Kuchnia z salonem: 8 inspiracji kuchni otwartej na salon

2013-10-23 12:39

Kuchnia z salonem to coraz częściej spotykane rozwiązanie. Jak ją urządzić, aby wnętrze nie było w pełni widoczne, a jednocześnie nie stracić efektu połączenia z salonem? Kuchnie połączone z pokojem mogą mieć różne przegrody, np. barki, drzwi przesuwne, stoły, czy wyspy kuchenne. Poznaj wady i zalety różnych projektów otwartych kuchni.

Spis treści

  1. Kuchnia z salonem: podstawowe zasady
  2. Mała kuchnia z salonem
  3. Kuchnia z salonem: ścianki, murki i przejścia bez drzwi
  4. Drzwi przesuwne w projekcie kuchni otwartej na salon
  5. Stół na granicy kuchni i salonu
  6. Barek w kuchni
  7. Szafki lub wyspa kuchenna w kuchni z salonem
  8. Kuchnia z salonem: inspiracje i pomysły

Dlaczego łączymy kuchnię z pokojem? W wielu wypadkach na projekt kuchni otwartej na salon decydujemy się z powodu małych mieszkań. Brak ściany działowej i drzwi sprawia, że kuchnia i salon wydają się większe, bardziej przestronne i lepiej doświetlone. Powodem bywa również potrzeba większej integracji rodziny, osoby przebywające w otwartej kuchni mają ze sobą niczym nieskrępowany kontakt. Jednak projekt kuchni otwartejto również wiele niedogodności, powodem są odmienne funkcje pomieszczeń. Pokój dzienny jest miejscem wypoczynku i przyjmowania gości, kuchnia przede wszystkim służy pracy.

Kuchnia z salonem: podstawowe zasady

  • Powinna się ona znajdować w sąsiedztwie jadalnilub pokoju dziennego. Im krótsza droga noszenia jedzenia z kuchni, tym łatwiejsza i bezpieczniejsza jest obsługa stołu i lepszy kontakt z domownikami.
  • Niezwykle ważne przy projektowaniu kuchni jest funkcjonalne ustawienie urządzeń tak, by wszystkie czynności można było wykonywać swobodnie. Wybierając meble kuchenne warto przestrzegać kilku zasad, wtedy ułatwimy sobie pracę, i tak:
  • Między płytą kuchenną a zlewozmywakiem powinna znajdować się płaszczyzna przeznaczona do odstawiania naczyń o długości nie mniejszej niż 40 cm
  • Płyta kuchenna lub kuchnia nie powinna być lokalizowana w narożniku pomieszczenia kuchennego ani pod oknem
  • Konieczny jest blat roboczy tzw. główna płaszczyzna pracy o długości min. 80 cm, maks. 120 cm

Mała kuchnia z salonem

Jeśli mamy do zagospodarowania małą kuchnię, przede wszystkim należy pamiętać o tym, że:

  • nie należy kuchni „zagracać”, czyli gromadzić w niej sprzętów rzadko używanych
  • trzeba dostosować wyposażenie do własnych potrzeb i możliwości, np. nie powinniśmy wieszać ani stawiać wysokich szafek i półek, do których nie będziemy mogli dosięgnąć
  • każda rzecz powinna mieć swoje miejsce, gdyż łatwo wtedy utrzymać porządek w czasie pracy, jest to również gwarancja bezpieczeństwa.

Meble kuchenne, zwłaszcza w kuchniach otwartych, coraz bardziej upodabniają się swoim wyglądem do mebli pokojowych. Współczesna kuchnia, pozbawiona najczęściej górnych szafek, prawie nie wyróżnia się w wielofunkcyjnym wnętrzu, przez co zatraca swój specyficzny charakter. Najczęściej ciąg zabudowy dolnej (płyta kuchenna z piekarnikiem, zlewozmywak, zmywarka do naczyń, blat kuchenny) jest proponowany jako zestaw szafek kredensowych, oderwanych od podłogi, poprzez bezpośrednie podwieszenie do ściany lub ustawienie na cienkich, metalowych, wysokich nóżkach, tak jak pozostałe meble w mieszkaniu. Dzięki temu aranżacja kuchni nabiera lekkości, przestronności i w sposób harmonijny łączy się z pokojem.

Kuchnia z salonem: ścianki, murki i przejścia bez drzwi

Wejście przez pokój to jedna z prostszych form otwarcia kuchni na pokój dzienny. Zamiast tradycyjnych drzwi skrzydłowych pozostawiamy wtedy pusty otwór drzwiowy. Będąc w pokoju, widzimy wnętrze kuchni, warto więc zwrócić uwagę, czy projekt daje możliwość takiej aranżacji, która pozwala na przesłonięcie jej części roboczej. Inny popularny sposób połączenia kuchni z pokojem to fragmenty pionowych ścianek i niewysokich murków. Murki powinny mieć taką wysokość i szerokość, aby zasłaniały stojące szafki i blaty kuchenne.

