Matcha – akcesoria, właściwości, przygotowanie. Kompletujemy zestaw do matchy

2020-03-13 8:51

Matcha to sproszkowana zielona herbata, uważana za najzdrowszą na świecie. Polacy coraz chętniej sięgają po intensywnie zielony proszek, kierując się nie tylko względami zdrowotnymi, ale również estetycznymi. Samo przygotowanie matchy jest małą ceremonią, a chcąc poczuć się jak podczas prawdziwej japońskiej ceremonii parzenia herbaty, warto zaopatrzyć się w kilka akcesoriów, które nam to ułatwią. Co jest potrzebne do zaparzenia herbaty matcha? Co to jest chasen, matchawan i chashaku? Jak przygotować idealną herbatę matcha?

Akcesoria do matchy
Autor: Matcha & CO/Unsplash Matcha to specjalny rodzaj zielonej herbaty pochodzący z Japonii. Uważana jest za najzdrowszą herbatę na świecie

Spis treści

  1. Herbata matcha – co to jest, jakie ma właściwości, jak wybrać najlepszą?
  2. Akcesoria potrzebne do przygotowania herbaty matcha
  3. Zainspiruj się! Tych rzeczy nie może zabraknąć w kuchni

Herbata matcha – co to jest, jakie ma właściwości, jak wybrać najlepszą?

Matcha to zielona, sproszkowana herbata pochodząca z Japonii. Swój intensywnie zielony kolor zawdzięcza specjalnej procedurze osłaniania liści tuż przed zbiorem, przez co następuje koncentracja chlorofilu w ich komórkach. Według badań jedna filiżanka herbaty matcha odpowiada aż 10 filiżankom zwykłej zielonej herbaty. Matcha bardzo korzystnie wpływa na organizm, wykazuje działanie odprężające, uspokajające, zmniejsza stres i niepokój. Jednocześnie sprawia, że jesteśmy bardziej skupieni. Stan relaksacji i dużego skupienia, które wywołuje matcha, od wieków wykorzystują buddyjscy mnisi, którzy piją zielony płyn podczas medytacji. Matcha to również doskonały zamiennik kawy – w przeciwieństwie do czarnego płynu, matcha wolniej, stopniowo uwalnia energię, co pozwala uniknąć nagłego spadku sił. Ponadto, japońska zielona herbata dobrze wpływa na metabolizm, dlatego osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, powinny włączyć ją do swojej diety. Matcha to bogate źródło antyoksydantów, przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi m.in. nadciśnienia, cukrzycy, chorób serca i nowotworów. Co ciekawe, matcha ma aż 137 razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykła zielona herbata.

Jedyną wadą matchy jest jej cena, która może demotywować niektórych do jej zakupu. Wybierając matchę, pamiętajmy, by sprawdzić dokładnie kraj pochodzenia. Niektóre produkty pochodzą z Chin, dlatego tak ważne jest, by sprawdzić, czy nasza matcha została wyprodukowana w Chinach, czy Japonii. Najlepsza matcha powstaje w dwóch regionach Kraju Kwitnącej Wiśni: Kyioto i Aichi. Wysokiej jakości matcha cechuje się żywym, zielonym kolorem i głębokim, roślinno-ziemistym zapachem. By przygotować matchę, będziemy potrzebować kilku akcesoriów. Dzięki nim poczujemy się jak na prawdziwej japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Co wchodzi w skład zestawu do matchy?

Zestaw do herbaty matcha
Autor: Moya Matcha, materiały prasowe Kompletny zestaw do herbaty matcha zawiera czarkę zwaną matchawan (tu w jasnym kolorze), bambusową miotełkę chasen, podstawkę pod chasen (tu w czerni), łyżeczkę do sypania matchy chashaku (przy lewej górnej krawędzi pudełka) i oczywiście puszkę herbaty.

