Gotuj jak szef kuchni! Profesjonalne rozwiązania w domowym AGD
Współczesna kuchnia to swoiste laboratorium smaku. Staje się coraz bardziej zaawansowana technologicznie, a meble i sprzęty tworzą spójną, funkcjonalną zabudowę. Te ostatnie, czyli duże i małe AGD, zadowalają najbardziej wymagających smakoszy zawodowców. Możemy więc z łatwością przenieść profesjonalne rozwiązania jak z najlepszej restauracji do swojego domu.
Autor: materiały prasowe Electrolux
Na szczególną uwagę zasługują piekarniki parowe Electrolux. Termoobieg wzbogacony o oddziaływanie pary wodnej to sposób na dania chrupkie z wierzchu, a delikatne i soczyste w środku
Spis treści
- Kuchnia XXI wieku – rola sprzętów
- Gotuj jak szef kuchni!
- Właściwe przechowywanie żywności, czyli sposób na jej świeżość
Kuchnia XXI wieku – rola sprzętów
Palnik do woka czy grill teppanyaki pozwolą fachowo przygotować dania kuchni orientalnej, dzięki termosondzie pieczeń będzie idealnie wypieczona, a potrawa podana na talerzach wyjętych z szuflady grzewczej do ostatniego kęsa zachowa ciepło. Jednak inspiracje profesjonalną kuchnią to nie tylko specjalistyczne gadżety, lecz przede wszystkim technologie. Szczególnie ważna – zarówno przy przygotowywaniu potraw, jak i w przechowywaniu produktów – jest precyzyjna kontrola temperatury. Mięso pieczone przez kilka godzin w 80°C będzie się rozpływać w ustach, a potrawy smażone w głębokim tłuszczu wchłoną go najmniej przy 190°C. Z restauracyjnych kuchni do domowych zaadaptowano również rozwiązania aranżacyjne. Modne stały się trwałe i łatwe do utrzymania w czystości stalowe blaty, często zintegrowane z komorą zlewozmywaka i płytą grzewczą, oraz metalowe szafki na nóżkach.
Gotuj jak szef kuchni!
Praca szefa kuchni to w dużej mierze odpowiedni wybór produktów, a także wiedza w zakresie ich przygotowywania. Na szczęście także tutaj zyskujemy duże wsparcie ze strony technologii. Mięso chrupiące z wierzchu, a soczyste i delikatne w środku? Taki efekt uda się osiągnąć, jeśli przyrządzimy je w piekarnikach parowych Electrolux. Połączenie termoobiegu z działaniem pary wodnej to klucz do przygotowania pysznych dań jak z najlepszej restauracji. Ponadto oddziaływanie pary skraca czas pieczenia (nawet do 20%) oraz lepiej „zatrzymuje” aromat dań i ich składniki odżywcze. Możemy też dzięki niej używać znacznie mniej tłuszczu. Piekarniki parowe to również znakomite wypieki (od chleba po słodkości), a nawet gotowanie na parze.
Ciekawostkę stanowią modele z technologią SousVide. Ta metoda gotowania, ceniona przez szefów kuchni, to szczelne zamknięcie składników w opakowaniu próżniowym, a następnie delikatne oddziaływanie pary wodnej i temperatury. Stanowi to kolejny sposób na zatrzymanie 100% smaku, aromatu i soczystości dania, a także wartości odżywczych.
Niezwykle wart uwagi jest też piekarnik parowy Combi Steam Delux. Wyróżnia go możliwość ustawienia odpowiedniej ilości pary do każdego dania. Tryb „Gotowanie na parze” stosuje się m.in. do ryby i innych delikatnych potraw, którym pozwala zachować walory odżywcze, witaminy i kolory. „Pieczenie parowe 50/50” sprawia, że odgrzewane potrawy smakują jak przed chwilą przyrządzone. Z kolei ustawienie „Pieczenie parowe 25/75” pozwala uzyskać pieczeń delikatną w środku i chrupiącą z zewnątrz.
Właściwe przechowywanie żywności, czyli sposób na jej świeżość
Dobry szef kuchni ma także wiedzę na temat prawidłowego przechowywania produktów, tak by zachowały świeżość, aromat oraz inne pożądane właściwości. Żywność znacznie dłużej będzie świeża w optymalnej i – co bardzo ważne – stałej temperaturze. Przykładowe parametry dla różnych produktów to: świeże mięso i ryby 0-3°C, nabiał i wędliny około 5°C, owoce i warzywa około 10°C. Aby sprostać temu wyzwaniu, płyty grzejne i piekarniki mają elektroniczne sterowanie, a często także gotowe automatyczne programy. Chłodziarki natomiast wyposażono w czujniki, systemy wentylacji, a nawet inteligentne algorytmy, które zapobiegają wahaniom temperatury.
Równie ważny jest właściwy poziom wilgotności, co przekłada się na dłuższą świeżość produktów. W chłodziarko-zamrażarkach z systemem Inteligentny No Frost marki Electrolux zastosowano dwa niezależne obiegi chłodnego i wilgotnego powietrza (technologia TwinTech®): w chłodziarce, który zapewnia stabilną temperaturę i wilgotność, oraz w zamrażarce – zapobiegający gromadzeniu się szronu. Dzięki temu wilgotność w chłodziarce utrzymuje się na poziomie 65-90%, podczas gdy w tradycyjnych rozwiązaniach NoFrost jest to zaledwie 25-40%, a w takich warunkach owoce i warzywa szybciej więdną oraz wysychają. O równomierną temperaturę dba zaś system MultiFlow. Warto także zwrócić uwagę na dużą szufladę CrispFresh, która pozwala zachować także odpowiednią konsystencję produktów (np. chrupkość sałaty). Zaawansowana technologia UltraFresh+ z kolei opiera się na kontroli wilgotności w szczelnej szufladzie i usuwa ewentualny nadmiar wilgoci, podczas gdy specjalny filtr uwalnia przeciwutleniacz, aby zachować wartości odżywcze i zapach Twoich ulubionych owoców i warzyw.
Artykuł przygotowany we współpracy z firmą Electrolux, www.electrolux.pl