Zalety projektu kuchni otwartej na salon:

  • Połączenie z kuchnią "bezdrzwiewe" daje możliwość wzrokowego kontaktu między osobami przebywającymi w obu pomieszczeniach.
  • W kuchni jest więcej miejsca na sprzęty kuchenne niż w wypadku innych form otwarcia.
  • Bezpośrednie połączenie z pokojem ułatwia podawanie posiłków.

Wady projektu kuchni otwartej na salon:

  • Niedobrze, jeśli wejście do kuchni zawsze wymaga przechodzenia przez pokój.
  • Nie izoluje od zapachów i widoku brudnych naczyń.
  • Wymaga zgrania stylistycznego obu pomieszczeń.

Drzwi przesuwne w projekcie kuchni otwartej na salon

Zastosowanie drzwi przesuwnych umożliwia posiadanie kuchni równocześnie zamkniętej, i otwartej. Drzwi przesuwne można jednak zastosować tylko wtedy, gdy jest miejsce na odsunięcie skrzydła. Jeśli go nie ma, można się posłużyć innymi, mniej stałymi formami - zasłoną okienną, roletą lub żaluzją zamocowaną pod sufitem lub w suficie podwieszanym. Takie zamknięcie kuchni nie wymaga zbyt dużych przygotowań, a odpowiednio dobrane do całości wnętrza może się okazać oryginalnym elementem dekoracyjnym.

Zalety:

  • Otwarte drzwi przesuwne są niewidoczne i nie przeszkadzają w komunikacji tak jak drzwi skrzydłowe.
  • Zamknięte drzwi zasłaniają wnętrze - nie istnieje wtedy większość niedogodności wynikających z posiadania kuchni otwartej.

Wady:

  • Drzwi przesuwne w porównaniu ze ścianą i z drzwiami skrzydłowymi tylko częściowo izolują od zapachów i hałasów.
  • Połączenie kuchni i pokoju drzwiami przesuwnymi lub ściankami wymaga zrobienia ściany z kieszenią, w którą będzie wsuwało się skrzydło drzwi albo miejsca na odsunięcie skrzydła drzwi na ścianę.

Stół na granicy kuchni i salonu

Dla zwolenników otwartej kuchni może być naturalnym połączeniem jej z pokojem. Może to być mały kuchenny stół lub fragment blatu kuchennego umieszczony na wysokości stołu, gdzie można zjeść śniadanie, nakarmić malucha lub przypilnować starsze dziecko przy odrabianiu lekcji. Jeśli jest więcej miejsca, na granicy pomieszczeń można ustawić stół jadalny, który posłuży jako stół kuchenny i miejsce do przyjmowania gości. To trudne zadanie, bo w tym przypadku stół powinien być rozkładany i ustawiony w bardzo przemyślanym miejscu, wygodnym dla domowników na co dzień, jak również atrakcyjnym od święta.

Zalety:

  • W małym domu stół ustawiony na granicy kuchni i pokoju pozwala na oszczędne gospodarowanie przestrzenią.
  • Stół z krzesłami to forma ażurowa - nie zabiera tak wiele światła i przestrzeni jak inne przesłony.
  • Stół można wykorzystać jako dodatkowy kuchenny blat roboczy, ale też miejsce do odrabiania lekcji czy prowadzenia domowych rachunków.

Wady:

  • Stół słabo zasłania wnętrze kuchni. Jest to więc rozwiązanie tylko dla tych, którzy jednocześnie chcą uczestniczyć w życiu pokoju i kuchni, a widok scenerii kuchennej nie przeszkadza im podczas jedzenia.
  • Stół na granicy pomieszczeń to niebezpieczeństwo, że osoby siedząca przy stole i krzątająca się po kuchni mogą sobie przeszkadzać.

Barek w kuchni

Wizualnie stanowi częściowe wydzielenie kuchni - jest ona tylko częściowo otwarta. Barek może zastąpić stół, ale też blat do pracy i bufet do podawania posiłków. Klasyczny barek, przy którym siedzi się na wysokich stołkach, został zapożyczony z baru. Można przy nim jeść i pić, ale głównie z jednej strony, bo z drugiej zazwyczaj łączy się z blatem roboczym. Funkcję barku może też pełnić blat roboczy. Barek może być tylko blatem opartym na nogach lub ściance albo towarzyszyć zabudowie meblowej.

