Jak wybrać najlepszy zlew do kuchni? Weź pod uwagę nie tylko jego kształt i rozmiar! Oto praktyczne porady

2024-10-15 14:57

Zlewozmywak i jego bliskie otoczenie to ważne miejsce w każdej kuchni. Urządzając je, trzeba zapewnić sobie swobodę we wszystkim, co chcesz tu robić, zwłaszcza jeśli dużo i często gotujesz. Warto też pamiętać, by miejsce to było po prostu ładne. Podpowiadamy więc, czym się kierować przy wyborze zlewu do kuchni, jak go funkcjonalnie i estetycznie zaaranżować – zadanie to może też ułatwić galeria inspirujących zdjęć.

Spis treści

  1. Czym się kierować przy wyborze zlewozmywaka w kuchni?
  2. Jaki wybrać zlewozmywak jeśli dużo i często gotujesz?
  3. Kształty zlewozmywaków – jaki wybrać?
  4. Liczba komór w zlewozmywaku – jaki model wybrać?
  5. Zlewozmywaki z dodatkowymi funkcjami
  6. Z jakiego materiału wybrać zlewozmywak? 
  7. Rodzaje zlewozmywaków – sposób montażu

Czym się kierować przy wyborze zlewozmywaka w kuchni?

Na początek zadaj sobie pytanie: Czy kuchnia jest dla mnie ważna?

  • Jeżeli wchodzisz do niej okazjonalnie, robisz tam tylko herbatę, kawę i proste dania, to wystarczy ci mały zlewozmywak i bateria z podstawową funkcją – najważniejsze, by zestaw wpisywał się w styl kuchni. Nie musi być szczególnie trwały oraz odporny na uszkodzenia i zabrudzenia, ponieważ będzie używany rzadko i raczej do umycia kubka i talerza oraz płukania owoców, a nie... wielkich garnków po rosole i zapieczonych blach po ciastach!
  • Kuchnia jest dla ciebie przysłowiowym sercem domu, lubisz tu być, eksperymentować kulinarnie, gotować z przyjaciółmi? Dużo i często gotujesz i pieczesz? Kochasz przyrządzanie deserów, sałatek czy przetworów? To w takim przypadku do wyboru zlewozmywaka trzeba podejść poważnie. Będzie przecież używany nagminnie i na sto procent!

Jaki wybrać zlewozmywak jeśli dużo i często gotujesz?

W takiej sytuacji zlew powinien być trwały, odporny na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne (plamy!), wygodny w codziennym użytkowaniu. Dobrze, by bateria także spełniała te kryteria, a ponadto miała dodatkowe funkcje, np. wyciąganą wylewkę. Jaki więc zlew kupić?

  • Warto wydać trochę więcej i kupić nawet droższy zlewozmywak, ale odpowiadający w pełni naszym potrzebom. Chociaż zwykle jakość idzie w parze z wyższą ceną, można poszukać zlewu spełniającego kryteria, lecz w cenie okazjonalnej, np. przeglądając oferty w Internecie czy outletach z tego rodzaju produktami. 
  • Zastanawiając się nad rozmiarem zlewozmywaka, od razu podpowiadamy, by... wybrać największy model, jaki możemy, biorąc pod uwagę ekonomię oraz przestrzeń, jaką mamy do dyspozycji. Szybko docenimy tę zaletę, wykonując przy nim codziennie mnóstwo czynności.
  • Zlewozmywak i bateria powinny pasować do wystroju kuchni i go podkreślać. Zwłaszcza modele w dużym rozmiarze, bo po prostu bardziej zwracają na siebie uwagę.

Kształty zlewozmywaków – jaki wybrać?

Najbardziej popularne są zlewozmywaki prostokątne i kwadratowe. Nieco rzadziej wybierane są okrągłe i owalne. Warto wiedzieć, że są też modele o mniej standardowej formie, np. w kształcie litery L oraz narożne czy trapezowe. Są one produkowane w różnych rozmiarach tak, by można je było dopasować do potrzeb, liczby domowników, wymiarów kuchni i szafki, na której ma być zamontowany.