Akcesoria potrzebne do przygotowania herbaty matcha

Matcha sama w sobie nie jest trudna do przygotowania. Jednak przy wykorzystaniu odpowiednich akcesoriów, cały proces będzie nie tylko łatwiejszy i szybszy, ale również przyjemniejszy. By przyrządzić matchę będzie nam potrzebny matchawan (lub chawan). Matchawan to szeroka u nasady miseczka o dość wysokich ściankach, w której przygotowuje się matchę. Zazwyczaj ma około 400 ml pojemności. Tradycyjny chawan wykonuje się ręcznie na kole garncarskim z dodatkiem szarej gliny i pokrywa glazurą. Dno matchawanu jest szerokie i głębokie, co pozwala wygodnie rozpuścić zielony proszek. Niestety, miseczka nie jest przystosowana do bardzo wysokich temperatur – matcha zawsze zalewana jest wodą o temperaturze 70-80 stopni, dlatego odradza się wlewania do chawanu wrzątku.

Drugim istotnym akcesorium, którego nie może zabraknąć podczas przygotowywania matchy, jest chasen. Chasen to bambusowa miotełka, przy pomocy której „roztrzepuje się” zielony proszek tak, by połączył się z wodą i by w chawanie nie zostały żadne grudki. Tradycyjny chasen wykonuje się z jednego kawałka bambusa i nacina bawełnianą nicią jeden koniec, przez co tworzą się delikatne, cienkie włoski o zagiętych do wewnątrz końcach. Chasen wyglądem przypomina pędzel do pianki do golenia. Bambusowa miotełka jest wytrzymała i giętka, ale przez duży nacisk może się odkształcić, dlatego warto zadbać o swój chasen i bezpiecznie go przechowywać. W wielu zestawach do przygotowywania herbaty matcha do chasenu dołączona jest specjalna porcelanowa podstawka (jap. chasen kusenaoshi). Podstawka pod chasen to praktyczny element, dzięki któremu włoski chasenu nie zniszczą się ani nie odkształcą.

Kompletując akcesoria do przygotowywania matchy, nie możemy zapomnieć o chashaku, czyli bambusowej łyżeczce służącej do odmierzania zielonego proszku. Chashaku wyglądem przypomina płaski patyczek zagięty na końcu i zazwyczaj mieści około 1.5-1.75 g matchy. Do przygotowania porcji zielonej japońskiej herbaty wystarczą około 4 g proszku, co odpowiada dwóm miarkom chashaku. Oczywiście, jeśli nie dysponujemy wszystkimi akcesoriami do przygotowywania herbaty matcha, nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy cieszyli się jej wyjątkowym smakiem i właściwościami. Zamiast matchawanu możemy użyć innej miseczki o dość szerokim dnie. Jeśli mielibyśmy się zdecydować na jeden element z zestawu do matchy, to niech to będzie chasen. Bambusowa miotełka pozwoli nam dokładnie rozpuścić proszek w wodzie i uzyskać delikatną piankę na powierzchni płynu. Jeśli nie mamy chasenu, możemy wykorzystać ręczny spieniacz do mleka, który powinien dobrze spełnić swoje zadanie. Dobrze jest zaopatrzyć się w niewielkie sitko, by przesiać zielony proszek do matchawanu lub miseczki.

Jak przygotować herbatę matcha? To bardzo proste. Za pomocą łyżeczki odmierzamy 4 g matchy i przesiewamy ją przez sitko do matchawanu lub miseczki. Następnie wlewamy ok. 100 ml przegotowanej wody o temperaturze 70-80 stopni. Jeśli zależy nam na delikatnym, lekko słodkim smaku niech będzie to 70 stopni, jeśli chcemy wyciągnąć z matchy głęboki aromat, 80 stopni. Następnie za pomocą miotełki lub spieniacza do mleka mieszamy zielony proszek z wodą tak, by nie zostały żadne grudki. Używając chasenu, wykonujemy energicznie ruchy przypominające literę „W” lub „M” przynajmniej przez 15 sekund, aż do powstania na powierzchni piany. I gotowe!

Zainspiruj się! Tych rzeczy nie może zabraknąć w kuchni

Nasi Partnerzy polecają