Zalety:

  • Barek może się okazać bardzo przydatny do przysłonięcia niepożądanego bałaganu na blacie przed wzrokiem osób siedzących obok w jadalni przy stole lub na kanapie w pokoju. Wystarczy wtedy, że jest o 10-15 cm wyższy od blatu kuchennego.
  • Barek na wysokości blatu roboczego to podwójna korzyść - może posłużyć jednocześnie jako blat do pracy, blat do jedzenia, blat do podawania posiłków na stół ustawiony w sąsiedztwie lub do odstawiania naczyń z jadalni do kuchni.

Wady:

  • Wysoki barek jest niewygodny dla osób starszych, niepełnosprawnych i dzieci.
  • Barek występujący w roli stołu wyraźnie narzuca określony scenariusz jedzenia i zachowania. Osoby korzystające z niego siedzą obok siebie, co nie sprzyja nawiązywaniu kontaktu. Jedzenie przy barku wymaga obsługi osób jedzących. Tworzą się więc dwie strony - obsługująca i obsługiwana. Taka forma jedzenia sprzyja szybkim posiłkom i daniom, które nie wymagają rozbudowanej zastawy stołowej. Jako miejsce na posiłki barek jest więc rozwiązaniem dla tych, którzy bardziej cenią sobie inne zajęcia domowe i towarzyskie niż celebrowanie długich biesiad. Barek nie może być alternatywą dla prawdziwego stołu.
  • Wybierając materiał do wykończenia ściany barku, należy pamiętać, że będzie on narażony na brudzenie butami osób siedzących przy nim.

Szafki lub wyspa kuchenna w kuchni z salonem

Często oddzielamy kuchnię od pokoju meblami kuchennymi. Może to być przedłużony ciąg szafek z blatami roboczymi albo wolno stojąca wyspa. Zabudowa kuchenna to najczęściej spotykane rozwiązanie w otwartych kuchniach o niewielkiej powierzchni. Aby urządzić wnętrze z wyspą na granicy pokoju i kuchni, najlepiej wybrać projekt z otwartą przestrzenią dzienną. Często blat dodatkowo przesłania się wyższym od niego murkiem albo płytą meblową, tak aby czynności wykonywane na blacie nie były widoczne z pokoju. Przesłony meblowe oddzielające kuchnię od pokoju mogą być mobilne. Coraz częściej spotyka się meble na kółkach, którymi można kuchnię zamknąć lub otworzyć, powiększyć lub zmniejszyć. Do tego celu posłużą również szafki wyjeżdżające spod blatu.

Zalety:

  • Współczesne meble i sprzęty kuchenne umożliwiają dobre rozwiązania na indywidualne zamówienie i dopasowanie przesłony do wystroju wnętrza.
  • Ustawienie na granicy kuchni i pokoju szafek kuchennych nie wymaga przygotowań na etapie budowy. Zamawiamy je i montujemy wraz z innymi meblami kuchennymi.
  • Aranżacja kuchni z wyspą lub półwyspem zmienia dotychczasową pozycję osoby gotującej - teraz stoi ona twarzą do ściany, w kierunku otwartej przestrzeni pokoju. Wyspa organizuje pracę dla kilku osób i ułatwia ich wzajemny kontakt.
  • Wysokość szafek oddzielających kuchnię od pokoju może być zróżnicowana i dopasowana do potrzeb. Blat na wysokości 86-91 cm powiększa płaszczyznę roboczą kuchni, a ponadto służy do podawania potraw. Bufet na wysokości 100-110 cm posłuży do podawania potraw lub do obsługi na przykład ekspresu do kawy. Barek na wysokości 100-115 cm - do podawania, picia i jedzenia.

Wady:

  • Szafki stojące między kuchnią a pokojem są widoczne z obu pomieszczeń. Najlepiej więc wybrać meble użytkowane z dwóch stron, to znaczy szafki obustronnie otwierane z jednym wnętrzem lub podwójne szafki łączone tyłami. Efekt ażurowej przegrody dają otwarte z obu stron półki oraz witryny podwieszone do sufitu otwierane z obu stron.
  • Pod względem miejsca wyspa jest bardzo wymagającym sposobem na zasłonięcie kuchni. Odległość między wyspą a innymi sprzętami lub ścianami powinna umożliwić swobodny dostęp do jednych i drugich.
  • Wyspa kuchenna traktowana jako główne miejsce działalności kulinarnej wyposażona w urządzenia, przybory i produkty zamienia pokój w kuchnię.

Kuchnia z salonem: inspiracje i pomysły

Jeśli szukasz pomysłu na to, jak połączyć kuchnię z salonem, zajrzyj do naszych galerii. Znajdziesz w nich podpowiedzi na aranżacje kuchni w różnych stylach. Będziesz mógł również podejrzeć różne rozwiązania!

Kuchnia otwarta
Autor: Marcin Czechowicz
Nasi Partnerzy polecają