Kieliszki do wina i ich rodzaje: w czym podawać wino czerwone, białe i musujące?
Kieliszki do wina przydają się właściwie w każdym domu. Goście często przynoszą je w podarunku – w końcu kieliszki mają tę zdolność, że od czasu do czasu się tłuką. Każdy rodzaj wina wymaga innego kieliszka, tak by w pełni wydobyć walory smakowe trunku. Sprawdź, jak wybrać kieliszki do wina czerwonego, białego oraz musującego i szampana.
Spis treści
- Kieliszki do wina czerwonego
- Kieliszki do wina białego i różowego
- Kieliszki do szampana, czyli szampanówki
Efektowne podanie wina zawsze zadziała na korzyść gospodarza. Kieliszki mogą być wykonane ze zwykłego szkła lub kryształowego. To drugie zawiera ołów, przez co dłużej podtrzymuje temperaturę schłodzonego wina. A miłośnicy bogatych zdobień doceniają właściwości kryształu, który można dość łatwo formować podczas obróbki.
Kieliszki do wina czerwonego
Typowe kieliszki do wina czerwonego mają pękatą czaszę i kształt tulipana lekko zwężającego się ku górze. Nóżka zaś jest dość krótka. Wino czerwone powinno mieć jak największy kontakt z powietrzem, co pozwala rozwinąć mu aromat. Dlatego też kieliszki do niego są większe niż do wina białego.
Specjaliści wyróżniają dwa podtypy w grupie kieliszków do wina czerwonego:
- Kieliszki typu burgund: wyróżniają się lekko gruszkowatą czaszą. Zwykle krawędzie delikatnie rozszerzają się ku górze.
- Kieliszki typu bordeaux: mają pękatą, dość wysoką czaszę, a krawędzie zwężają się ku górze.
Zainteresuje Cię również: Jak podawać drinki? Rodzaje kieliszków + przepisy >>>
Kieliszki do wina białego i różowego
Wino białe najlepiej serwować w nieco mniejszych kieliszkach niż czerwone. Kieliszki do wina białego mają czaszę opartą na cienkiej, smukłej nóżce. Krawędzie czaszy zaś rozszerzają się ku górze. W takich kieliszkach można także podawać wino różowe, aperitif czy wino deserowe. Ale jeśli chcemy być naprawdę rygorystyczni, do wina różowego powinniśmy mieć jeszcze mniejsze kieliszki!
Kieliszki do szampana, czyli szampanówki
Prawdziwy szampan to rzadkość na polskich stołach. Powód jest prosty: bardzo wysoka cena. Ten musujący trunek produkowany jest we francuskim regionie Szampania. Ale szampanem często nazywa się różne wina musujące, a tych mamy wiele: włoskie prosecco, hiszpańska cava, niemiecki sekt czy australijskie sparkling shiraz. Wino musujące i szampana podaje się w wąskich, smukłych i wysokich kieliszkach typu flet. Taka forma ma duże znaczenie – dzięki niej przyjemne bąbelki uciekają wolniej. Spotyka się też dawniejsze szampanówki o zupełnie innym kształcie: bardzo szeroka i niska czasza. Jednak takie kieliszki, przypominające nieco szkło do margarity, są mniej polecane.
Autor: Anna Rychlewicz
Kieliszki do wina dzielimy na te, w których serwuje się wino białe, i te, w których podajemy wino czerwone. Do wytrawnych czerwonych i cięższych win idealnie nadają się pękate kieliszki zwężane u góry, ponieważ skupiają aromaty, redukują taniny. Lżejsze i różowe wina można podawać w kieliszkach z prostym rantem. Fot. New Cottage, cena: 79 zł, Villeroy Boch.
Autor: Thinkstockphotos.com
Ulubiony drink bohaterek serialu Sex the City - Cosmopolitan! Składniki: 40 ml wódki 20 ml likieru żurawinowego sok z limonki 10 ml syropu żurawinowego cząstka mandarynki do ozdoby Sposób przygotowania: drink Cosmopolitan Wszystkie składniki razem z pokruszonym lodem i sokiem wyciśniętym z limonki dokładnie mieszamy w shakerze. Koktajl podajemy w stożkowatym, schłodzonym kieliszku. Tak przygotowany drink idealnie sprawdzi się podczas sylwestrowej imprezy!