  • Zlewozmywaki prostokątne – praktyczne i wygodne, są najbardziej popularne. W tym kształcie są produkowane największe modele – idealne do dużych kuchni i dla zapalonych kucharzy.
  • Zlewozmywaki kwadratowe – są równie wygodne, co prostokątne i chętnie kupowane. Jeśli komora jest spora, także można w nim umyć większość naczyń. Sprawdzają się szczególnie w mniejszych kuchniach.
  • Zlewozmywaki okrągłe i owalne – te o dużych komorach mogą w pełni zaspokajać potrzeby nawet amatorów gotowania. Z kolei te niewielkie i małe będą odpowiednie do kuchni, w których nie dzieje się wiele lub jest zmywarka. Do okazjonalnego mycia drobnych przedmiotów wystarczą. Mają przewagę nad modelami z narożnikami: można je umyć dosłownie jednym ruchem i nie mają miejsc, które niedokładnie czyszczone z czasem ciemnieją (narożniki!). Pasują zwłaszcza do kuchni wyposażonej w sprzęty, np. AGD, o obłych formach.
  • Zlewozmywaki niestandardowe – to raczej wybór podyktowany koniecznością. Zaprojektowano z myślą o montażu w narożnikach albo na szafkach trapezowych (zdarzają się w kuchniach, których plan nie jest prostokątem o wszystkich wewnętrznych kątach prostych). 

Czytaj także: Nowoczesne zlewy do kuchni. Zlew dwukomorowy, wielofunkcyjny? Jaki jest najlepszy?

Liczba komór w zlewozmywaku – jaki model wybrać?

  • Zlewozmywaki jednokomorowe – występują z ociekaczami albo bez nich w wersji prostokątnej, kwadratowej, okrągłej, owalnej, niestandardowej do narożnika. Najmniejsze to te o wymiarach 35 cm średnicy czy szerokości, a największe prostokątne mają nawet 80 cm szerokości. Najpopularniejsze są te o szerokości 50 cm. Jego zaletami jest prostszy montaż (jeden odpływ) i łatwiejsze utrzymanie w czystości, większa przestrzeń do mycia naczyń.
  • Zlewozmywaki dwukomorowe – występują z ociekaczami albo bez nich w wersji prostokątnej, kwadratowej, okrągłej, owalnej, niestandardowej do narożnika. Ich największą zaletą jest to, że można jednocześnie w różnych sposób wykorzystywać każdą z komór, np. w jednej płukać warzywa, a w drugiej myć naczynia. Montaż wiąże się jednak z wyższymi kosztami. Jeżeli nie jest to model XXL, każda z komór jest mniejsza niż jedna duża, więc wiąże się to z pewnymi ograniczeniami, np. nie da umyć wygodnie garnka czy blachy dużych rozmiarów.
  • Zlewozmywaki półtorakomorowe – występują z ociekaczami albo bez nich w wersji prostokątnej, kwadratowej, okrągłej, owalnej, niestandardowej do narożnika. To wyjście pośrednie między modelami jedno- i dwukomorowymi. Zabiera mniej miejsca (jest krótszy niż dwukomorowy), a można np. w jednej komorze myć naczynia, a w drugiej – osączać coś z wody czy suszyć. Często jednak okazuje się w praktyce, że rzadko się korzysta z małej komory, a jej obecność znacznie ograniczyła rozmiar komory właściwej.
Ekspert radzi: jak wybrać zlewozmywak i baterię kuchenną?

Zlewozmywaki z dodatkowymi funkcjami

Niektóre zlewozmywaki mają wyprofilowane miejsce na gąbkę, wbudowane dozowniki na płyn do naczyń, są wyposażone w automatyczne korki czy automatyczną myjkę do szklanek lub młynek do odpadów.

Warto wiedzieć, że młynek do resztek można kupić też oddzielnie i zamontować na zlewie, który nie jest w niego wyposażony. To przydatne urządzenie, dzięki któremu resztki jedzenia trafią do kanalizacji. Dostępne są także zwijane ociekacze, wkładki i koszyki.

Wysoką użytecznością odznaczają się także akcesoria wmontowywane w blat przy zlewie, np. dozownik na płyn do naczyń, minibateria do filtra wody itp.

Z jakiego materiału wybrać zlewozmywak? 

