Jakie drewno na blat kuchenny jest najlepsze? Wady i zalety drewnianego blatu
Drewno jest pięknym i szlachetnym materiałem, który potrafi uświetnić każde wnętrze, niezależnie od stylu. Decydując się na drewniany blat, musimy pamiętać o kilku istotnych kwestiach dotyczących jego użytkowania i pielęgnacji. Sprawdź, jak zadbać o blat drewniany.
Autor: Getty Images/ Sabina Galja
Spis treści
- Blaty kuchenne drewniane: wymiary
- Blaty kuchenne drewniane: zalety
- Blaty kuchenne drewniane: wady
- Blat z drewna litego czy klejonego?
- Do jakiej kuchni pasuje drewniany blat?
- Z jakiego drewna zrobić blat kuchenny?
- Olejowanie, lakierowanie, woskowanie drewnianego blatu
- Lakierowanie blatu drewnianego
- Olejowanie blatu drewnianego
- Woskowanie blatu drewnianego
- Jak dbać o drewniany blat?
- Jak usunąć plamy po gorących naczyniach z drewnianego blatu?
- Jak usunąć pleśń z drewnianego blatu?
- Kuchnia z drewnianym blatem. Zdjęcia
Blaty kuchenne drewniane: wymiary
Kuchnia to bez wątpienia jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu. Istotne jest więc, jak jest urządzona oraz jakie materiały zostały użyte przy jej aranżacji.
Szczególną uwagę należy zwrócić na blat kuchenny. W końcu jest to przestrzeń robocza, która ma być wykorzystywana codziennie przez wiele lat. W tym wypadku najważniejsza jest trwałość i funkcjonalność blatu.
Czy w takim razie drewno jest dobrym pomysłem? Warto poznać wszystkie wady i zalety takiego rozwiązania.
Blaty kuchenne drewniane nadają ciepłego klimatu aranżacji kuchni, są miłe w dotyku i naturalne. Pasują do kuchni urządzonych w każdym stylu: klasycznym, rustykalnym czy włoskim. Są piękne i ponadczasowe.
Większość gotowych blatów kuchennych ma głębokość 60-62 cm, ale występują nawet 90-centymetrowe. Głębsze blaty wykonuje się na zamówienie, co wiąże się z dodatkowymi kosztami, ale można je idealnie dopasować do aranżacji własnej kuchni.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Oto modne blaty kuchenne 2025! Poznaj rodzaje blatów kuchennych i wybierz najlepszy
Blaty kuchenne drewniane: zalety
- blat kuchenny z drewna jest łatwy w obróbce i renowacji (drewno można dowolnie przycinać, wielokrotnie odnawiać, lakierować i malować)
- blaty drewniane są ciepłe w dotyku, ekologiczne, a gatunki egzotyczne odporne na wilgoć
- niezależnie od wykończenia blaty drewniane mają naturalny wygląd
- blaty drewniane można wielokrotnie odnawiać
- stanowią stylowe i eleganckie wykończenie każdej kuchni
- pasują do wielu stylów i do każdej kolorystyki
Blaty kuchenne drewniane: wady
-
podatność na plamienie i zarysowania (zwłaszcza blaty wykonane z miękkiego drewna krajowego)
-
źle znoszą kontakt z wysoką temperaturą, odbarwiają się, są łatwopalne
-
blat drewniany z czasem ciemnieje pod wpływem promieni słonecznych
- blaty drewniane są nieodporne na plamienie, dlatego trzeba je zabezpieczyć
- z lakierowanej powierzchni drewna z czasem lakier może schodzić
- wymagają regularnej pielęgnacji
Blat z drewna litego czy klejonego?
Jakie są lepsze? Blat kuchenny lity wyróżnia się naturalnym usłojeniem i nierównościami. Taki blat pasuje zwłaszcza do kuchni rustykalnych.
Blat kuchenny klejony składa się z oszlifowanych, idealnie przylegających do siebie lameli. Blaty drewniane klejone są bardziej praktyczne i twardsze niż blaty lite.
Proces klejenia likwiduje naturalne naprężenia włókien, co zapobiega wypaczaniu i pękaniu drewna. Jest więc ono trwalsze, nie rozsycha się i nie paczy tak jak drewno lite.

Do jakiej kuchni pasuje drewniany blat?
