Lodówka do zabudowy – jak wybrać dobrą? Lodówki do zabudowy krok po kroku
Kuchnia to dziś reprezentacyjne wnętrze. Często połączona jest z salonem i przejmuje po części jego funkcje – tu przyjmujemy gości, pracujemy i odpoczywamy. Nic więc dziwnego, że chcemy ją ładnie urządzić i ukryć jej kuchenny charakter. Między innymi dlatego tak popularne stały się lodówki do zabudowy. Ukryte wśród szafek, nie zakłócają harmonii wnętrza.
Autor: mat. pras. Liebherr
Chłodziarka do zabudowy IKB 3560, klasa A++, 177, 2 x 55 x 56-57 cm, Liebherr
Spis treści
- Wymiary lodówki do zabudowy
- Jaką wybrać lodówkę do zabudowy?
- Przydatne funkcje lodówek do zabudowy
- Lodówka do zabudowy – montaż
Przy wyborze lodówki do zabudowy najczęściej kierujemy się tymi samymi kryteriami jak w przypadku lodówki wolnostojącej. Jedyną różnicą może być rozmiar sprzętu, który musi odpowiadać wymiarom planowanej lub już posiadanej zabudowy. Na co więc zwrócić uwagę, kupując lodówkę do zabudowy?
Wymiary lodówki do zabudowy
Większość chłodziarko-zamrażarek do zabudowy ma zbliżone do siebie wymiary (wysokość około 177 cm, szerokość około 54 cm, a głębokość około 54 cm). To wielkość, która idealnie pasuje do standardowych wymiarów mebli kuchennych. Jednak nie zawsze musi ona odpowiadać potrzebom rodziny. Gdy w domu jest więcej domowników, z pewnością przyda się duża lodówka do zabudowy. Dlatego producenci proponują też większe modele – wyższe lub szersze, a nawet lodówki do zabudowy side by side (z podwójnymi drzwiami zamontowanymi obok siebie). Z drugiej strony w bardzo małym wnętrzu wysoka lodówka do zabudowy zabierze cenne miejsce na blat kuchenny. Również w tym wypadku producenci wyszli naprzeciw klientom, oferując podblatowe lodówki do zabudowy (o wysokości około 87-89 cm). Jak widać, różnorodność jest bardzo duża i z pewnością każdy znajdzie model odpowiedni dla swojej rodziny i idealnie dobrany do rozmiarów wnętrza czy zabudowy.
.. Lodówka do zabudowy czy wolnostojąca - jaką wybrać? >>>
Jaką wybrać lodówkę do zabudowy?
Do wyboru mamy lodówkę do zabudowy z zamrażalnikiem, samą chłodziarkę lub zamrażarkę do zabudowy. Zazwyczaj decydujemy się na urządzenie zintegrowane. Wśród nich znajdziemy lodówki z górnym lub dolnym zamrażalnikiem. Z pewnością to ostatnie urządzenie jest dużo wygodniejsze (i popularniejsze) – po pierwsze dlatego, że z zamrażalki rzadziej korzystamy, więc nie tak często będziemy schylać się po to, by wyciągnąć produkty. Po drugie, umieszczone na dole zamrażalniki są zazwyczaj pojemniejsze, wyposażone w kilka szuflad. W tych modelach często też spotkamy lodówkę do zabudowy z kostkarką do lodu. Może ona być automatyczna (podłączamy ją do źródła wody i urządzenie samo uzupełnia zapasy lodu) lub w formie wyciąganego pojemnika, do którego to my musimy nalać wodę.
Niestandardowym, ale wygodnym, rozwiązaniem może być zakup dwóch oddzielnych urządzeń – lodówki do zabudowy i zamrażalnika do zabudowy. Zazwyczaj są to urządzenia podblatowe, więc jeśli ustawimy je obok siebie, zyskamy miejsce na długi blat roboczy. Oba lub jedno z urządzeń można też zamontować w wyspie kuchennej, np. jako dodatkowe miejsce do przechowywania żywności.
.. Jak czyścić lodówkę? Domowe sposoby >>>
Przydatne funkcje lodówek do zabudowy
Lodówki do zabudowy mają podobne wyposażanie oraz te same funkcje co lodówki wolnostojące. Co nowego i przydatnego spotkamy w tych urządzeniach?
