnię wygodną i funkcjonalną? Trzeba dobrze wybrać obowiązkowe elementy wyposażenia - m.in. zlewozmywak. W zlewozmywaku myjemy i płuczemy produkty przed włożeniem ich do garnka. Ale korzystamy z niego również gdy potrzebujemy dostępu do wody w kuchni: gdy napełniamy garnki, zmywamy, myjemy blaty kuchenne. We współczesnej kuchni zlewozmywak jest wspomagany zmywarką do naczyń, a czasem i dodatkowym mniejszym zlewozmywakiem. Powinien on być umieszczony blisko głównych blatów kuchennych, bo przygotowywanie potraw wymaga częstego mycia narzędzi kuchennych, desek do krojenia i naczyń. Przynajmniej z jednej jego strony należy zostawić miejsce na odstawianie naczyń. Zmywarka odciąży zlewozmywak - można wtedy kupić mniejszy. Zmywarkę umieszczamy w sąsiedztwie zlewozmywaka, ponieważ naczynia przed włożeniem do zmywarki należy opłukać. Jeśli gotujemy w dużych garnkach, jedna komora powinna być na tyle duża, aby można było do niej wstawić największy z garnków. Zlewozmywak wyposażony w deskę do krojenia można też potraktować jako roboczy blat kuchenny. Jest to wygodne rozwiązanie w niewielkiej kuchni.
Jak urządzić kuchnię? Piekarnik
Aranżacja kuchni nowoczesnej coraz częściej wykorzystuje pomysł na osobne zamontowanie płyty kuchennej i piekarnika, a większość potraw podgrzewa się już w kuchence mikrofalowej. Wybierając podczas urządzania kuchni miejsce na kuchenkę w kuchni, trzeba pamiętać o możliwości zainstalowania wyciągu. Wokół kuchenki lub płyty kuchennej musi być miejsce na odstawianie garnków i talerzy z potrawami. Umieszczenie piekarnika na wysokości oczu ułatwi jego obsługę. W wolnym miejscu pod płytą kuchenną można wykorzystać meble kuchenne i zrobić szufladę na garnki, patelnie, blachy do pieczenia. Jeśli często zdarza nam się wielkie gotowanie, robimy przetwory, wybierzmy płytę kuchenną szerszą niż standardowa. Dostępne są płyty na sześć palników o szerokości 80-90 cm. Dla jednej czy dwóch osób ustawienie kuchenki w ciągu szafek pod ścianą kuchni będzie wystarczające. Na gotowanie wspólnie z rodziną lepsze będzie usytuowanie płyty kuchennej na wyspie lub półwyspie. Stworzy to nowatorskie rozwiązanie przy aranżacji kuchni i mebli kuchennych, a kuchnia będzie również bardziej przestrzenna.
Jak urządzić kuchnię? Blaty kuchenne
Blaty kuchenne to ważny element wyposażenia kuchni. Blat w kuchni musi znosić dużo: krojenie, siekanie, zagniatanie ciasta, ucieranie, obieranie. Blaty kuchenne powinny być więc bardzo wytrzymałe. Podczas urządzania kuchni pamiętajmy, że główny roboczy blat kuchenny powinien mieć nie mniej niż 80 cm długości i znajdować się między kuchenką a zlewozmywakiem lub między zlewozmywakiem a lodówką. Ale robocze blaty kuchenne służą również do innych celów: wypakowywania produktów, odstawiania gotowych potraw, odkładania naczyń. W wielu kuchniach jako robocze blaty kuchenne wykorzystuje się stoły, a także pomocnicze stoliki, często na kółkach.