Drewniany blat może być kuszącym rozwiązaniem podczas aranżacji kuchni ze względu na swoją uniwersalność. Drewno pasuje do niemal każdego stylu, jest ponadczasowe i nigdy nie wyjdzie z mody.
Doskonale będzie komponować się z nowoczesnym wykończeniem, klasycznym, glamour czy skandynawskim. W przypadku rustykalnej kuchni trudno w ogóle sobie wyobrazić inny blat. Pasuje do niej blat z drewna litego z nierównym usłojeniem i sękami.
Drewno zawsze będzie doskonale komponować się z różnymi barwami, łatwo więc będzie dopasować zarówno kolory ścian, jak i płytek podłogowych czy dodatków. Pod względem estetycznym drewniany blat nie ma sobie równych, dlatego często jest pierwszym wyborem.

Z jakiego drewna zrobić blat kuchenny?
Osobom ceniącym naturalne, wysokiej jakości materiały polecamy blaty z drewna egzotycznego. Takie blaty odznaczają się trwałością oraz bardzo dobrymi parametrami wytrzymałościowymi.
Duża zawartość naturalnych olejków i kwasu krzemowego w drewnie wpływa bezpośrednio na twardość i wysoką stabilność wymiarową wykonanych z niego elementów.
Blaty drewniane z gatunków odpornych na wilgoć, np:
- tek
- merbau
- iroko
- tauari
- palisander
- akcja azjatycka
- hevea
- bambus,
- oflis
- frake
- mazakoue
doskonale radzą sobie w mokrym środowisku (czyli w kuchni, łazience). Gwarantują wyjątkowe walory wizualne.
Mają wyraźny rysunek i bogatą kolorystykę (w zależności od gatunku - od głębokich brązów po czerwienie wzbogacone złotymi refleksami). Blaty z drewna egzotycznego stanowią luksusowy akcent we wnętrzu kuchni.
Ponadto blat kuchenny można zrobić też z drewna:
- bukowego
- dębowego
- jesionowego

Olejowanie, lakierowanie, woskowanie drewnianego blatu
To pytanie prędzej, czy później pojawi się w naszej głowie, jeśli użytkujemy tego typu blat lub jeśli planujemy zakup.
Decydując się na blat drewniany, możemy wybrać dwa warianty – impregnowane, a więc pokryte warstwą zabezpieczającego materiału lub surowe, które będziemy musieli zaimpregnować we własnym zakresie.
By pokryć drewniany blat warstwą ochronną, mamy do wyboru trzy opcje:
- olej
- lakier
- wosk
Każdy z nich różni się właściwościami i przeznaczeniem, każdy będzie reagował inaczej na drewno, a także w inny sposób będzie chronił drewnianą powierzchnię. Który sposób jest najlepszy? Przyjrzyjmy się wszystkim trzem.
Lakierowanie blatu drewnianego
Na rynku dostępne są lakiery z połyskiem lub matowe. Warstwa lakieru nałożona na blat drewniany stanowi barierę ochronną przed wilgocią i zabrudzeniami. Lakier sprawia, że powierzchnia nim pokryta jest gładka, przyjemna w dotyku, łatwa w utrzymaniu czystości. L
akier dobrze podkreśla walory drewna, w szczególności jego słoje. Lakierowany blat kuchenny jest odporny na uszkodzenia mechaniczne i rzadko wymaga pielęgnacji, chyba że uszkodzenie jest naprawdę poważne.
Jedną z największych wad lakierowanych blatów drewnianych jest ich niewielka odporność na ścieranie. Blaty lakierowane szybko matowieją i źle znoszą wysokie temperatury.
W przypadku, gdy powierzchnia lakierowana ulegnie zniszczeniu, zanim pokryjemy ją nową warstwą ochronną, musimy oszlifować całą powierzchnię i dopiero wtedy nakładać lakier.
Olejowanie blatu drewnianego
Olej wnika w głąb drewna i zabezpiecza go, tworząc grubą na kilkanaście milimetrów powłokę, to dlatego blaty drewniane pokryte olejem są odporne na wilgoć i wysokie temperatury.
Olejowanie pozwala zachować naturalną strukturę drewna, uwydatniając słoje. W przeciwieństwie do blatów lakierowanych uszkodzoną warstwę olejowanej powierzchni drewnianej wystarczy oszlifować i pokryć punktowo odrobiną oleju.