NoFrost – to już dość znana funkcja, którą mają nawet starsze modele. Polega ona na automatycznym rozmrażaniu, usuwaniu szronu i wilgoci z lodówki.
Komory z różną temperaturą i poziomem wilgotności – np. komora biofresh. To szuflady przeznaczone do przechowywania produktów wymagających różnej wilgotności. Na przykład owoce i warzywa lepiej przechowywać w komorze o większej wilgotności niż pozostałe produkty. Wiele lodówek do zabudowy ma taką komorę, a w droższych modelach poziom temperatury i wilgotności możemy regulować samodzielnie.
Komora zero stopni – to miejsce, gdzie utrzymywana jest temperatura 0 st. Celsjusza, w niej dłużej przechowamy surowe mięso czy ryby bez konieczności mrożenia (bez straty wartości odżywczych i jędrności) produktów.
System wentylacyjny (przepływu powietrza) – lodówka wyposażona jest w wentylator, który rozprowadza powietrze po całym wnętrzu, dzięki czemu wszędzie jest równa temperatura. Dodatkowo lodówka może być wyposażona w filtr usuwający bakterie i zapachy lub w pochłaniacz zapachów.
Szybkie schładzanie i mrożenie produktów – system pozwalający na szybkie obniżenie temperatury wkładanej żywności, nawet gdy mamy jej dużo. Bardzo przydatne, jeśli robimy zakupy na zapas lub na ostatnią chwilę, np. tuż przed przyjęciem chcemy schłodzić napoje.
Tryb wakacyjny – włączamy go wtedy, gdy przez kilka dni lub tygodni nie będziemy korzystać z lodówki. Dzięki niemu urządzenie pobiera mniej prądu, a we wnętrzu panuje tak samo niska temperatura (jest to możliwe, ponieważ nie ma strat zimna, które spowodowane są częstym otwieraniem lodówki).
Alarm – zazwyczaj dźwiękowy. Włącza się wtedy, gdy drzwi chłodziarki lub zamrażalnika pozostają zbyt długo otwarte. Uwaga! Często na etykiecie produktu napisane jest, że lodówka go posiada, ale nie ma informacji, że wyłącznie w chłodziarce lub zamrażalce (dotyczy urządzeń dwudrzwiowych). Warto o tę kwestię zapytać sprzedawcę.
Lodówka do zabudowy – montaż
Montaż lodówki do zabudowy jest odrobinę bardziej skomplikowany niż wolnostojącej. Przede wszystkim musimy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od ścian zabudowy i zapewnieniu wentylacji. Co to oznacza? Każda lodówka, by chłodzić, musi mieć zapewniony dostęp powietrza i możliwość odprowadzenia ciepła. W szafie musi więc być odpowiednia cyrkulacja powietrza. Dlatego w dolnej części zabudowy montuje się kratki wentylacyjne, a za lodówką pozostawia się około 5-10 cm wolnej przestrzeni. Pamiętajmy też o dobrym wypoziomowaniu urządzenia. Zapewni ono prawidłową i cichą pracę lodówki. Ważne jest też podłączenie do prądu – nie wolno do tego celu używać przedłużaczy, a dostęp do gniazdka powinien być swobodny – z pewnością gniazdko nie może być zamontowane za lodówką.
Autor: Monika Filipiuk-Obałek
Przejście między salonem a kuchnią zostało poszerzone specjalnie z myślą o przeszklonych, dwuskrzydłowych drzwiach.
Autor: archiwum
Na granicy kuchni i salonu urządzono praktyczny i wygodny kącik jadalniany.Projekt wnętrz: Alicja Olech/ Kameleon Projektowanie WnętrzZdjęcia: Michał Młynarczyk Fotografia
Autor: materiały prasowe
Zielona zabudowa kuchenna to najbardziej wyrazisty akcent we wnętrzu
Autor: Marcin Czechowicz
Wzory płytek nawiązują do modnych i popularnych arabskich deseni. Wyspa kuchenna osadzona jest na finezyjnych nózkach. Fronty szafek są błyszczące, pozbawione uchwytów, a bateria kuchenna, co ciekawe biała.