Majówka w domu: jak podawać kawę po włosku?
Majówka w domu to świetny pretekst do nadrobienia towarzyskich zaległości. Jakie rodzaje kawy możemy zaserwować naszym gościom podczas majówki? Jakie sposoby przygotowania kawy warto znać i jak ją profesjonalnie podawać? Zobacz nasz przewodnik po rodzajach kawy, które warto zaserwować gościm na majówce!
Autor: agencjafree/living4media
Największe doświadczenie z kawą mają Włosi. Choć nie oni piją oni najwięcej kawy, są uważani za mistrzów w tworzeniu kawowych przysmaków. Intensywne w smaku, dobrze zaparzone espresso może stanowić bazę do przyrządzenia doskonałych napojów kawowych. Warto ich spróbować!
Kawa po włosku
Espresso coretto – dosłownie poprawione, czyli z dodaną odrobinką alkoholu, najczęściej grappy, brandy lub likieru. Serwowana w filiżance do espresso.
Espresso doppio – z podwójną ilością wody i kawy, co oznacza również podwójnie intensywny smak.
Espresso sorbetto lub shakerato – to świeżo przyrządzone espresso, wymieszane w szejkerze z kostkami lodu. Podane w szklance, której brzegi zostały posmarowane sokiem pomarańczowym bądź cytrynowym i zaurzone w brązowym cukrze. Można dodać zimnego mleka.
Caffe lungo – to kawa przedłużana. Oznacza to, że przez ilość kawy właściwej dla espresso zostaje przelana większa ilość wody. To inaczej caffe grande – czyli duża kawa.
Cappuccino – na espresso nalewana jest spieniona piana z mleka, która finalnie przybiera formę kapturka. Często podawana jest z gałką lodów w śmietance oraz ozdabiana sypką czekoladą bądź kakao. W wersji oryginalnej nie stosuje się bitej śmietany.
Caffe macchiato, od słowa macchia – plamka. Cafe macchiato oznacza więc espresso z plamką mleka – zimnego (freddo) lub gorącego (caldo), a czasem wręcz pianki, jak w przypadku cappuccino.
Latte macchiato – z włoskiego: splamione mleko. To dosłownie mleko pobrudzone kawą. Do szklanki podgrzanego wzburzonego mleka (ten efekt można szybko uzyskać miniaturową trzepaczką na baterie do spieniania mleka lub funkcją cappuccino w ekspresie) wlewamy delikatnie i powoli espresso – w ten sposób otrzymamy kawę trójwarstwową: na dole mleko, pośrodku kawa, a na górze piana. Macchiato można dekorować wiórkami czekoladowymi, kakao bądź cynamonem. Dolanie syropów smakowych spowoduje powstanie nowej palety smaków.
Caffe americano – to duża kawa, która składa się z espresso oraz gorącej wody, dolanej do małej kawy już po przyrządzeniu. Dzięki temu zawiera mniej kofeiny. Za dodatkowy atut caffe americano można uznać to, że po otrzymaniu w kawiarni espresso w dużej filiżance i osobno dzbanka z gorącą wodą, możemy sami kontrolować moc napoju.
Caffe affogato – włoskie affogare oznacza: utopić. To kulka lodów waniliowych zatopiona w gorącym espresso. Dodatkiem do affogato bardzo często jest bita śmietana i posypka czekoladowa.
Autor: materiały prasowe
Kolekcja zastawy śniadaniowej Anemon, Altom.
Autor: ALTOM sp. z o.o. sp.k.
Wiosenna porcelana stołowa z kolekcji Tulip Altom Design.