Stół z ceratą, garnki z Olkusza, makatki i maszynka do mięsa. Pamiętasz, jak wyglądała kuchnia w PRL? Zdjęcia z lat 60., 70., 80.
Jak wyglądała kuchnia w PRL? To czasy słusznie minione, ale Polacy chętnie je wspominają i mają do nich sentyment. Każde mieszkanie było na swój sposób do siebie podobne. W salonach królowały Bieszczady, a w kuchni? Makatki na ścianach, polska ceramika i porcelana, aluminiowe chochle i garnki z Olkusza. Pamiętacie jeszcze, jak wyglądała kuchnia w PRL? Jeśli nie, zajrzyjcie do naszej galerii.
Autor: Pomorskie Okręgowe Muzeum PRL w Sępólnie Krajeńskim
Spis treści
- Jak wyglądała kuchnia w PRL?
- Kuchnia PRL była także jadalnią i... pralnią!
- Jakie jedzenie było w PRL? Co gotowano w czasach PRL-u?
- Kuchenne akcesoria z PRL-u
- Jak wyglądało mieszkanie w PRL? Zdjęcia
Jak wyglądała kuchnia w PRL?
Wystrój wnętrz z czasów PRL na ogół rozpoznaje się natychmiast – w tamtych czasach wszyscy urządzali się podobnie, dzięki czemu ówczesne mieszkania i domy miały charakterystyczny styl. Nie znaczy to jednak, że był on niezmienny – każda dekada przynosiła własne trendy, jeśli chodzi o wygląd mebli, wyposażenie kuchni czy sprzęt AGD. Kuchnie różniły się także między sobą w zależności od tego, czy chodziło o dom na wsi, czy o mieszkanie w mieście.
Podobieństwo ówczesnych kuchni do siebie wynikało oczywiście z ograniczonej oferty w sklepach – wybór był bardzo niewielki i kupowało się to, co udawało się zdobyć.
Mimo to Polacy starali się nadawać wnętrzom indywidualny charakter za pomocą dekoracji takich jak m.in.:
- ceramika,
- makatki,
- figurki,
- własnoręcznie przygotowane pojemniki na przyprawy,
- kilimy (tkaniny dekoracyjne).
Dziś podobny wygląd zdjęć kuchni z PRL-u sprawia, że zdjęcia te budzą nostalgię – tym, którzy pamiętają tamte czasy, łatwiej jest przypomnieć sobie sceny z własnego dzieciństwa czy dorastania w podobnej „scenografii”.
Kuchnia PRL była także jadalnią i... pralnią!
Z racji niewielkich metraży mieszkań w PRL-u większość osób miała niewielkie, ślepe kuchnie lub coś, co dziś nazywa się aneksem kuchennym. Brak okna sprawiał, że pomieszczenie trudno było wywietrzyć, a niewielki metraż powodował, iż trzeba było umieć dobrze wykorzystać każdy skrawek przestrzeni.
A trzeba pamiętać, że kuchnia zwykle pełniła zarazem funkcję jadalni i musiał się w niej zmieścić także stół – oczywiście obowiązkowo przykryty ceratą. Zdarzało się również, że z powodu braku miejsca w kuchni lądowała także pralka.
Mimo tak niewielkich rozmiarów kuchnia często stawała się w tamtych czasach centrum domowego życia. Wspólne spożywanie posiłków było okazją do rozmowy, a kuchenny stół nieraz służył także do przygotowania herbaty czy kawy dla gości. W kuchni eksponowało się też niekiedy elegancką zastawę stołową czy kryształy.
Jakie jedzenie było w PRL? Co gotowano w czasach PRL-u?
Gospodynie z lat 60., 70. i 80. serwowały swoim gościom wyborne dania, które znamy i uwielbiamy do dziś! Do kultowych potraw z tego czasu należały m.in.:
- fasolka po bretońsku
- paprykarz szczeciński
- mortadela
- sałatka jarzynowa
- śledziki m.in. w śmietanie
- nóżki w galarecie
Kuchenne akcesoria z PRL-u
Z pewnością niektórzy z nas pamiętają kultowe przedmioty z tamtych lat, które musiały znajdować się w każdej kuchni. Poza zastawami kuchennymi typu Włocławek czy Bolesławiec albo kryształów dumnie prezentujących się w meblościankach, w domu musiały znaleźć się kuchenne akcesoria z PRL-u takie, jak:
- młynek do kawy (ręczny lub elektryczny, który nierzadko wytwarzał cukier puder)
- maszynka do mielenia mięsa (w której powstawała też bułka tarta)
- prodiż (do pieczenia ciast, mięsa, a nawet pizzy)
Czytaj też: Mieszkanie w PRL. Jak wyglądało? Zobacz kultowe vintage meble - wersalki, półkotapczany i meblościanki
Jak wyglądało mieszkanie w PRL? Zdjęcia
Autor: Siemaszko Zbyszko / Narodowe Archiwum Cyfrowe
Warszawa, 1968 rok, sygnatura: 51-134