Niestety, olejowanie ma również wady. Blaty drewniane pokryte olejem z upływem czasu zaczynają ciemnieć i wymagają regularnej pielęgnacji, specjalnym olejem lub woskiem przynajmniej 1-3 razy w roku.
Olejowanie drewnianego blatu wymaga odpowiedniego preparatu. Wbrew pozorom, lepiej nie używać oleju jadalnego, np. kokosowego, rzepakowego czy słonecznikowego.
Mimo że oleje te stworzą wodoodporną powłokę na powierzchni drewnianego blatu, to będą bardzo sługo schnąć, a przez obecność protein w ich składzie po jakimś czasie zaczną się rozkładać.
Dlatego najlepiej zaopatrzyć się w przeznaczony do drewna olej. Taki, którego głównym składnikiem jest niejadalny, specjalnie przetworzony olej lniany.
Olej lniany do drewna pozbawiony jest protein i dużo lepiej wnika w strukturę drewna i schnie szybciej niż oleje jadalne. Niestety, oleje do drewna nie są tanią inwestycją, dlatego musimy przygotować się na dość spory wydatek.
Woskowanie blatu drewnianego
Woskowanie sprawia, że na powierzchni blatu tworzy się miła w dotyku warstwa, chociaż wciąż można wyczuć strukturę i nierówności drewna. Wosk dobrze komponuje się z farbą do drewna, podkreślając głębię koloru, a gdy część blatu ulegnie uszkodzeniu, wystarczy oszlifować fragment i pokryć go nową warstwą wosku.
Dość dobrze chroni przed wilgocią, natomiast źle znosi kontakt z brudem, plamami i wysokimi temperaturami. Nie jest odporny na zarysowania, a po pokryciu blatu warstwą wosku potrzeba aż 30 dni, by wosk się utwardził.
To dlatego nie poleca się stosować go w kuchennych blatach czy stołach, a raczej w delikatniejszych meblach, jak na przykład komodach czy stolikach nocnych.

Jak dbać o drewniany blat?
Jak dbać o blat drewniany na co dzień? Bardzo ważne jest to, by podczas użytkowania drewnianej powierzchni być ostrożnym. Drewno jest dość miękkie i bardziej niż inne materiały narażone na uszkodzenia mechaniczne.
To dlatego odradza się krojenia produktów bezpośrednio na drewnianym blacie, dobrze jest używać desek do krojenia (najlepszym wyborem będą bambusowe modele).
By zadbać o drewniany blat, warto co jakiś czas użyć specjalnych preparatów do pielęgnacji drewnianych powierzchni. Pamiętajmy tylko, by upewnić się, że mogą one wchodzić w kontakt z żywnością.
Lakierowane blaty można myć mleczkiem do czyszczenia, natomiast olejowany blat wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką z odrobiną płynu do naczyń. Ważne jest, by drewniany blat od razu wycierać do sucha.
Aby kuchenne blaty drewniane dobrze służyły nam przez długie lata, nie należy dopuszczać do ich przegrzewania. Nad piekarnikiem i zmywarką do naczyń warto zamontować specjalną listwę dyfuzyjną, chroniącą przed działaniem gorącego powietrza i pary wodnej.
Ponadto, by cieszyć się drewnianym blatem na dłużej, nie kładźmy na nim bardzo gorących naczyń lub blach wyjętych z rozgrzanego piekarnika, ponieważ na powierzchni blatu mogą powstać przebarwienia i nieestetyczne ślady.
Jak usunąć plamy po gorących naczyniach z drewnianego blatu?
Zmieszajmy ze sobą niewielką ilość soli i oliwy z oliwek. Gęstą mieszankę nałóżmy na przebarwienia i pozostawmy na 3 godziny. Potem usuńmy oleistą papkę, przetrzyjmy wilgotną szmatką, a następnie suchą.
Jak usunąć pleśń z drewnianego blatu?
Co zrobić, gdy na powierzchni blatu zauważymy pleśń? By usunąć pleśń z drewnianego blatu, należy nasączyć patyczek higieniczny naftą, a następnie przetrzeć zapleśniały fragment. Po odczekaniu kilku minut polerujemy ten fragment blatu ściereczką.
Kuchnia z drewnianym blatem. Zdjęcia
Autor: Getty Images/ Sabina Galja
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Biała kuchnia? Nuda! Ten kolor jest również ponadczasowy i robi furorę wśród architektów!
Autor: Materiały prasowe/meble4.pl/Kammono Skalny