Na rynku są oferowane zlewozmywaki z wielu materiałów. I z tego względu różnią się trwałością, odpornością na uszkodzenia, ciężarem, ceną itp. Najczęściej spotykanie to:

  • Zlewozmywaki ze stali nierdzewnej – są lekkie, bardzo trwałe, odporne na wysoką temperaturę i łatwe do utrzymania w czystości. Te nowoczesne także już są bardziej odporne na zarysowania i mniej albo wcale nie tworzą się na nich zacieki. Z czasem stal może jednak ulec zmatowieniu.
  • Zlewozmywaki miedziane – są lekkie, trwałe, odporne na wysoką temperaturę oraz bardzo efektowne. Spotyka się modele gładkie i ozdobione dekorami. Wymagają umiejętnego czyszczenia.
  • Zlewozmywaki emaliowane – najczęściej są ze stali i żeliwa, pokrywa je emalia. Jest ona idealnie gładka, odporna na ścieranie i korozję, zachowuje ładny wygląd wiele lat. Łatwo się je myje. Trzeba jednak używać je ostrożnie, bo emalia może odpryskiwać pod wpływem uderzenia.
  • Zlewozmywaki akrylowe – są lekkie, tanie, łatwe do utrzymania w czystości z racji gładkiej powierzchni. Nie są jednak wytrzymałe na wysokie temperatury (maksymalnie do 70ºC)
  • Zlewozmywaki granitowe/kamienne – w rzeczywistości nie są wytwarzane wyłącznie z kamienia, lecz z mieszanki naturalnego kruszywa o odpowiedniej granulacji i żywicy poliestrowych. Jeśli kruszywa jest w nich co najmniej 70 procent, można je nazywać granitowymi czy kamiennymi. Zlewy z nich wykonane są bardzo trwałe, odporne na wysoką temperaturę i zarysowania. Są bardzo ciężkie, więc przy montażu wymagają solidnej konstrukcji.
  • Zlewozmywaki kompozytowe – to młodsi bracia tych kamiennych. Wytwarza się je z tych samych składników, co kamienne, lecz proporcja ich jest inna (znacznie mniej jest kruszywa, a więcej żywic). Ich żywotność jest więc krótsza, ale z racji większej elastyczności, trudniej je uszkodzić, uderzając w nie np. cięższym naczyniem. Są też lżejsze i tańsze od granitowych.
  • Zlewozmywaki ceramiczne – są ciężkie, wymagają więc solidnej konstrukcji. Nie należą również do tanich. Za to są ładne i łatwe do utrzymania w czystości, odporne na wysoką temperaturę. Przy nieostrożnym użytkowaniu łatwo ulegają uszkodzeniom mechanicznym.

Rodzaje zlewozmywaków – sposób montażu

  • Zlewozmywaki nakładane (nasadowe, naszafkowe) – to popularne modele, bo można je samodzielnie zamontować – wystarczy taki zlew nałożyć na dopasowaną do niego szafkę i ewentualnie uszczelnić silikonem wolną przestrzeń między szafką a ścianą.
  • Zlewozmywaki wpuszczane (wbudowywane) – są bardzo popularne, ale ich montaż wymaga wycięcia blacie roboczym odpowiednio dopasowanego otworu za pomocą wyrzynarki. Można też zamówić blat z przygotowanym na wymiar otworem. Konieczne jest uszczelnienie silikonem miejsc, w których krawędzie zlewu stykają się z blatem. To rozwiązanie praktyczne i estetyczne. 
  • Zlewozmywaki częściowo wpuszczane (wbudowywane) – nazywa się je też farmerskimi. Mogą być z różnych materiałów, choć zwykle kojarzymy je z ceramicznymi. To modele częściowo wpuszczone w blat z widocznym fartuchem z przodu, a czasem także z szerszym kołnierzem leżącym z tyłu na blacie. Są bardzo dekoracyjne.
  • Zlewozmywaki podwieszane (podbudowane, podblatowe) – montuje się je również w otworze w blacie roboczym, lecz podwiesza się je od spodu, więc na blacie nie ma widocznych krawędzi zlewu. To rozwiązanie efektowne, lecz wymagające, więc lepiej je powierzyć fachowcowi.