Jaki zestaw do sushi wybrać? Kompletujemy niezbędne akcesoria do sushi
Zestaw do sushi to prawdziwa gratka dla miłośników tej japońskiej potrawy. Do przygotowania i podania sushi potrzebne są odpowiednie akcesoria, dlatego przygotowaliśmy mini-przewodnik, w którym zaprezentujemy wszystkie akcesoria, które pozwolą przygotować i cieszyć się popularną japońską przyprawą.
Spis treści
- Przygotuj sushi jak prawdziwy Japończyk
- Wybieramy zestaw do sushi. Niezbędne akcesoria do sushi
- Jak urządzić kuchnie? Oto garść inspiracji
Przygotuj sushi jak prawdziwy Japończyk
Zestaw do sushi przyda się zarówno początkującym, jak i wprawionym miłośnikom tego orientalnego dania. Oprócz naczyń, do przygotowania i serwowania sushi niezbędne są składniki spożywcze. By przyrządzić sushi jak prawdziwy Japończyk, będziemy potrzebować białego, krótkiego ryżu, octu ryżowego, wodorostów nori, które powinny być ciemne i nieprześwitujące, sosu wasabi i marynowanego imbiru o kolorze zbliżonym do różowego, a nie czerwonego. Oprócz tych podstawowych składników każde sushi potrzebuje surowych dodatków. Do najpopularniejszych należą ryby, owoce morza, grzyby i warzywa. Japończycy często do sushi dodają również tofu i marynowane rzodkiewki.
Jedzenie sushi rządzi się swoimi zasadami. Według japońskiej tradycji używanie sztućców do sushi jest ogromnym faux-pas. Sushi je się pałeczkami, a jeśli nie opanowaliśmy do końca tej trudnej sztuki – palcami. Jedzenie rękami jest jak najbardziej akceptowalne. Gdy chcemy odłożyć pałeczki, nie wolno położyć ich na talerzu czy bambusowej macie – to kolejne faux-pas, którego lepiej nie popełniać. Pałeczki odkładamy na specjalną podpórkę. Kawałki sushi wkładamy do ust w całości, nie jemy kęs po kęsie w żadnym wypadku. Dlatego lepiej przygotowywać cieńsze i mniejsze kawałki. W dobrym guście jest, by jedząc sushi pić zieloną herbatę, gorącą wodę, wino śliwkowe lub sake.
Wybieramy zestaw do sushi. Niezbędne akcesoria do sushi
Zanim kupimy zestaw do sushi, warto zwrócić uwagę na jego wyposażenie i to, co naprawdę będzie potrzebne do przygotowania i serwowania japońskiego dania. Jakie akcesoria do sushi powinny znaleźć się w zestawie?
- Mata bambusowa pod talerze – nie należy mylić jej z matą do zawijania sushi, jest od niej dużo grubsza. Bambusowa mata to nieodłączny element zestawów do sushi. Nie tylko chroni przed plamami, ale również wygląda estetycznie i wprowadza ducha orientu. Maty bambusowe naturalnie są w kolorze zbliżonym do beżu, jednak na rynku można znaleźć maty w różnych kolorach, nawet zdobione japońskim pismem lub scenkami rodzajowymi inspirowanymi Krajem Kwitnącej Wiśni
- Talerze do sushi – Japończycy przywiązują wagę do ceramiki, często zaopatrując się w niewielkich rodzinnych manufakturach, gdzie naczynia są robione ręcznie. Tradycyjne talerze do sushi są podłużne i prostokątne, często z nierównymi krawędziami (przez to, że wykonuje się je ręcznie). Na talerzach, najczęściej wykonanych z porcelany, a więc szlachetnej odmiany ceramiki, oprócz sushi kładzie się wasabi i marynowany imbir. Plusem porcelany jest to, że można ją myć w zmywarkach
- Miseczka do sosu – niewielkie, okrągłe i płytkie naczynie, do którego nalewa się sos sojowy. Podczas jedzenia sushi, miseczkę kładzie się tuż przy talerzu, żeby łatwo móc namaczać kawałek sushi w sosie sojowym
- Pałeczki (hashi) – tradycyjne japońskie pałeczki wykonuje się z niepolerowanego drewna lub japońskiej laki. Pałeczek bambusowych (waribashi), które są jednorazowe, używa się często w restauracjach. Warto jednak zaopatrzyć się w parę hashi i nauczyć się nimi jeść. Spożywanie sushi nabierze wtedy zupełnie nowego smaku. Pamiętajmy o nieużywaniu sztućców podczas jedzenia sushi, a jeśli nie potrafimy jeść pałeczkami, śmiało użyjmy rąk
- Podkładka pod pałeczki (hasioki) – to obowiązkowy element każdego zestawu, ponieważ odłożenie pałeczek na talerz lub matę bambusową jest w tradycji japońskiej uznawane za prawdziwy brak manier. By nie narazić się na takie faux-pas, warto wybrać zestaw do sushi, który wyposażony jest w podkładki pod pałeczki. Podkładka wykonana jest najczęściej z porcelany lub bambusa i wygląda jak niewielki prostokątny bloczek z wyżłobionym wgłębieniem
- Mata do zwijania sushi – niektóre zestawy do sushi mają wśród akcesoriów matę do zwijania, która pozwala szybko i łatwo przygotować japońską potrawę. Tradycyjne maty wykonane są z trawy bambusowej i są bardzo cienkie. Nowoczesne maty tworzy się nie tylko z bambusa, ale również z silikonu. Silikon jest niezwykle wytrzymały, nie chłonie zapachów, nic do niego nie przywiera, jest higieniczny i łatwy w czyszczeniu
- Nóż do sushi – powinien być bardzo ostry, a przy tym poręczny i stosunkowo lekki, ponieważ będziemy nim kroić ryby, warzywa, grzyby, a także zrollowane sushi. Najlepsze noże do sushi są długie, wąskie i ostro zakończone
- Okrągłe miseczki – kiedy chcemy przygotować hirashi-zushi, czyli sushi w misce, okrągłe miseczki będą nieocenionym akcesorium. Można je również wypełnić ryżem, marynowanym imbirem lub innymi dodatkami
- Łyżka do ryżu (shimoji) – wykonana zazwyczaj z bambusa lub porcelany. Służy do nakładania ryżu na wodorosty nori lub do okrągłych miseczek
- Deska do sushi – prostokątna, bambusowa deska z dwiema bardzo krótkimi nóżkami służy do przygotowywania lub serwowania sushi. Sprawdza się doskonale podczas przyjęć, gdy przygotowujemy sushi dla większej ilości osób
Jak urządzić kuchnie? Oto garść inspiracji
Autor: materiały prasowe Cosentino
Kanadyjska modelka Coco Rocha postawiła na klasykę - poziomo ułożone w ceglany wątek białe płytki typu w metro - tym razem w wersji bez fazowania.
Autor: A.M.home
Ciekawą alternatywą dla gładkich, białych ścian są płyty imitujące marmur. Biegnące po ścianie użylenia wprowadzają do kuchni element luksusu.
Autor: Marta Behling / Pion Poziom
Lekki optycznie, a przy tym przestronny stół drewniany dobrze odnajduje się w nowoczesnym wystroju