Jak urządzić modną i funkcjonalną kuchnię? Najważniejsze zasady, 15 inspiracji
Zanim zaczniesz planować aranżację kuchni, sprawdź, co warto wziąć pod uwagę, by cieszyć się dobrze zaprojektowaną, wymarzoną kuchnią. Pokazujemy nowości produktowe, trendy aranżacyjne i sprytne rozwiązania. Dzięki nim łatwiej urządzisz modną i funkcjonalną kuchnię.
Autor: serwis prasowy marki Deante
W dobrze urządzonej kuchni wszyscy czuja się komfortowo. Na zdj. bateria retroTamizo marki Deante.
Spis treści
- Planujemy, wyznaczamy strefy kuchenne
- Aneks kuchenny w salonie
- Szuflady
- Szafki wiszące
- Blaty kuchenne - twarde charaktery
- Więcej pomysłów i zdjęć szukaj w naszej galerii
Planujemy, wyznaczamy strefy kuchenne
Urządzając kuchnię, rozplanuj szafki tak, by praca przy blacie przebiegała sprawnie.
Bez względu na to, jak duża będzie zabudowa, podziel ją na kilka stref:
1 – przechowywania produktów i naczyń (z lodówką),
2 – mycia (ze zlewozmywakiem oraz zmywarką),
3 – przygotowywania posiłków (z płytą grzejną i piekarnikiem).
Zawsze w takiej kolejności, zaczynając od lewej strony (dla osób praworęcznych) lub od prawej (dla leworęcznych). Optymalna długość głównego blatu (między zlewem a kuchenką) to 60-120 cm.
Przeczytaj także, jak swoja pierwszą kuchnię urządzili Dagmara i Paweł. Jest elegancka i nowoczesna
Aneks kuchenny w salonie
Jeśli masz aneks kuchenny w salonie, wybierz szafki neutralne, do których łatwo dopasować styl pozostałych mebli. Fronty białe, gładkie, lakierowane na wysoki połysk podkreślą elegancję aranżacji. Dodatkowo rozjaśnią i wizualnie powiększą pomieszczenie.
Szuflady
Szuflady należą do najlepszych rozwiązań w organizacji prac kuchennych. Ich zawartość jest widoczna, a jeśli mają przegrody – zawsze uporządkowana. Lekko i cicho się je wysuwa i zamyka nawet przy sporym obciążeniu.
Szafki wiszące
Otwierany do góry front daje pełny dostęp do szafki wiszącej. Dzięki podnośnikowi unosi się z lekkością i zamyka zawsze delikatnie i bezgłośnie.
Blaty kuchenne - twarde charaktery
Do tworzyw niemal niezniszczalnych należą granity, spieki kwarcowe i konglomeraty. Te ostatnie są mieszanką kruszyw skalnych i barwników zespolonych żywicą. Spieki kwarcowe natomiast powstają przez sprasowanie, barwienie i wypalanie minerałów. Są więc w pełni naturalne, a dzięki procesowi produkcji stają się tworzywem odporniejszym na zarysowania niż konglomerat i mniej porowatym nawet od granitu. W spieki nie wniknie zatem ani woda, ani tłuszcz. Perfekcyjnie imitują wzory różnych kamieni, jednak są od nich lżejsze; w roli blatu – także cieńsze.
Laminat coraz lepiej naśladuje tworzywa naturalne, a jest od nich zdecydowanie tańszy. Blat laminowany wytrzymuje temperatury do ok.180°C, szorowanie, działanie wilgoci – ale uwaga! – tylna krawędź i brzegi otworu wyciętego na płytę grzejną czy zlew trzeba dobrze zabezpieczyć przed wnikaniem wody. O blatach drewnianych i innych przeczytaj w galerii zdjęć.
Więcej pomysłów i zdjęć szukaj w naszej galerii
Autor: serwis prasowy marki Deante
W dobrze urządzonej kuchni wszyscy czuja się komfortowo. Na zdj. bateria retroTamizo marki Deante.
Przeczytaj także: Nowoczesna kuchnia doprawiona humorem. Wyspa kuchenna przejęła rolę górnej zabudowy
Autor: Bernard Białorucki
Małgosia i Jarek chcieli kuchni nieszablonowej. Miała uwspółcześnić klimat mieszkania, które wypełniają zabytkowe meble i dzieła sztuki doprawione poczuciem humoru.