Kolory naczyń a smak i apetyt. Z jakich talerzy zjesz mniej?
Barwne naczynia traktujemy jako urozmaicenie aranżacji kuchennej. Tymczasem każdy z kolorów inaczej wpływa na nasze zmysły – także ten smaku. Co ciekawe, najpopularniejsze białe naczynia wzmagają poczucie… głodu. Nie są więc najlepsze dla osób na diecie. Najmniej zaś zjemy z talerzy niebieskich. Dlaczego? Postaramy się wyjaśnić psychologię kolorów na talerzach i innych naczyniach.
Autor: mat. prasowe PFP Ćmielów i Chodzież SA
Białe naczynia to większy głód i pozornie... mniejsza kaloryczność! To przestroga dla osób na diecie
Spis treści
- Białe naczynia – większy głód
- Czerwone naczynia – dla niejadków
- Kolor pomarańczowy, żółty, zielony – na lepszy smak
- Niebieskie naczynia – najlepszy przyjaciel na diecie
- Różowa zastawa, czyli sama słodycz
- Szare i czarne talerze – więcej… goryczy!
- Obejrzyj galerie modnych kuchni i zainspiruj się!
Ludzki organizm to skomplikowana maszyneria, a czynniki zewnętrzne mają stały wpływ na nasze zmysły – także w nieoczywisty sposób. O pobudzającej i wyciszającej roli kolorów z grubsza wiemy sporo, ale czasem zapominamy, że dotyczy to też barw naczyń. Każdy kolor specyficznie oddziałuje nie tylko na naszą podświadomość, lecz także fizjologię – np. pobudzając do pracy określone hormony.
Białe naczynia – większy głód
Biel jest barwą uniwersalną, pasującą właściwie do każdej innej. Nic zatem dziwnego, że chętnie wybieramy białe naczynia – są eleganckie i ponadczasowe. Jednak jeśli chcemy jeść mniej, biały kolor nie będzie naszym sprzymierzeńcem, ponieważ wzmaga on poczucie głodu. W rezultacie z białych talerzy zjemy sporo. By nieco zniwelować ten efekt, wybierajmy naczynia w kolorach kremowych albo z barwnymi detalami. Wtedy głód będzie odrobinę mniejszy.
Czerwone naczynia – dla niejadków
Kolor czerwony ma właściwości pobudzające: lekko podnosi nam się ciśnienie krwi, przyspiesza oddech, mamy też więcej energii. To zaś przekłada się na większy apetyt. Dlatego niejadki powinny mieć w kuchni sporo czerwonych naczyń. Co ciekawe, większy apetyt nie zawsze oznacza większą przyjemność z jedzenia. Taką zapewniają inne barwy, np. żółta, pomarańczowa, zielona.
Kolor pomarańczowy, żółty, zielony – na lepszy smak
Kolor pomarańczowy stymuluje nasz umysł, a przy okazji zapewnia poczucie komfortu. Dlatego dania i napoje podane w pomarańczowych naczyniach wydają nam się najsmaczniejsze. Podobnie jak w przypadku czerwonego możemy się spodziewać większego apetytu. Co z kolorem żółtym? Ma zbliżone właściwości do pomarańczowego, choć z jedną różnicą – „podbija” smak kwaśny (skojarzenie z cytryną!). Zarówno dobry apetyt, jak i sporą przyjemność z jedzenia gwarantuje też kolor zielony – kojarzy się bowiem ze świeżymi darami natury, zwłaszcza warzywami oraz ziołami.
Warto wiedzieć: ciekawie na zmysły oddziałuje kolor brzoskwiniowy. Wzmacnia on witalność oraz pobudza trawienie, co jest dobrą wiadomością dla osób dbających o linię.
Niebieskie naczynia – najlepszy przyjaciel na diecie
Z jakich talerzy zjemy najmniej? Odpowiedź jest prosta: z niebieskich! Kolor ten zupełnie nie kojarzy się z jedzeniem (rzadko występuje wśród warzyw czy owoców), a wręcz przeciwnie – podświadomie może nam się kojarzyć z czymś… zepsutym. A że dodatkowo ma właściwości wyciszające i uspokajające, instynkty głodowe pracują na zwolnionych obrotach.
Warto wiedzieć: chłodne kolory, w tym niebieski, skuteczniej gaszą pragnienie. Pamiętajmy o tym chociażby podczas upałów.
Różowa zastawa, czyli sama słodycz
To barwa optymizmu, dobrych emocji i… słodyczy. Często nawet mówimy, że nadmiar różu to efekt przesłodzenia. Dlatego jedzenie podane na różowych talerzach wyda nam się o wiele słodsze, niż jest w rzeczywistości. Jeśli więc do ciasta sypnęło nam się za dużo cukru, lepiej omijać z daleka różowe naczynia. A z drugiej strony – gdy cukru jest za mało, może sprytnie „oszukać” gości za pomocą różu.
Szare i czarne talerze – więcej… goryczy!
Zarówno szary, jak i czarny to kolory raczej niekojarzące się nam z jedzeniem. Przydadzą się osobom na diecie, bo odrobinę zmniejszają apetyt. Ponadto czerń „odbiera” daniom nieco słodyczy i zwiększa natężenie smaku gorzkiego. Zatem przesłodzone dania podajmy najlepiej na czarnych talerzach.
Obejrzyj galerie modnych kuchni i zainspiruj się!
Autor: Westwing
Autor: mat. pras. Stressless
Pomarańczowe meble wypoczynkowe ciekawie prezentują się na stonowanym tle, np. szarym
Autor: Materiały prasowe H&M HOME
Autor: mat. pras. DFS Furniture
Zieleń morska, szmaragd, a może Greenery? W tym wnętrzu ciekawie zestawiono różne modne odcienie